Estàs a: > Un cicle de conferčncies reflexiona sobre la cooperació i els cooperants vistos des de Perś

Un cicle de conferčncies reflexiona sobre la cooperació i els cooperants vistos des de Perś

Susana Córdova

Susana Córdova

La Facultat de Psicologia ha acollit la darrera conferčncia, impartida per l´experta Susana Córdova, del cicle ‘La cooperació vista des d’Amčrica Llatina’, organitzat pel Patronat Sud-Nord de la Fundació General de la Universitat de Valčncia, dins del marc d’activitats de la Cątedra UNESCO d“Estudis per al Desenvolupament.

La ponència, impartida per Susana Córdova, experta en projectes de desenvolupament social i cooperació internacional, portava per títol ‘La cooperació i els cooperants vistos des de Perú: saber oferir i saber rebre’. "Pretenc explicar com és el meu país, les enormes oportunitats que pot brindar-li a la gent jove, investigadors i catedràtics, com a lloc per a aprendre i poder compartir els coneixements que hi ha en aquesta part del món”, va apuntar.

“La idea és que vivim en un temps en el qual ens considerem ciutadans del món, de manera que la possibilitat de poder trobar-nos amb altres cultures i interactuar pot oferir un enorme profit a les persones que es desplacen fins al Perú des d’Europa”, va opinar Córdova. El context econòmic i social de Perú ha canviat en les dues últimes dècades. Hi ha hagut un desenvolupament que ha aconseguit un nivell tal vegada acceptable però no suficient, sobretot, en els camps de l’educació i la psicologia. En aquest sentit, Susana Córdova va reivindicar la necessitat d’establir rutes de treball entre el Nord i el Sud que “permeten reflexionar sobre la cooperació i sobre quins són els compromisos i desafiaments per a desplaçar-se a països com el Perú i trobar vies concretes de cooperació”.

Córdova, a més, va insistir en la importància de comunicar la cooperació perquè “si quan es coopera aquest benefici no es trasllada al conjunt de la població, la cooperació no té l’impacte ni la repercussió adequats”.

El perfil de l’experta
Susana Córdova és educadora i gestora d’institucions públiques i privades de Lima, Perú, i experta en projectes de desenvolupament social i cooperació internacional. Ha exercit la docència en escoles públiques d’educació bàsica, i formació inicial i contínua a docents en institucions d’educació superior. Compta amb més de vint anys d’experiència en la gestió i conducció d’organitzacions no governamentals de desenvolupament i associacions que van realitzar projectes amb organismes de cooperació internacional.

Té experiència en la gestió d’organismes públics i ha exercit càrrecs en el Ministeri d’Educació i en el Ministeri de Promoció de la Dona i el Desenvolupament Humà. A més, ha sigut especialista parlamentària de la Comissió d’Educació, Ciència i Tecnologia del Congrés de la República del Perú.

Llicenciada en Educació, en l’especialitat d’Història i Geografia, per la Universitat Nacional Major de Sant Marcos, és candidata a doctora per la Universitat de València en Psicologia de l’Educació i del Desenvolupament Humà, amb Diploma d’Estudis Avançats i Suficiència Investigadora en Psicologia Evolutiva i de l’Educació.

Convocatòria Càtedra UNESCO 2013
El cicle de conferències ‘La cooperació vista des d’Amèrica Llatina’ va ser inaugurat pel professor Ximo García Roca el passat octubre. És una iniciativa del Màster en Psicologia de l’Educació i Desenvolupament Humà en Contextos Multiculturals i es tracta d’un dels projectes seleccionats en la convocatòria 2013 de la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament per a la realització d’activitats de formació i sensibilització, promoguda pel Patronat Sud-Nord de la Fundació General de la Universitat de València.

Segons assenyala la directora del Màster i coordinadora del cicle, Adelina Gimeno, aquest pretén “sensibilitzar la comunitat universitària i la ciutadania en general de la importància de desenvolupar programes de cooperació escoltant als països receptors, no solament per a incrementar la seua eficàcia, sinó sobretot per a fomentar relacions respectuoses i igualitàries entre les persones”.

Al seu judici, el cicle sobre cooperació i Amèrica Llatina té un interés “especial” en aquests moments, perquè “la crisi econòmica és una prova que el model econòmic neoliberal està incrementant la desigualtat tant entre països del Nord i del Sud, com entre rics i pobres de tots els països, també del Nord”. “Ens trobem davant una oportunitat per a generar canvis que ens porten a un repartiment més equitatiu dels recursos econòmics i a l’assoliment universal dels drets humans, ara tan amenaçats”, afegeix.

Les conferències sobre Perú han sigut una reflexió paral·lela a la qual va realitzar el passat novembre Dinorah Altagracia, dins d’aquest mateix cicle, sobre la cooperació i els cooperants vistos des de la República Dominicana.

Data d'actualització: 25 de Març de 2014

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar