Premi (ex aequo) Manuel Castillo en la modalitat de monografia d´investigació editada
Aquesta investigació analitza les profundes transformacions que està experimentant la societat civil de Tunísia rere la revolució de 2011, que ha provocat un moviment de resposta social a tota la regió àrab.
Els objectius d´aquesta investigació, que ha estat realitzada paral·lelament amb altres investigacions a tres països del Sud del Mediterrani: Marroc, Egipte i Algèria, consisteixen en oferir una anàlisi actualitzada i panoràmica de les societats àrabs en processos de canvi després de les revoltes i aprofundir en el coneixement de les dinàmiques dels moviments socials, identificant la seua natura, la seua identitat, la seua base social i les seues perspectives d´integració en les xarxes que conformen la Societat Civil en l´espai Euro-Mediterrani.
Els actors de la societat civil són claus per garantir que les mutacions en curs a aquestes societats desemboquen en l´adveniment de societats democràtiques. D´ahí la importància de continuar reflexionant sobre el seu paper, els seus fonaments i discursos.
La investigació ha estat realitzada en el marc del projecte "Fortalecimiento de la sociedad civil en el espacio euro-mediterráneri a través del diagnóstico y el intercambio de experiencias y la formación" impulsat per l´organització Encuentro Civil Euromed (ECEM) i finançat per l´ Agencia Española de Cooperación INternacional para el Desarrollo (AECID)
El rector Esteban Morcillo va lliurar el premi ex aequo en la categoria de Monografia Editada a Awatef Ketiti, professora de Comunicació Audiovisual del Departament de Teoria dels Llenguatges i Ciències de la Comunicació de la Universitat de València, pel seu treball sobre la revolta social a Tunísia titulat ‘Societat civil i transicions en el Nord d’Àfrica: diagnòstic de la societat civil a Tunísia’ (Editorial Icària), emmarcat en un projecte col·lectiu de recerca més ampli que s’estén a altres països del nord d’Àfrica, com el Marroc, Egipte o Algèria.
L’al·locució d’Awatef Ketiti va estar dirigida, especialment, a les dones. “Aquesta recerca m’ha permés confirmar que les dones són essencials en els canvis socials i que la ciutadania de la dona és indisociable d’una vertadera democràcia, per tant, sense drets de les dones no pot haver-hi una democràcia real”, va afirmar.