Estàs a: > > Històries de Burkina Faso a través d’una exposició al Col·legi Major Rector Peset

Històries de Burkina Faso a través d’una exposició al Col·legi Major Rector Peset

Faizah, obra de la mostra Històries de Baasneere, de Xavi Ferragut.

Faizah, obra de la mostra Històries de Baasneere, de Xavi Ferragut.

La Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset va acollir, de l´11 d´abril a l´1 de maig, l’exposició ‘Històries de Baasneere. Històries del país de les persones íntegres’. Aquesta exposició va ser el resultat de les experiències i les històries trobades a Baasneere, un poble al nord de Burkina Faso.

La participació en diferents projectes de cooperació per al desenvolupament a Baasneere, Burkina Faso, ha propiciat que Xavi Ferragut (Algemesí, 1964) compartira amb els seus habitants experiències i convivències que l’han dut a donar a conéixer una realitat molt diferent de la nostra, fer veure a la gent que hi ha persones i històries molt diferents i tan humanes com les nostres.

Baasneere, el poblat que dóna nom a l’exposició i que propicia la creació de l’obra de Xavi Ferragut, és un poblat que pertany a Kaya, ubicat a la província de Samantenga, a Burkina. En aquest lloc, l’ONGD Algemesí Solidari va començar en 2010 els contactes per a desenvolupar camps de treball, fins a arribar a cobrir la demanda de la població de construir una escola de secundària. El seu treball va encaminat a “conscienciar que per a caminar cap a un món més just i fratern, s’han de modificar els comportaments que tenim al nord, hem de canviar la nostra forma d’entendre i viure al món”, assenyalen des de l’ONGD.

D’aquesta experiència, de l’atzar i de la solidaritat ix aquesta exposició, dels viatges on ha establit vincles amb persones tan diferents i tan semblants al mateix temps, que ha fet que en les seues obres es plasme la intensitat de les mirades de les persones que les protagonitzen.

En paraules de Nel·lo Pellicer, en les seues obres “l’artista recorre al llenguatge icònic i al verbal, a la pintura i al text breu, el que li permet acostar-nos aquestes històries viscudes a Burkina Faso, al cor d’Àfrica. En aquestes ‘Històries del país de les persones íntegres’, empra tots dos llenguatges. Amb unes poques frases descriu els protagonistes dels seus quadres. I amb unes pinzellades precises compon els seus retrats. La conjunció text-imatge li permet oferir-nos uns retrats molt suggeridors de les persones seleccionades, ja que a la precisió de la representació icònica s’uneix el prodigiós poder de fabulació de les paraules amb què s’han forjat els textos biogràfics. Com abans va fer amb els baobabs, ara l’artista ens acosta històries de persones reals d’un llogaret del nord de Burkina Faso on, des de fa temps, té una part de la seua ànima. Probablement ja per a sempre”.

Xarrada col·loqui complementària
El dia 25 d’abril, se celebrà, també a la Sala de la Muralla, una xarrada col·loqui on l’artista Xavi Ferragut i altres components d’Algemesí Solidari donaren a conéixer la realitat de Baasneere a Burkina Faso i presentaren els projectes de cooperació internacional al desenvolupament que realitzen en aquest poblat.

La Universitat de València ha cofinançat en el marc de les convocatòries del Programa 0’7 Una Nau de Solidaritat alguns dels projectes que ha realitzat l’ONGD Algemesí Solidari amb implicació de la comunitat universitària, com va ser la construcció de la primera escola de Baasneere en 2016, amb el suport de la Fundació General de la Universitat de València.

Més informació

Data d'actualització: 4 de Maig de 2018

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar