Estàs a: > > Unes jornades aborden els criteris de diagn˛stic amb novetats importants per al neurodesenvolupament

Unes jornades aborden els criteris de diagn˛stic amb novetats importants per al neurodesenvolupament

Maria Vicenta Mestre i Francisco Alcantud

Maria Vicenta Mestre i Francisco Alcantud

ôAquest f˛rum aborda lĺaplicaciˇ dels criteris de diagn˛stic amb novetats importants per al neurodesenvolupament, com lĺautisme, un trastorn que necessita la intervenciˇ precošö. En aquests termes sĺha expressat la vicerectora Maria Vicenta Mestre en la inauguraciˇ de les IV Jornades InterdisciplinÓries dĺAtenciˇ Primerenca.

El Centre Universitari de Diagnòstic i Atenció Primerenca (CUDAP), inscrit en la Fundació General de la Universitat de València, ha organitzat, els dies 27 i 28 de març, aquestes jornades, amb la col·laboració de l’Associació Valenciana d’Atenció Precoç (AVAP). En aquesta edició, que se celebra a la Facultat de Psicologia (av. Blasco Ibáñez, 1), els trastorns del neurodesenvolupament són el principal objecte de reflexió.

Per a la vicerectora d´Ordenació Acadèmica i Professorat, Maria Vicenta Mestre, que ha traslladat el seu agraïment a CUDAP i AVAP per la seua aportació a la Universitat amb l’organització d’aquest quart encontre, “aquestes jornades tenen un objectiu clar: tractar un tema actual, punter i amb repercussió acadèmica i professional, com l’aplicació dels criteris de diagnòstic”. “Són jornades participatives i de millora dels recursos per a l’atenció de l’estimulació precoç”, ha afegit. A més, ha assenyalat que trobades com aquesta suposen el compromís d’investigadors i professionals a “utilitzar els millors criteris de diagnòstic amb la finalitat de no perdre oportunitats d’estimulació primerenca, perquè el diagnòstic ens permet que els tractaments siguen més eficaços”.

Així mateix, la vicerectora s’ha referit al CUDAP com a un “centre pioner en els àmbits nacional i internacional i, per tant, la seua preocupació per la investigació d’aquests temes és un orgull per a la Universitat de València”.

A l’acte inaugural també han assistit el president d’AVAP, Juan Carlos Belda; el secretari autonòmic d’Autonomia Personal i Dependència de la Generalitat Valenciana, Manuel Escolano; i el director de les jornades, el catedràtic Francisco Alcantud.

Belda ha manifestat la seua preocupació per la nova llei de copagament, la qual ha creat “dubtes entre els professionals a l’hora de garantir una atenció de qualitat a les famílies” i ha reiterat “la necessitat de diàleg amb la Conselleria de Benestar Social” per tal de desenvolupar temes com ara la sectorialització i la coordinació entre la Sanitat i els Serveis Socials.

Manuel Escolano, per la seua banda, ha indicat tres eixos a abordar: “el finançament, que preocupa institucionalment; l’Administració que cal modernitzar; i el foment de la transversalitat entre Sanitat, Educació, Infraestructures i Treball”, ha dit.

Tallers i trobada acadèmica
Les jornades van arrancar dijous, 27 de març, amb sis tallers, on es treballaren la instauració d’S.C.A.A. (Sistema de comunicació augmentativa o alternativa) en xiquetes i xiquets amb afectació motriu; els trastorns del neurodesenvolupament en el DSM-V (Manual diagnòstic i estadístic dels trastorns mentals); el perfil psicoeducatiu; l’escala Peabody de desenvolupament motor; el model d’intervenció psicoeducativa en Trastorns de l’Espectre Autista, amb la presentació de casos; i el Trastorn per Dèficit d’Atenció amb Hiperactivitat (TDAH) i atenció primerenca.

‘La importància de l’atenció primerenca en xiquets amb trastorns del neurodesenvolupament’ ha sigut el tema de la conferència inaugural d’aquest divendres, a càrrec de Javier Tamarit, responsable del Departament de Qualitat de la Confederació Espanyola d’Organitzacions a favor de les Persones amb Discapacitat Intel·lectual o del Desenvolupament (FEAPS).

A continuació, una taula redona ha debatut sobre els trastorns del neurodesenvolupament en el DSM-V. Hi han intervingut Miguel Tomás, neuropediatre a l’Hospital La Fe de València, i Rosa Muñoz, metgessa rehabilitadora de l’Hospital de Gandia, moderats per Francisco Alcantud.

Ja en el torn de vesprada se celebraran les comunicacions (16 hores) i l’assemblea bianual d’AVAP (18:30 hores).

El comité organitzador de les IV Jornades Interdisciplinàries d’Atenció Primerenca el componen Darío Rico, coordinador del CUDAP; Juan Carlos Belda; Jordi Sirvent; Yolanda Montor; Loles Ferri; Adela Agote; i Carmen Taberner; coordinats pel director del CUDAP, Francisco Alcantud.

 

+Info: http://acceso.uv.es/jornadas_avap

Data d'actualització: 7 de Maig de 2014

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar