Estàs a: > > En marxa el Centre d’Excel·lència Jean Monnet de la Universitat de València

En marxa el Centre d’Excel·lència Jean Monnet de la Universitat de València

El vicerector Guillermo Palao (esquerra) i F. Alfredo Garcia Prats.

El vicerector Guillermo Palao (esquerra) i F. Alfredo Garcia Prats.

La Facultat de Dret va acollir el passat 3 de juny la presentació del Centre d’Excel·lència Jean Monnet de la Universitat de València ‘EU Economic Governance: institutional, economic and tax implications’. L’acte va comptar amb la participació de catedràtics i professors de la Universitat.

Van intervindre el professor F. Alfredo García Prats, coordinador del Centre d’Excel·lència Jean Monnet de la Universitat de València i catedràtic Jean Monnet ‘EU Law and Taxation’, i els professors Cecilio Tamarit, catedràtic Jean Monnet Ad Personam d’Integració Econòmica, i Antonio Bar, catedràtic Jean Monnet Ad Personam de Dret i Política de la UE, els quals van explicar el contingut, les finalitats i les accions de les seues respectives càtedres Jean Monnet Ad Personam.

Va clausurar l’acte el vicerector d´Internacionalització i Cooperació, Guillermo Palao, catedràtic de Dret Internacional Privat de la Universitat de València, que va manifestar el “total suport de la Universitat i de l’equip rectoral a iniciatives i projectes com aquest, que consoliden el reconegut prestigi de la Universitat en aquest àmbit i atorguen major visibilitat en l’esfera internacional”.

També va intervindre la directora de l’Oficina de Projectes Europeus de Recerca (OPER) de la Universitat, Ángeles Sanchís, que va analitzar les oportunitats que ofereix el Programa Horitzó 2020 per als grups de recerca de la Universitat de València en l’àmbit de les ciències socials.

La primera universitat Jean Monnet del 2013
La Universitat de València va resultar ser la institució acadèmica amb major nombre de projectes seleccionats per al seu finançament en la convocatòria 2013 del Programa Jean Monnet de la Comissió Europea, que té com a objectiu el suport a les iniciatives acadèmiques en l’àmbit de l’anàlisi del procés d’integració europea, convocatòria oberta i competitiva de caràcter mundial.

El projecte, coordinat pel professor F. Alfredo García Prats, va ser elegit com a destinatari d’un dels Centres d’Excel·lència Jean Monnet. Així mateix, els professors Antonio Bar i Cecilio Tamarit van resultar elegits nous catedràtics Jean Monnet Ad Personam; i Isabel Reig, Valentín Bou i Santiago Ibáñez van ser seleccionats com a Mòduls Jean Monnet. La professora Mariam Camarero, de la Universitat Jaume I de Castelló, integrant del Centre d’Excel·lència Jean Monnet de la Universitat de València, també va resultar elegida catedràtica Jean Monnet Ad Personam.

El programa Jean Monnet constitueix una de les línies temàtiques del programa d’Aprenentatge Permanent (unes altres són programes tan coneguts com Comenius, Erasmus o Leonardo, entre uns altres) i el seu objectiu és el de promoure i finançar l’anàlisi i la recerca sobre les qüestions relatives a la integració europea en l’àmbit universitari i el suport als centres i associacions actius en matèria d’educació i formació a escala europea.

En la convocatòria corresponent a l’any 2013 va resultar seleccionat un centenar d’iniciatives educatives dels països membres i també una dotzena de projectes provinents de països tercers, com Xina, Rússia o Corea del Sud. Una vintena dels projectes seleccionats corresponen a universitats espanyoles, entre ells els sis projectes presentats per la Universitat de València, que és la institució europea amb major nombre de projectes guardonats.

És la primera vegada que la Universitat de València resulta assenyalada com a Centre d’Excel·lència Jean Monnet, la qual cosa suposa un premi a la seua trajectòria en l’àmbit dels estudis relacionats amb el procés d’integració comunitària. La Universitat de València compta, en l’actualitat, amb un Màster d’Estudis Internacionals i de la Unió Europea (http://mastereiue.eu/) i amb un Centre de Documentació Europea (http://cde.uv.es) que col·labora en les accions de difusió i suport del Centre d’Excel·lència.

El Centre d’Excel·lència sorgeix per la iniciativa dels professors beneficiaris de l’Acció Jean Monnet de la Universitat, aprofitant el potencial de la Universitat de València en recerca relativa als estudis sobre integració europea, dret de la Unió Europea i mecanismes d’interacció entre el Dret de la Unió Europea i el dret nacional i internacional, amb la perspectiva d’elaborar actuacions docents i investigadores pluridisciplinàries, i interdisciplinàries en col·laboració amb diferents universitats capdavanteres en l’àmbit de la integració europea.

Les activitats docents, investigadores i de difusió del Centre d’Excel·lència reforçaran l’excel·lència de les activitats docents de la Universitat de València en els estudis de grau, postgrau i doctorat, així com el desenvolupament de projectes específics, com el Màster en Integració i Globalització, organitzat per la Universitat de València en col·laboració amb la Universidad del Externado (Colòmbia).

El Centre d’Excel·lència aspira a convertir la Universitat de València en un centre de referència internacional sobre Dret de la Unió Europea i estudis sobre integració i governança econòmica. Amb un caràcter innovador i l’adopció d’un enfocament multidisciplinari, enfortirà i ampliarà l’oferta d’estudis especialitzats en grau, màsters, postgraus i doctorat.

En resum, el Centre d’Excel·lència ajudarà, d’una banda, a estimular el desenvolupament de la recerca específica sobre els aspectes de la governança europea, considerant com una part fonamental el desenvolupament de tesis doctorals i d’estudis de postgrau; i, d’una altra, facilitarà el desenvolupament de professionals en aquest camp. Aquest enfortiment ajudarà a visualitzar la Universitat de València, en el mig-llarg termini, com un centre de referència en l’àmbit de la gobernança a la Unió Europea.

Activitats immediates
Entre les activitats immediates, està prevista la realització de seminaris i cursos de formació específica sobre integració europea. La setmana vinent, del 9 a l’11 de juny, el Centre d’Excel·lència organitza el High Level Course on ECJ Case Law in Direct Tax Matters, impartit íntegrament en anglés, amb la participació de professors experts d’Espanya, Alemanya, Àustria, Luxemburg, Bèlgica i Itàlia. Durant els dies 12 i 13 de juny acollirà, en la Facultat de Dret, un Seminari de Doctorat en Matèria Tributària Internacional i de la UE, en el qual han confirmat la seua participació investigadors europeus i americans de nou països. La informació sobre aquestes activitats es troba disponible en http://www.tributacioninternacional.com/

Més informació sobre el Centre d’Excel·lència Jean Monnet, les càtedres i accions que l’integren i les activitats organitzades pel Centre, en la seua pàgina web: http://cde.uv.es/cejeanmonnet.html

 

Data d'actualització: 29 de Juliol de 2014

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar