ProcÚs de diÓleg per a l┤enfortiment de la cooperaciˇ valenciana

Procés diàleg enfortiment cooperació valenciana-Proceso diálogo fortalecimiento cooperación valenciana

El Procés de Diàleg per a l’enfortiment de la Cooperació Valenciana per al Desenvolupament es planteja com un espai de formació, reflexió i proposta col·lectiva adreçat a entitats locals, organitzacions socials i comunitat universitària per a millorar la cooperació internacional per al desenvolupament realitzada des de la Comunitat Valenciana.

Aquesta iniciativa es va gestar durant l´elaboració de l´estudi La cooperació per al desenvolupament a la Comunitat Valenciana, impulsat per la Plataforma2015ymás a l´any 2011. Gràcies als contactes i les relacions que es van establir amb diferents agents de cooperació es van identificar les principals necessitats i carències del nostre model de gestió i d´aplicació de les polítiques de cooperació internacional per al desenvolupament al conjunt de les administracions de la Comunitat. A partir d´aquest diagnòstic, compartit per representants dels principals agents de cooperació, va sorgir la iniciativa de posar en marxa diferents instàncies i espais de reflexió, formació i proposta per tal d´impulsar nous mecanismes per superar aquelles limitacions identificades.

El Procés de Diàleg per a l´enfortiment de la Cooperació Valenciana per al Desenvolupament ha estat impulsat gràcies al suport de la Plataforma2015ymás i la Universitat de València a través del finançament de l´AECID (Agencia Española de Cooperación Internacional para el Desarrollo) i la Càtedra UNESCO d´Estudis sobre el Desenvolupament. Per a portar a terme les diferents activitats impulsades als més de tres anys de funcionament d´aquest espai de treball s´ha comptat amb la participació i col·laboració d´un nombre important d´agents de cooperació de la Comunitat:

  • el Patronat Sud-Nord, la Facultat de Ciències Socials, la Facultats de Filologia i el Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València
  • el Centre de Cooperació per al Desenvolupament i el Grup d´Estudis en Cooperació, Desenvolupament i Ètica de la Universitat Politècnica de València
  • la Universitat Jaume I
  • l´Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local
  • la Unió de Periodistes Valencians
  • els Ajuntaments d´Elx, València, Castelló, Quart de Poblet i la Diputació de València
  • i la Coordinadora Valenciana d´ONGDs i diferents ONGDs valencianes: Assemblea de Cooperació per la Pau, Cáritas, Consell Interhospitalari de Cooperació, ECOSOL, ISCOD i Fundació Pau i Solidaritat del País Valencià

La direcció d´aquest procés a la Comunitat Valenciana ha estat exercida, com a membres de la Plataforma2015ymás per la Fundació Pau i Solidaritat PV i la Fundació ISCOD, amb el suport del Patronat Sud-Nord de la Fundació General de la Universitat de València. La coordinació tècnica ha estat portada endavant per Juan José Iborra.

 

La cooperació descentralitzada

La cooperació descentralitzada s´ha consolidat com un espai destacat dins de l´Ajuda Oficial per Desenvolupament (AOD) de l´Estat espanyol. La seua importància actual en el marc de l´AOD espanyola es deu, no tant pel seu pes relatiu respecte al volum total de l´ajuda, sinó sobretot per constituir un model propi i diferencial de gestió de la cooperació. El model espanyol de cooperació descentralitzada no es defineix exclusivament pels actors que la promouen, les administracions públiques de l´Estat no dependents de l´administració central, sinó per les seues pròpies característiques i potencialitats que la diferencien clarament de la cooperació centralitzada: major inversió en sectors socials bàsics i en sectors de població i països menys afavorits; major proximitat amb la ciutadania; un paper destacat, entre altres agents socials, de les ONGD; una major inversió en accions d´incidència política i educació per al desenvolupament pròpies i específiques de gestió.

Però malgrat que totes aquestes característiques específiques de la cooperació descentralitzada ha arrossegades importants carències que no han permés aprofitar en major mesure les capacitats, i sobretot, les potencialitats que aquest model presenta. Entre elles destaquen la reducció de l´acció política de les administracions públiques a la funció de mera administració de recursos, sense avançar em el posicionament polític respecte als problemes globals de desenvolupament; l´excessiva burocratització i sobrecàrrega del treball administratiu en detriment de l´estimació i l´augment de l´impacte sobre els drets i les condicions de vida de les persones amb les quals cooperem i possiblement el que siga el resultat més negatiu d´un model ancorat en el temps, la falta d´informació i de rendició de comptes cap a la ciutadania que dificulta enormement a aquesta identificar-se i apropiar-se de les polítiques de cooperació.

A la Comunitat Valenciana la persistència al llarg del temps d´aquestes debilitats, la permanent descoordinació entre les mateixes administracions públiques i entre aquestes i els principals agents de cooperació i l´absència d´estudis i investigacions sobre les polítiques de cooperació desplegades des de la Comunitat Valenciana i finalment els greus casos de corrupció sense precedents a la cooperació descentralitzada espanyola que han assolat la cooperació valenciana ens situen en un context que exigeix d´una acció col·lectiva i decidida per tal de reformar i enfortir el nostre sistema de cooperació internacional per al desenvolupament.

L´objectiu del Procés de Diàleg per a l´enfortiment de la Cooperació Valenciana per al Desenvolupament ha estat, precisament, oferir ferramentes i alternatives per tal de millorar i refundar la nostra cooperació sobre bases més sòlides basades en la participació, l´eficàcia i la transparència. Per això s´ha treballat en diferents línies de treball.

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar