Defensa dels Drets de la infantesa i l┤adolescŔncia en 4 districtes del municipi de San Salvador (El Salvador)

Entitat Sòcia Local: Institut de Drets Humans de la Universitat Centroamericana "José Simeón Canyes" (IDHUCA)

País/Àrea geogràfica: El Salvador / San Salvador

Entitat Finançadora: Generalitat Valenciana

Durada: 36 mesos

Pressupost: 125.757,50 €

Breu descripció del projecte:

El present projecte té com a objectiu general contribuir a prevenir la violència de la qual són víctimes els xiquets, xiquetes i adolescents a San Salvador, sent els tres referents del projecte les DNA, els centres educatius i les autoritats municipals, tots ells situats en els districtes 1, 3, 5 i 6 de San Salvador.

La situació dels drets de la infantesa, adolescència i joventut a El Salvador i especialment en el municipi de San Salvador, està immersa en un ambient alarmant de violència social que afecta l´exercici ple de drets, segons dades de l´Institut de Medicina Legal, l´any 2011 es van cometre 369 assassinats de xiquets i xiquetes i en el 2012 es van reportar 148 assassinats; no obstant això no existeixen indicis clars d´accions a mitjà i llarg termini per part de l´estat salvadorenc per a solucionar les causes de la violència.

A més, l´exclusió social afecta majorment a la infantesa i adolescència, els qui viuen en extrema pobresa, sense gaudir dels seus drets econòmics, socials i culturals, ja que segons dades presentades per la Procuraduría per a la Defensa dels Drets humans, en un Informe especial, 1 de cada 5 xiquets residia en llars en extrema pobresa, la qual cosa els situa en una situació de major risc de vulneració al seu dret al desenvolupament integral [1].

El projecte va permetre brindar atenció en 198 casos de xiquets, xiquetes, adolescents i joves als qui se´ls va vulnerar almenys un dret humà, aconseguint en un 31% resoldre els casos a través de l´activació del sistema nacional de protecció que va permetre la reparació o restitució dels seus drets. És important assenyalar que malgrat els avanços en la protecció dels drets de la infantesa en matèria legislativa (creació de la Llei de protecció integral d´infantesa, adolescència i joventut), encara impera la impunitat en les instàncies judicials i administratives responsables d´administrar justícia i rescabalar drets als xiquets i adolescents, sobretot en casos d´agressions sexuals, doncs els aplicadors no prenen en compte el principi d´interès superior del xiquet al moment de valorar el testimoniatge del xiquet/a víctima.

L´execució del projecte a permès que 60 adolescents i joves (36 homes, 24 dones) dels municipis de Tonacatepeque, San Salvador, Colón (departament de la Llibertat), Concepción Batres i Tecoluca coneguen i defense els seus drets humans i dels xiquets, xiquetes i adolescents dels seus municipis, ja que han sigut formats i capacitats; a més compten amb les eines necessàries per a poder gestionar projectes en benefici de xiquets i joves en els seus territoris.

En general el projecte ha contribuït a canviar la vida de xiquets, xiquetes, adolescents i joves que no tenien espais de participació i d´expressió lliure dels seus pensaments i inquietuds, ja que en integrar-se en les Defensorías de la infantesa, adolescència i joventut, es van allunyar (en alguns casos) d´integrar-se a altres espais violents com les colles que imperen en la majoria dels municipis en què funcionen les defensorías, a més han desenvolupat habilitats per a exigir i defensar els seus drets tant en l´àmbit familiar com a social.


[1] Informe especial sobre l´ impacte de la violència en els drets de les xiquetes, xiquets i adolescents a El Salvador. Procuraduría per a la Defensa dels Drets humanss. Maig 2013.

 

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar