Estàs a: > > Unes jornades reivindiquen els drets sexuals i reproductius com a factors determinants de la salut

Unes jornades reivindiquen els drets sexuals i reproductius com a factors determinants de la salut

Cartell de les jornades sobre equitat.

Cartell de les jornades sobre equitat.

La Universitat de Valčncia acull, del 16 al 30 d’octubre, les jornades ‘Equitat de gčnere pel dret a la salut’. Organitzades per la Cątedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament, i la Facultat d’Infermeria i Podologia, pretenen reivindicar “la importąncia de l’equitat de gčnere i del respecte als drets sexuals i reproductius com a factors determinants de la salut”.

Les jornades, coordinades per la professora Isabel Martínez, es desenvolupen a la Facultat d’Infermeria i Podologia de la Universitat de València en sessions teoricopràctiques orientades a la millora del coneixement i de la reflexió crítica entorn del dret a la salut i els seus principals determinants, especialment sobre la importància de l’equitat de gènere i el compliment dels drets sexuals i reproductius de les dones com a part fonamental del dret a la salut i factor ineludible del desenvolupament humà.

Del 16 al 31 d’octubre, s’exhibeix l’exposició ‘Wanawake’ al vestíbul de la Facultat per a mostrar el treball de l’organització congolesa de dones FEPSI (Femmes Engagées pour la Promotion de la Santé Intégrale) en col·laboració amb l’ONG Farmamundi, amb les víctimes de violència sexual i els diferents aspectes de la vida de les dones de l’est del país. A través de fotografies, l’alumnat universitari podrà veure com la desigualtat de gènere, la falta d’equitat i la violència sexual repercuteixen en la salut de les dones que viuen en societats immerses en una crisi humanitària estructural.

Les jornades oferiren dimarts, 17 d’octubre, la taula redona ‘Antropologia, gènere i dret a la salut global’ i la projecció del documental ‘Temps d’Écoute’ amb cinefòrum. El delegat del Rector per a Cooperació i director de la Càtedra UNESCO de la Universitat de València, José Miguel Soriano, va obrir el programa amb la presentació de la taula, juntament amb la directora de la Unitat d’Igualtat, Amparo Mañés, i la delegada de Farmamundi a la Comunitat Valenciana, Carmen Luisa Trullenque.

Després, començà el debat que va introduir la investigadora Serena Brigidi, doctora en Antropologia Mèdica. A continuació, Andrea Luque, experta en comunicació social i tècnica de Farmamundi a Andalusia, parlà sobre ‘Comunicació transformadora des d’una perspectiva feminista. Equitat de gènere i salut global’. Per la seua banda, l’excooperant de Farmamundi Amanda Martínez pronuncià una conferència sobre l’atenció mèdica i psicològica de les víctimes de violència sexual i VIH a la República Democràtica de Congo. Va cloure la taula la projecció del documental ‘Temps d’Écoute’ que va obrir l’espai a l’escolta activa cap a la qüestió de gènere com a condicionant de la salut i trenca el clixé sobre les dones i societats africanes com a pobres, sense iniciativa i passives cap a la seua realitat.

Hui dijous, 19 d’octubre, de 10 a 14 hores, té lloc el Teatre de les Oprimides ‘Gènere i Salut’, una eina que, a través d’un taller, serveix per a explorar, mitjançant el moviment, la paraula i el so, els conceptes de dret a la salut i equitat de gènere, i com es relacionen aquests amb la realitat social actual. El taller és impartit per Paula Sánchez, de Colectivo Cultura Crítica, i Belén Muñoz, facilitadora de grups i infermera a Colòmbia.

Col·laboren en aquestes jornades l’Àrea de Cooperació de la Fundació General de la Universitat de València i l’ONG Farmamundi.

L’accés a les jornades és lliure i gratuït, i només cal inscriure’s en cas de voler acreditar l’assistència mitjançant certificat emés per la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament de la Universitat.

Inscripció gratuïta en:
www.fundacio.es/cursos-cooperacion

Documents adjunts:
Data d'actualització: 25 d'Octubre de 2017

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar