Cartell de les III Jornades OCUD que se celebraran a Granada
Les jornades de l’Observatori de la Cooperació Universitària Espanyola (OCUD) són esdeveniments biennals en els quals es debaten temes específics que afecten a l’activitat de cooperació universitària al desenvolupament (CUD) que duen a terme les universitats espanyoles. Aquesta tercera edició de les Jornades OCUD, centrarà el debat en el rol de les universitats com a actors de desenvolupament en l’Agenda Post 2015. L’OCUD naix en 2007 com una eina de CICUE-CRUE essencial per al debat i la visibilització de la CUD dins i fora de l’entorn universitari i compta amb la participació del Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació.
L’Agenda de Desenvolupament Post 2015, hereva dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, és una agenda universal amb objectius comuns i metes diferenciades, que apel·la a tots els actors (organismes internacionals, governs, societat civil organitzada, i ciutadania) de tots els països. Les universitats, mentre que generadores de coneixement i de sensibilització i mobilització de la comunitat educativa, se sumen a aquest repte i debaten sobre el seu rol en la consecució dels nous objectius de desenvolupament.
Per a açò, en aquestes III Jornades del OCUD es plantejaren qüestions de base com la importància de l’Agenda Post 2015 per a l’Educació Superior; què estan fent les universitats per a treballar per un desenvolupament global, sostenible i inclusiu; si els instruments dels quals s’ha dotat la universitat són suficients per a afrontar aquesta nova etapa; quins són els socis naturals de les universitats en el nou procés; en quins objectius i metes de la nova agenda ha de centrar-se la universitat; o com difondre millor els resultats aconseguits en l’etapa 2000-2015 i els nous reptes de l’Agenda Post 2015 entre la comunitat universitària.
Ponents
Tots aquests temes van ser tractats amb destacats experts nacionals i internacionals en diferents àmbits del desenvolupament, que estan directament vinculats tant amb la nova agenda de desenvolupament com amb l’acadèmia.
- Marta Pedrajas. Vocal Assessora de la Secretaria General de Cooperació Internacional per al Desenvolupament del MAEC.
- José Antonio Alonso. Vocal expert del Consell de Cooperació per al Desenvolupament i membre del Committee for Development Policy d’ECOSOC, de Nacions Unides i de l’European Advisory Group of the Bill and Melinda Gates Foundation.
- Giovanni Camilieri. Coordinador del Programa ART del PNUD.
- Miguel Luengo-Oroz. Chief-Scientist de la iniciativa UN Global Prema.
- Pilar Mateo. Presidenta d’INESFLY Corporation.
- José Carlos Ferrer. Resource Mobilization Specialist en UN Women.
- Silvia Arias. Directora de l´Oficina d´Acció Solidària i Cooperació de la UAM.
- Nacho Martínez. Responsable d’Estudis de la Plataforma 2015 y más.
- Rosa Terradellas. Directora de la Càtedra de Responsabilitat Social Universitària de la Universitat de Girona.
- José Javier Paniagua. Expert en Cooperació i Educació de la Comissió Europea.
- Álvaro Gil Robles. Director del Centre d’Estudis de la Fundació Valsaín, ExComissari Europeu de Drets Humans, i ExDefensor del Poble Español.
Tots ells oferiren la seua anàlisi sobre la contribució de la universitat a aquesta nova agenda.
Les jornades van ser inaugurades pel president de CICUE-CRUE, Daniel Hernández Ruipérez, rector de la Universitat de Salamanca; Francisco González Lodeiro, rector de la Universitat de Granada; Gonzalo Robles, secretari general de Cooperació Internacional per al Desenvolupament del MAEC i vicepresident de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament; Sergi Farré, cap del Departament de Cooperació Universitària i Científica de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID); i una alta representació de la Junta d’Andalusia.
Objectius de les III Jornades OCUD
Les ‘III Jornades de l’OCUD: el rol de les universitats com a actors de desenvolupament en l’Agenda Post 2015’ es constitueixen com un espai de reflexió conjunta, d’intercanvi de bones pràctiques, de diàleg amb altres actors del sistema nacional i internacional de cooperació al desenvolupament i de cerca d’instruments comuns per a articular la participació de les universitats en l’aplicació i divulgació de la nova agenda mundial de desenvolupament.
Les III Jornades es van marcar quatre objectius específics:
- Donar a conèixer la importància i profunditat del debat Post 2015 entre les universitats espanyoles i valorar el seu nivell de participació en aquest procés.
- Debatre sobre la importància de l’Agenda Post 2015 en el marc propi de la CUD com una via o eina més de treball i d’aportació que realitzen les universitats des del seu treball diari en CUD.
- Debatre i consensuar els passos que les universitats espanyoles han de donar per a contribuir de forma pràctica a difondre i donar a conèixer els principis de la nova agenda mundial de desenvolupament.
- Millorar la col·laboració amb altres agents de desenvolupament en la construcció i consecució de l’Agenda Post 2015.
Antecedents
Les edicions anteriors de les Jornades OCUD es van celebrar a la Universitat d’Oviedo (2009) i a la Universitat de Girona (2011). En la primera edició (UNIOVI, 2009) es va plantejar l’objectiu de contextualitzar el paper de les universitats en el sistema de cooperació nacional, intentant obrir espais de comunicació directa entre el Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació i les universitats amb la finalitat d’aconseguir una millor sistematització de la informació i resoldre els dubtes que plantejava la comptabilització de l’Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) aportada pel sistema universitari.
En les II Jornades (UdG, 2011) es va tractar d’establir criteris clars i precisos per a l’eficaç rendició de comptes de la CUD; així mateix, es van donar a conèixer les diferents eines i serveis que ofereix l’OCUD, i es va debatre sobre les necessitats i propostes de millora plantejades pels usuaris de l’Observatori; finalment, es van explorar formes d’ajustar la CUD al nou context de l’EEES (Espai Europeu d’Educació Superior), abordant temes com l’avaluació de la qualitat o el reconeixement acadèmic d’activitats de cooperació.
Sobre l’Agenda Post 2015
L’Agenda de Desenvolupament Post 2015 valida i millora la Declaració del Mil·lenni, incloent noves qüestions d’interés global com la reducció de la pobresa relativa i l’augment de la desigualtat (especialment en països de renda mitjana), enfronta el desafiament de la sostenibilitat, requereix del consens en la defensa dels drets humans (especialment en drets sexuals i reproductius i equitat de gènere), i part de la realitat d’un món en desenvolupament heterogeni en el qual no existeix una bretxa clara entre el Nord i el Sud, ni és viable que tots els països en desenvolupament arriben al nivell de consum ja actualment insostenible dels països més rics; pel que s’incideix en la importància del doble paper dels països de renda mitjana. Hi ha una evolució dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni cap als Objectius de Desenvolupament Sostenible.
Es tracta per tant d’una agenda que apel·la a tots els països (no és una agenda de països més rics per a països menys avançats; els objectius són comuns a tots, encara que les metes siguen diferenciades), que apel·la a tots els agents (no és una agenda d’estats, també és l’agenda de la societat civil organitzada, de la ciutadania, dels organismes internacionals, etcètera; tots els agents –també les universitats– han participat en la construcció de la nova agenda), que es planteja global, intersectorial i multidimensional.
S’introdueixen nous instruments (com l’anàlisi del Big Data i les xarxes socials), estratègies d’implantació i indicadors universals, per a fer possible una millor rendició de comptes i avaluació de resultats.
+Info: www.ocud.es