Estàs a: > > Un projecte de cooperaciˇ de la Universitat millora les condicions sanitÓries dels campaments sahrauÝs de Tinduf

Un projecte de cooperaciˇ de la Universitat millora les condicions sanitÓries dels campaments sahrauÝs de Tinduf

Xiquets i xiquetes dels campaments de Tinduf.

Xiquets i xiquetes dels campaments de Tinduf.

L┤elevada taxa de mortalitat infantil Ús un dels principals problemes relacionats amb el benestar i la salut que afecta majoritÓriament als pa´sos en vies de desenvolupament. Per a tractar de palĚliar aquesta realitat la Universitat de ValŔncia ha liderat l┤equipament de l┤Órea maternal de l┤Hospital Regional d┤Al-Aaiun, al SÓhara Occidental, a travÚs d┤un projecte del programa Ĺ0,7 una Nau de Solidaritatĺ, gestionat per la Fundaciˇ General.

Coordinat per Núria Romero Cuenca, cap d´unitat de la Facultat de Ciències Biològiques i responsable del projecte, la millora de les instal·lacions matern-infantils, que dóna cobertura a quatre assentaments o wilayas de Tinduf (Al-Aaiun, Smara, Auserd i Dajila), ha suposat una significativa millora no només en la salut de les embarassades que acudeixen a l´hospital i en la garantia de les seues condicions mínimes d´higiene, sinó també en la reducció de la mortalitat dels nounats.

La intervenció de la Universitat en la zona s´iniciava en 2015 a través de la difusió de l´associació Ajuda als Pobles de Quart de Poblet de la situació d´emergència que viuen els refugiats sahrauís en aquests campaments de Tinduf.

La Universitat s´ha implicat des de llavors de manera activa en la labor que realitza aquesta entitat en favor de la població més desprotegida i vulnerable: les dones embarassades. Els esforços s´han centrat en el cas d´aquest projecte a cobrir la principal necessitat d´aquest hospital quant a instal·lacions: dotar-ho dels materials necessaris per al seu funcionament, cobrint les condicions bàsiques dels malalts.

Les condicions de vida en el desert són extremadament dures i s´acreixen quan se sumen les característiques pròpies d´un camp de refugiats situat en la zona més inhòspita del desert algerià. ”Aquest hospital dóna cobertura a refugiats que viuen en haimes i construccions de tova, la qual cosa significa viure sota unes condicions molt dures i patir en habitatges i instal·lacions bàsiques com aquest hospital les inclemències meteorològiques com la pluja”, explica Romero.

La situació és d´extremada gravetat en el cas de les embarassades ja que “tradicionalment donen a llum a casa, en les haimes, amb el risc que això comporta. És per això pel que tractem de conscienciar-les sobre la qualitat de centres sanitaris com el de l´Hospital d´Al-Aaiun i la necessitat que acudisquen a ells, especialment en el moment del part”, afegeix.

Una vegada finalitzat el projecte els resultats i les perspectives de futur no poden ser més encoratjadores i positives. La higiene ha augmentat, i la millora en les condicions ha contribuït a garantir la salut en les dones parturientes d´Al-Aaiun, on el 95% dels parts han sigut satisfactoris. A més, l´assistència a l´Hospital de forma convençuda fa que les dones hagen mostrat en si mateixes una confiança i tranquil·litat que ha generat millors desenvolupaments en els embarassos.

La tasca coordinada per Nuria Romero ha sigut reconeguda amb el Premi Manuel Castillo en la seua IX edició, en la categoria “Iniciatives Luis Vives de Cooperació al Desenvolupament de la Universitat de València”, que s´entregaran demà dimecres, 13 de març, en el Centre Cultural La Nau a les 12 hores.

La cap d´unitat de la Facultat de Ciències Biològiques s´ha mostado satisfeta amb aquest reconeixement fent-lo extensiu a tot l´equip humà que s´ha implicat en el projecte: “El premi és el reconeixement visible, però hi ha molta gent darrere; és per aqueix reconeixement a ells que em fa il·lusió”, ha afirmat.

El Programa 0,7 de la Universitat de València

El Programa `0’7 Una Nau de Solidaritat’, que convoca el Vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació de la Universitat de València, està dirigit per la Comissió 0’7, creada en 1995 amb la missió d´establir les línies generals d´actuació en matèria de cooperació al desenvolupament de la Universitat de València; distribuir el 0´7% del pressupost anual de la Universitat, així com el 0’7% de les aportacions voluntàries de les nòmines del seu personal i de les taxes de matrícula dels seus estudiants. La Comissió assigna recursos entre els diversos programes de cooperació; controla i supervisa aquest pressupost, i prepara i resol convocatòries de projectes propis de cooperació, amb el suport tècnic i de gestió de l´Àrea de Cooperació de la Fundació General de la Universitat de València.

Data d'actualització: 12 de Març de 2019

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar