Estàs a: > > Experts de la Universitat investiguen l’impacte de la radiació UV en la població del nord-oest argentí

Experts de la Universitat investiguen l’impacte de la radiació UV en la població del nord-oest argentí

Dosímetres personals utilitzats en la investigació a Salta, Argentina.

Dosímetres personals utilitzats en la investigació a Salta, Argentina.

El Grup de Recerca de Radiació Solar de la Universitat de València (GRSUV) lidera un projecte de cooperació a la província de Salta, al nord-oest argentí, per a l’estudi de la radiació UV incident en llocs de gran altitud. El projecte es desenvolupa en el marc del Programa 0,7 de la Universitat de València. L’objectiu és previndre malalties cutànies i oftalmològiques, com l’envelliment prematur, la cremada solar severa, el càncer de pell, etcètera.

Altres malalties són la fotoqueratitis o la fotoconjuntivitis, fins i tot danys en el sistema immunològic de la població de les zones de major altitud de Salta, composta per més de quatre milions d’habitants. “A causa de l’altura de les localitats d’estudi (Salta està situada a 1.190 metres d’altura, San Carlos a 1.605 i El Rosal a 3.375), els valors d’irradiància eritemàtica són molt alts. Al Rosal podem arribar a valors d’UVI de 15 i tenint en compte que valors majors d’11 es consideren valors extrems de radiació, estem parlant de valors molt alts”, assenyala José Antonio Martínez, catedràtic de Física de la Terra i cap del grup de recerca de la Universitat de València.

José Antonio Martínez ha treballat en l’estudi de Salta al costat de la també catedràtica María Pilar Utrillas, directora del projecte, per al qual han comptat amb la col·laboració de l’Institut de Recerca en Energies no Convencionals (INENCO) de la Universitat Nacional de Salta. “Aquest pla presenta dos aspectes vinculats a la cooperació al desenvolupament. D’una banda, està la cooperació al desenvolupament científic en treballar juntament amb l’INENCO argentí i així acréixer els seus coneixements i experiències quant a mesuraments de radiació solar; i, d’una altra, la cooperació al desenvolupament social, que s’aconseguirà després de determinar la quantitat de radiació UV en els pobladors de la zona, ja que açò ens permetrà dissenyar estratègies per a mitigar els efectes perniciosos de la radiació”, explica María Pilar Utrillas.

Fins a hui, l’equip de recerca ha realitzat un estudi preliminar del qual s’han obtingut valors alts de la irradiància eritemàtica (un eritema és l’enrogiment de la pell a causa de la radiació solar ultraviolada). “En l’actualitat, amb dades ja de dos anys, preparem un article on es recopilaran els resultats fonamentals de l’estudi”, anuncia l’investigador.

No obstant açò, els equips que treballen en aquest estudi ja han dissenyat algunes estratègies d’alerta a la població a manera preventiva. “El principal mètode de prevenció és la informació a la població perquè prenga les mesures pertinents”, indica Martínez. D’aquest aspecte s’ha encarregat el grup investigador de la Universitat de Salta. Es tracta que els pobladors adquirisquen hàbits senzills protegint-se tant amb barreres físiques (barrets, samarretes o ulleres) com a químiques (cremes amb alts factors de protecció solar).

Així doncs, la principal finalitat del projecte ha sigut convertir-se en una eina educativa de prevenció contra l’excés d’exposició solar en entorns de gran altura. Per a açò, els investigadors han procedit de la següent manera: han determinat les dosis de radiació UV que reben les persones de la zona; han establit una xarxa de sensors de radiació UV en diferents llocs d’altura de Salta; han estudiat les dades mesurades per al desenvolupament de models que permeten determinar valors d’UV com a funció de l’altitud; i han analitzat possibles solucions als efectes nocius d’aquesta radiació, com a roba, barrets, ulleres, cremes, etcètera.

“Creiem que s’han complit bàsicament tots els objectius i, encara que el projecte ha acabat, continuem la col·laboració amb la Universitat de Salta recopilant dades i analitzant resultats per a ampliar l’estudi i fer una anàlisi més exhaustiva dels resultats”, afegeixen els investigadors de la Universitat de València.

Aquest estudi ha facilitat, a més, l’establiment de vies de cooperació entre els investigadors espanyols del GRSUV, que treballa en la radiació ultraviolada des dels anys 90, i els argentins de l’INENCO, que té una àmplia experiència en la transferència de tecnologia solar, així com en recerca bàsica i aplicada.

Per la seua banda, el Grup de la Universitat de València va participar, en col·laboració amb l’AEMET i les universitats de Barcelona, Granada i Valladolid, en la creació de la xarxa radiomètrica nacional de mesura d’UVB i també va dissenyar la xarxa valenciana de mitjanes de radiació UVB que ara manté el CEAM.

0,7 Una Nau de Solidaritat
El marc del projecte ‘Estudi de la radiació UV eritemàtica incident sobre poblacions situades a gran altitud al Nord-oest argentí. Possibles estratègies d’alerta a la població’, gestionat per l’Àrea de Cooperació de la Fundació General de la Universitat de València, és el Programa 0,7 Una Nau de Solidaritat, que convoca el Vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació.

El programa està dirigit per la Comissió 0,7, creada en 1995 amb la missió d’establir les línies generals d’actuació en matèria de cooperació al desenvolupament de la Universitat de València; distribuir el pressupost 0’7 -que s’obté del 0’7% del pressupost de la Universitat, així com amb caràcter voluntari del 0’7% de les nòmines del seu personal i de les taxes de matrícula dels seus estudiants- entre els diversos programes de cooperació; controlar i supervisar aquest pressupost; i preparar i resoldre convocatòries de projectes propis de cooperació.

Data d'actualització: 6 d'Agost de 2015

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar