Human Development and Capabilities: Re-imagining the university of the twenty-first century

Premi (ex aequo) Manuel Castillo 2013 en la modalitat de monografia d´investigació editada

Premi Manuel Castillo monografia editada-Premio Manuel Castillo monografia editadaCom va dir Nelson Mandela "l´educació és l´arma més poderosa per canviar el món" i la Universitat te un rol important a jugar en aquest canvi.

La Universitat forma professionals i què important és que aquests professionals contribueixen a canviar el món, un món plagat d´injustícies socials i ambientals. Per això, si només entenem la contribució de la Universitat per al creixement econòmic, estarem perdent de vista altres objectius crucials de l´educació superior.

I és ací on la contribució del desenvolupament humà i de l´enfocament de les capacitats és fonamental; ens ajuda a pensar en els fins de l´educació d´una manera holística i integral. Ens parla de què la Universitat ha de contribuir a millorar la qualitat de vida de les persones entesa com l´ampliació de les seues opcions reals, de les seues capacitats en paraules d´Amartya Sen. Això no pot fer-se sense remoure els obstacles, les barreres que dificulten aquesta expansió, siguen aquestes de caràcter econòmic, polític, cultural, ambiental, etc. les quals ens afecten a tots i totes però especialment a aquelles persones amb menys oportunitats i recursos.

Aquest llibre ens parla d´això mateix, de com l´enfocament de capacitats per al desenvolupament humà és un bon fonament teòric i un inspirador de pràctiques que poden donar forma de moltes maneres: des de les pedagogies utilitzades, des de les polítiques universitàries, des de les investigacions, des de la seua extensió social.

Ara que tant es parla de responsabilitat social universitària, l´enfocament de capacitats per al desenvolupament humà pot ser una font d´inspiració molt valuosa, pels seus valors, per la seua visió holística, per la riquesa dels seus elements conceptuals que ens proporcionen criteris per pensar en una institució universitària solidària, no només preocupada per escalar llocs als rànquings internacional sinó compromesa en millorar la qualitat de vida de la gent, tant del Nord com del Sud. 

El Premi (ex aequo) Manuel Castillo 2013 a la monografia d´investigació editada va ser lliurat pel rector de la Universitat Politècnica de València, Francisco Mora,  a la professora Alejandra Boni, coautora de la monografia ‘Human Development Capabilities Re-imagining the university of the twenty first century’ (ed. Routledge) junt amb Melanie Walker, sobre l’enfocament de capacitats en la universitat.

Alejandra Boni-Alejandra Boni

La professora Alejandra Boni, per la seua banda, durant l´acte de lliurament, es va referir a la institució superior acadèmica com a responsable en “la formació de professionals que poden canviar un món plagat d’injustícies socials i mediambientals” i va destacar la importància de la “contribució de la universitat al desenvolupament humà per tal de millorar la qualitat de vida de les persones”. És en aquestes idees on resideix la tesi de la seua investigació, un treball publicat íntegrament en anglés i que és previsió de les autores realitzar una segona edició en castellà.

Alejandra Boni-Alejandra Boni

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar