Estàs a: > > La Universitat de València millora les condicions de vida de la dona rural amb la construcció d’un centre d´artesania al Perú

La Universitat de València millora les condicions de vida de la dona rural amb la construcció d’un centre d´artesania al Perú

Dona treballant l´artesania a Chirikyacu.

Dona treballant l´artesania a Chirikyacu.

La Universitat de València ha posat en marxa el projecte `Warmi Wasi. Centre artesanal per a dones de Chirikyacu’ al Perú, desenvolupat a través del programa de cooperación `0,7, Una Nau de Solidaritat’. La finalitat d’aquest projecte és millorar les condicions de vida de la comunitat nativa mitjançant el desenvolupament d’activitats productives, turístiques i agropecuàries.

El projecte, titulat `Warmi Wasi. Centre artesanal per a dones de Chirikyacu’, s’emmarca en la V Convocatòria de Projectes de Cooperació al Desenvolupament 2016, promulgada pel Vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació i gestionada per la Fundació General de la Universitat de València. Lidera aquesta iniciativa Javier García Gómez, professor de Didàctica Ciències Experimentals i Socials  a la Facultat de Magisteri, que ha treballat sobre el terreny amb la Universidad Nacional de San Martín (UNSM) i la Fundación para el Desarrollo de la Selva (FUDES).

La comunitat nativa quítxua de Chirikyacu’, en plena selva de l’Amazones, ha vist millorada progressivament la seua condició de vida des de l’any 2009 gràcies a la col·laboració entre la UV i la Universidad Nacional de San Martín que, a través d’una sèrie d’actuacions conjuntes, va construir un alberg d’atenció al turisme, finançat per la Generalitat Valenciana.

A partir d’aquest projecte, aquesta comunitat amazònica ha vist augmentada l’afluència turística al seu territori, així com incrementades les expectatives d’ingressos.  Per continuar l’evolució ascendent en la millora de les seues condicions, els responsables del projecte veieren la necessitat de cercar alternatives econòmiques i l’acompanyament de la comunitat en el procés d’aprenentatge, per assegurar la continuïtat i sostenibilitat de la iniciativa.

“El projecte consistix bàsicament en construir un centre per a les dones de Warmi Wasi on puguen desenvolupar les seues activitats d’artesania, però també que servisca com a lloc de reunió, xicoteta aula de lectura... en definitiva, un espai on també realitzen les seues activitats culturals”, ha explicat el seu responsable, Javier García.

La producció d’artesania que ja realitzen les dones complementa així aquesta activitat turística, i al temps que es diversifica l’activitat econòmica també es millora la cultura de la dona nativa, en un moment on el paper que desenvolupa és determinant per a l’harmonia i equilibri de la comunitat. “Amb aquest centre atenem a una de les demandes de les pròpies dones de la comunitat, ja què les accions que realitzem són prèviament consultades amb la comunitat a través de dinàmiques de grup”, ha dit Javier García. “De fet, elles ens contaren exactament el que volíem, com ho volien i fins i tot suportaren el disseny de la pròpia construcció”, ha afegit.

El programa es completa amb la dotació de mitjans materials i programes de formació i capacitació, així com altres activitats que no estan directament vinculades amb la dona però que són d’igual importància: “altre tema que considere molt important és la potabilització de l’aigua, per això anem a fer una estació de cloració que permetrà evitar la transmissió de malalties”, afirma el responsable del projecte.

Altres activitats en les què també s’està treballant són l’elaboració d’un manual de primers auxilis per a atendre als visitants o la creació d’una xicoteta biblioteca. El centre de Warmi Wasi està pràcticament acabat i s’espera que quede finalitzat al acabar 2018.

Agenda 2030 de l’ONU

La construcció del centre de Warmi Wasi s’emmarca dins del cinqué Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU “Igualtat de Gènere i Empoderament de la Dona” i que fa part de l’Agenda 2030.

Les dones rurals representen més d´un terç de la població mundial i el 43% de la mà d´obra agrícola. Per això, i donada la seua inestimable contribució al desenvolupament, l’ONU ha marcat al calendari el 15 d’octubre com el Dia Internacional de les Dones Rurals.

El lema d’enguany, "Infraestructura, serveis i protecció social sostenibles per a la igualtat de gènere i l´empoderament de les dones i xiquetes rurals", troba reflexe en aquesta iniciativa on participa la Universitat de València col·locant en el centre del desenvolupament local a les pròpies dones com a agents del seu propi esdevenir i en sintonia amb els ODS.

El Programa 0,7 de la Universitat de València

El Programa `0,7 Una Nau de Solidaritat’ , que convoca el Vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació de la Universitat de València, està dirigit per la Comissió 0,7, creada en 1995 amb la missió d’establir les línies generals d’actuació en matèria de cooperació al desenvolupament de la Universitat de València; distribuir el què s’obté del 0’7% del pressupost anual de la Universitat, així com -amb caràcter voluntari- del 0’7% de les nòmines del seu personal i de les taxes de matrícula dels seus estudiants. La Comissió assigna recursos entre els diversos programes de cooperació; controla i supervisa aquest pressupost; i prepara i resol convocatòries de projectes propis de cooperació, amb el suport tècnic i de gestió de l’Àrea de Cooperació de la Fundació General de la Universitat de València.

Data d'actualització: 16 d'Octubre de 2018

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar