“RUTES PEL PATRIMONI CULTURAL VALENCIÀ”

Inscripció terminada
Informació del curs
Duració30 hores
Dies 19/02, 26/03, 30/04,14/05 i 28/05
HorariDe 9.00 a 15.00 hores
Data d'inici19/02/2010
Data fi28/05/2010
Inici inscripció 12/02/2010
Fi inscripció 28/05/2010
Lloc
Total places50
Numero mínim d´alumnes40
Descripció
El curs consta de 5 eixides des de Gandia en autobús per a recórrer els llocs esmenats anteriorment. Es tracta de descobrir part de la nostra història mitjançant els monuments històrics que encara conservem.
Impartit per
  • Josep Montesinos
Taxes de matrícula
  • 52 € - Públic General
  • 52 € - Alumnes Universitat dels majors
Requisits
El curs servirà per a completar la docència de la Nau Gran.
La matrícula es farà en les oficines del CIG en el Palau Ducal de Gandia
Objectius
Inclou 5 rutes per:

- La Valentia romana, la visigoda. La Balansiya islàmica.
- La València foral
- La València contemporània
- Sagunt. Des d’ Anníbal als Alts Forns
- Xàtiva
Programa
LA VALENTIA ROMANA. VISIGODA. LA BALANSIYA ISLÀMICA
València, fundació romana del 138 A.C. no conserva res d’aquesta ciutat llatina, només uns quants metres baix terra estan alliberant-se els restes d’aquesta ciutat fundacional. Ciutat que durant el període visigòtic va començar a canviar, i que definitivament la ciutat islàmica, Balansiya, va acabar amb l’empenta de la ciutat romana. Però encara poden acostar-se a aquestes ciutats a través de la trama urbana, de les excavacions arqueològics, del restes de cultura material que han arribat fins a nosaltres.
LA VALÈNCIA FORAL
Des de la conquesta de la ciutat per Jaume I al 1238 i la consegüent fundació del Regne de València, la ciutat i regne van dotar-se d’unes normes, d’unes lleis i d’un magnífic paisatge urbà. El sistema defensiu amb el seus murs, torres, portes i valls, el perfil d’urbs cristiana amb la Catedral i les parròquies, tot un conjunt historicoartístic que en part ha arribat fins a nosaltres i ens mostren un passat, una història, unes produccions artístiques que cal conèixer i conservar.
LA VALÈNCIA CONTEMPORÀNIA
Des de l’enderrocament de les muralles de la ciutat, a la fi del segle XIX, València va començar una expansió al llarg del segle XX i principis del XXI. L’entrada en el segle a través de l’Exposició Regional de 1909, els projectes i realitzacions dels Eixamples amb les construccions modernistes, el desenvolupament dels mitjans de transport, fonamentalment el ferrocarril amb la seua integració al paisatge urbà, però també el creixement desordenat i especulatiu. Per a finalitzar en les noves imatges de la ciutat a través del Jardí del Túria, espai recuperat mercè a la reivindicació ciutadana, el mateix que el Saler, i ja a la fi del XX i principis del XX la Ciutat de les Ciències, el Parc de Capçalera, el Port… tot un paisatge aquest últim que ha restat com a imatge icònica de la València contemporània.
SAGUNT. DES D’ ANNÍBAL ALS ALTS FORNS.
L’actual ciutat de Sagunt, era Morvedre a l’època medieval, Saguntum a l’època romana i Arse durant la cultura ibèrica. La ciutat vertader conjunt patrimonial de primera magnitud amb nombrosos restes romans, medievals cristians, i que a més permet projectar les urbs a la contemporaneïtat a través de la industrialització la consegüent instal•lació d’un nucli urbà, el Port de Sagunt, entorn a aquesta producció.
XÀTIVA
Xàtiva, Saitabi, Saiti, són els diversos noms de la ciutat des de l’època ibèrica, romana, medieval i contemporània. Important conjunt patrimonial valencià, antigament emmurallat, i que conserva el Castell, la Col•legiata i el conjunt urbà. El nucli a les vores de l’antiga Via Heràklea, després Via Augusta, ha estat un important nucli de comunicació de les terres valencianes amb l’interior i sud peninsular.