Les seues activitats i programes s’executen en l’àmbit de la cooperació universitària al desenvolupament, bé per encomana de la Universitat de València, o bé per iniciativa pròpia. Les seues àrees de gestió són: educació per al desenvolupament i formació; sensibilització, informació i documentació; projectes de cooperació a països empobrits; i suport a la investigació en desenvolupament humà sostenible i cooperació.
L’Àrea de Cooperació, constituïda en 2016, té el seu origen en el Patronat Sud-Nord, creat el 1991 per la Universitat de València al si de la seua Fundació General.
Des de l’Àrea es gestiona la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament de la Universitat de València, els Premis Manuel Castillo i les Iniciatives Lluís Vives, el Programa 0,7 – convocatòria de projectes de cooperació al desenvolupament de la Universitat de València, borses de viatge per a activitats de voluntariat en projectes de cooperació, ajudes a projectes de cooperació, EpD i sensibilització per a associacions i col·lectius d’estudiants de la Universitat de València, la col·lecció editorial La Nau Solidària, la revista ´EDHC-Quaderns electrònics sobre desenvolupament humà i cooperació´, i el centre de documentació especialitzada InfoSud. L’Àrea assessora a la comunitat universitària en matèria de cooperació al desenvolupament i participa en nombroses activitats de la cooperació universitària (CUD) a l´àmbit estatal.
A més de la programació habitual, i del suport al Vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació i al SEDI, en 2017 destaca l’organització de les II Jornades sobre Sostenibilitat i Cultura (REDS), l’elaboració del l Projecte Taller Universitat – Ciutat-ODS, l´àmplia participació en les activitats de la Càtedra UNESCO, l’edició i digitalització de les Memòries de Manuel Castillo, nous repertoris documentals temàtics en InfoSud i el suport a les Jornades sobre Comunicació per al Desenvolupament.