Estàs a: > > Experts i col·lectius socials es reuneixen a la Universitat per a reflexionar sobre gènere, diversitat cultural i ús social del patrimoni

Experts i col·lectius socials es reuneixen a la Universitat per a reflexionar sobre gènere, diversitat cultural i ús social del patrimoni

Imatge de les Jornades sobre Espai, Gènere i Memòria.

Imatge de les Jornades sobre Espai, Gènere i Memòria.

La Facultat de Geografia i Història va acollir, del 18 al 20 d’octubre, les Jornades ‘Espai, Gènere, Memòria’, una trobada entre la Universitat de València i els col·lectius socials per a reflexionar i debatre entorn del gènere, la diversitat cultural i l’ús social del patrimoni. L´activitat s´organitzà en el marc de la Càtedra UNESCO.

El principal objectiu del fòrum, que es desenvolupà en la seua major part al Saló d’Actes Joan Fuster, va estar, d’una banda, sensibilitzar a la comunitat acadèmica sobre qüestions de gènere, identitat nòmada i justícia espacial a través de la Història de l’Art i d’altres disciplines; i, d´una altra, iniciar la creació d’un espai de reflexió i implicació pràctica conjunta per a l’estudiantat universitari i els col·lectius socials, que treballaren problemes comuns a les disciplines acadèmiques i a la societat valenciana.

Al llarg de tres dies, especialistes acadèmics es reuniren amb estudiants i col·lectius socials per a visibilitzar el paper de la dona immigrant en la transmissió cultural i la formació de la identitat i la memòria del lloc; incidir en el rol dels col·lectius socials i de les minories per a reinterpretar i fer un ús social del patrimoni històric; analitzar les relacions de dependència entre els constructes socials del gènere i de l’espai urbà; promoure estratègies de descobriment, implicació i debat, participatives i igualitàries, derivades de l’experiència dels activistes socials, dins del quadre curricular acadèmic i originar iniciatives autònomes per part dels estudiants i investigadors, dirigides a la problemàtica del patrimoni historicoartístic i cultural, la igualtat i els drets culturals.

Amb açò es va pretendre propiciar la introducció dels enfocaments propis als estudis de gènere i culturals més crítics en la Història de l’Art, així com generar una cooperació real entre membres de la comunitat acadèmica i els col·lectius socials en els camps de les Humanitats i les Ciències Socials.

On estic quan estic a casa?
Les jornades arrancaren el dia 18 d’octubre amb la projecció del documental ‘On estic quan estic a casa?’, produït i realitzat per Puerta 33. La cinta, que s’estrenà en aquestes jornades, explora quatre relats migratoris circumscrivint-los al territori de la casa: la casa al país d’origen i la casa al país de recepció, en aquest cas, la Comunitat Valenciana. El seu objectiu és donar visibilitat a les propietats dels llocs híbrids en contrast amb la percepció de el ‘no-lloc’ vinculada en ser ‘ immigrant’. A partir d’ací, s’establí un col·loqui amb el públic assistent.

De forma paral·lela a les jornades, al costat del Saló d’Actes, es pogué participar en el projecte ‘On estic quan estic a la facultat?’, una instal·lació interactiva oberta al públic. Es tractava d’una activitat al fil del documental mitjançant la qual els participants experimentaren com viuen en la casa els subjectes que l’habiten compartint pensaments i sentiments que seran gravats.

La jornada del dia 19 estigué dedicada a les ponències. Sota el títol ‘El gènere reflectit en l’espai urbà i arquitectònic’, una desena d’experts acadèmics de les universitats de València, Politècnica de València i Jaume I de Castelló exposaren temes relacionats amb gènere i espai urbà, per a després debatre amb el públic les conclusions al fòrum.

Finalment, el dia 20 hi hagué una taula redona titulada ‘Utopies, heterotopies, implicats’ en la qual, a partir dels exemples de l’històric barri del Cabanyal i el territori distòpic de la Coma, es reflexionà sobre la diversitat i la implicació com a eines de lluita contra la injustícia espacial. Participaren en el debat agents socials actius que explicaren en primera persona la seua experiència en tots dos barris des dels projectes Promujer de la Coma i Va Cabanyal!, la Fundació Novaterra i la Universitat de València.

Organitzaren les Jornades ‘Espai, Gènere, Memòria’ el Departament d’Història de l’Art de la Facultat de Geografia i Història i la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament, a través de la Fundació General de la Universitat de València, amb la col·laboració de la Unitat d’Igualtat.

Inscripcions i programa detallat

Data d'actualització: 11 de Novembre de 2016

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar