Estàs a: > > Els periodistes Javier del Pino, Conchi Cejudo i Gervasio Sánchez ofereixen una conferència al Paranimf de la Universitat

Els periodistes Javier del Pino, Conchi Cejudo i Gervasio Sánchez ofereixen una conferència al Paranimf de la Universitat

Gervasio Sánchez, Javier del Pino i Conchi Cejudo.

Gervasio Sánchez, Javier del Pino i Conchi Cejudo.

El Centre Cultural La Nau va acollir, el passat 6 de juny, la conferència ‘Vidas Enterradas. Las historias olvidadas de nuestra memoria colectiva’, a càrrec dels periodistes Javier del Pino, Gervasio Sánchez i Conchi Cejudo. La conferència, inscrita dins dels actes de l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives, va tindre lloc al Paranimf de la Universitat.

El passat mes de gener, l’Agencia EFE va atorgar per unanimitat el Premio Internacional de Periodismo Rey de España en la categoria de ràdio als tres periodistes pel seu treball en aquest serial, ‘Vidas Enterradas’. Un jurat format per professionals d’Iberoamèrica i el Regne Unit va destacar “l’enorme sensibilització del programa de ràdio, així com el fidel reflex de l’Espanya rural, la realització sonora i el valor històric dels testimonis”.

‘Vidas Enterradas’ va nàixer en setembre de l’any 2017 per donar veu als que durant dècades no han trobat en els mitjans de comunicació un altaveu per exigir als poders públics veritat, justícia i reparació. Aquestes veus silenciades són les de milers de persones que a Espanya van patir detencions arbitràries, tortures, confiscacions i assassinats extrajudicials, crims de lesa humanitat comesos durant la Guerra Civil i el franquisme.

Més de 100.000 persones continuen sepultades en fosses comunes i les seues famílies estan buscant-los. Un dels episodis del serial està dedicat a una figura clau de la repressió a la ciutat de València, a Leoncio Badia Navarro, l’enterramorts de Paterna. L’equip va aprofundir en com va conéixer la seua figura i com va reconstruir la breu part que fins l’actualitat es coneix de la seua biografia i desvetllà algunes claus de la investigació que va permetre traure a la llum aquesta història.

Javier del Pino és llicenciat en Ciències de la Informació i diplomat en Filologia Anglesa, Traducció i Interpretació. Va començar a treballar en la Cadena SER en 1988, on va formar part de l’equip de diversos programes fins que el 1997 va ser nomenat corresponsal permanent d’aquesta cadena i col·laborador del diari ‘El País’ a Washington, on va residir durant 15 anys. Va dirigir l’informatiu ‘Hora 20’ i va ser subdirector d’‘Hora 25’, dirigit per Carlos Llamas. En setembre de 2012 va tornar a Espanya per a fer-se càrrec de la direcció i presentació del programa radiofònic ‘A vivir que son dos días’ que continua dirigint en l’actualitat. La seua activitat periodística i radiofònica ha sigut guardonada amb múltiples premis, com ara el premi de Periodisme Internacional Cirilo Rodríguez en 2008, l’Antena d’Or en 2014 o el Premio Ondas en 2015.

Conchi Cejudo és llicenciada en Periodisme i diplomada en Educació Social. Va cursar el Màster en Relacions Internacionals i Estudis Africans, i des del 2009 treballa com a periodista en la Cadena SER, on ha realitzat cobertures especials a França, Bèlgica, Brasil, Índia, Cuba o Colòmbia. Els seus treballs a Espanya es distingeixen pel seu enfocament social. És responsable del serial ‘Vidas Enterradas’ en el programa ‘A vivir que son dos días’ de la Cadena SER.

Gervasio Sánchez és periodista, i els seus treballs es publiquen en ‘Heraldo de Aragón’, col·labora amb la Cadena SER i amb la BBC. Des del 2001 dirigeix el Seminario de Fotografia y Periodismo d’Albarrasí. És, a més, autor de més d’una dotzena de llibres fotogràfics entre els quals destaquen ‘Vida’ (2016), juntament amb la periodista Mònica Bernabé, i ‘Mujeres de Afganistán’ (2014). Compta amb nombrosos premis de les associacions de premsa d’Aragó, Almeria i Còrdova. En 2004, el Govern d’Aragó li va lliurar la Medalla al Mérito Profesional i, en 2011, el Govern d’Espanya li va concedir la Gran Cruz de la Orden Civil de la Solidaridad Social.

L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural, impulsat pel Vicerectorat de Cultura i Esport, amb la gestió de la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com a un espai per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre els assumptes d’actualitat. Amb l’Escola també col·laboren altres actors de l’Administració pública i de la societat civil: Presidència de la Generalitat; Ajuntament de València; Conselleria de Transparència; Conselleria d’Educació, Recerca, Cultura i Esport; Acadèmia Valenciana de la Llengua; Institut Alfons el Magnànim; Escola Europea d’Humanitats; i Caixa Popular.

Data d'actualització: 17 de Juny de 2019

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar