Patronat Sud-Nord, Solidaritat i Cultura

Patronat Sud-Nord, Solidaritat i Cultura

El Patronat Sud-Nord, Solidaritat i Cultura va ser creat en 1991 per la Fundació General de la Universitat de València per a promoure i gestionar les àrees de la cooperació universitària al desenvolupament. El Ple del Patronat està integrat per quinze membres i presidit pel rector de la Universitat. La seua finalitat és prestar servei d’informació i documentació en cooperació al desenvolupament; gestionar la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament de la Universitat de València; promoure la formació especialitzada en cooperació i desenvolupament humà; organitzar activitats de sensibilització com ara jornades, cursos, congressos, campanyes, exposicions…; formular i gestionar projectes de cooperació universitària al desenvolupament de manera pròpia o en xarxa; i desenvolupar activitats i relacions institucionals en cooperació universitària.

Les àrees de gestió i programes del Patronat són: Formació, Documentació, Sensibilització, Beques i Ajudes. En 2014, destaca la celebració de la I Setmana de Cooperació Universitària a la Universitat de València; l’edició de dos nous números de la Revista EDHC; la continuació del Procés de Diàleg per a l’Enfortiment de la Cooperació Valenciana; la renovació de la Convocatòria de Projectes de Cooperació de la Càtedra UNESCO per a Formació i Sensibilització; la producció de tres exposicions sobre cooperació; el tancament del projecte documental PiCoopV (plataforma intercol·laborativa de cooperació valenciana); l’edició del documental de producció pròpia ´Manuel Castillo i el Patronat Sud-Nord. Cooperació de la Universitat de València´.

El Patronat desplega una activitat institucional com a representant de la Universitat en congressos, fòrums, xarxes universitàries, grups de treball de cooperació universitària i d’altres.

La Presidència Executiva correspon al professor José Miguel Soriano des de 2 de juny de 2014. És membre de la Comissió 0’7 de la Universitat de València i del Ple del Patronat de la Fundació General.

L’ àrea de formació té com a objectiu transferir coneixements i capacitar a persones interessades en la cooperació i el desenvolupament humà. Informa sobre títols universitaris (grau i postgrau) i assignatures sobre aquest àmbit. A través de la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament s’ofereixen cursos especialitzats, seminaris i mòduls de capacitació professional per a docents (secundària i PDI), personal tècnic universitari i altres agents socials de la cooperació valenciana.

L’àrea d’informació i documentació s’estructura a través d’InfoSud, el Centre de Documentació del Patronat Sud-Nord especialitzat en solidaritat, desenvolupament humà i sostenible, cooperació, moviments migratoris, diversitat cultural, drets humans i  resolució de conflictes. Compta amb un fons de 7.500 títols catalogats en aquestes matèries i presta un Servei de Referència Virtual per a consultes online. Classifica i transmet informació sobre qualsevol iniciativa en matèria de cooperació al desenvolupament.

L’àrea de projectes de cooperació universitària s´ocupa de gestionar iniciatives o accions de cooperació tècnica i acadèmica, en col·laboració amb altres universitats i xarxes, destinades essencialment a la recuperació i dinamització d’institucions i serveis universitaris de països empobrits.

L’àrea de sensibilització a la comunitat universitària i a la societat valenciana realitza accions pròpies i en col·laboració amb ONGD i entitats o agents de la cooperació valenciana o estatal a través de campanyes, exposicions, conferències, jornades i accions participatives. 

L’àrea d’investigació té com a objectiu transversalitzar els estudis i l’enfocament basat en cooperació i desenvolupament humà en totes les àrees del saber de la Universitat de València. Els instruments són la col·lecció de llibres La Nau Solidària, la Revista E-DHC i la convocatòria anual dels Premis Manuel Castillo.


 

Activitats

Àrea d’Informació i Documentació en Cooperació i Solidaritat: InfoSud
InfoSud és el Centre de Documentació especialitzat en cooperació al desenvolupament del Patronat Sud-Nord. La seua missió és gestionar informació específica, donar suport a la investigació a través de fonts d’informació i documentació en cooperació, mantindre actualitzat un fons documental propi, col·laborar en la difusió de continguts sobre cooperació, així com atendre les necessitats informatives d’usuaris i de la cooperació institucional amb el manteniment de la web del Patronat. InfoSud també aporta assessorament en diverses activitats de sensibilització i formació.

Les principals accions en 2014 són:
1. Fons documental: Selecció, adquisició, registre i catalogació dels fons documentals (254 nous volums adquirits sobre cooperació). Repertori Bibmigra.
2. Web de cooperació universitària. Gestió de continguts i manteniment de la web del Patronat Sud-Nord (http://www.uv.es/psudnord) i dels continguts de la cooperació universitària.
3. Atenció a usuaris a través del Servei de Referència Virtual InfoSud Digital (372 consultes); del correu electrònic (41), telefònicament i de manera presencial (960 usuaris anuals).
4. Accions de cooperació universitària: docència en el Màster de Cooperació de la Universitat de València; visites d´estudiantat; oferta de pràctiques voluntàries (200 hores); finalització de l’avantprojecte de Portal col·laboratiu de cooperació valenciana PiCoopV (Universitat de València, Generalitat Valenciana i Fundació General de la Universitat de València); assessorament i gestió web de la Revista E-DHC; servei de documentació audiovisual Família Castillo i Patronat Sud-Nord; membre de RECIDA.
Àrea de Sensibilització i Cooperació Universitària
Des d’aquesta àrea, el Patronat Sud-Nord coordina les accions institucionals i les iniciatives pròpies o en col·laboració amb altres organitzacions de la cooperació al desenvolupament realitzades al si de la comunitat universitària. L’objectiu és fomentar la consciència solidària entre tots els universitaris i totes les universitàries en la lluita global contra la pobresa, la desigualtat i la injustícia.

En 2014 han augmentat les col·laboracions i el suport obtingut d’altres organitzacions com ara l’Observatori del Refugiat, l’Institut Universitari de Desenvolupament Local i el Màster de Cooperació, el Vicerectorat de Relacions Internacionals i Cooperació, la Coordinadora d’ONGD, la CRUE, la Mesa d’Entitats de Solidaritat amb els Immigrants, la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, la Xarxa Vives d’Universitats, CUVRIC, la Plataforma 2015 y más, i l’Institut de Drets Humans, a més de les accions pròpies organitzades en forma de seminaris, conferències, jornades, exposicions o campanyes i la conformació de materials documentals o audiovisuals disponibles en la web del Patronat Sud-Nord.

Destaquen la celebració de les XX Jornades d’Immigració, Diversitat i Democràcia, la continuació del Procés de Diàleg per a l’Enfortiment de la Cooperació Valenciana junt amb l´Àrea de Gestió de Cooperació de la Fundació i la Convocatòria 2014 a projectes de formació i sensibilització de la Càtedra UNESCO, la producció de tres exposicions (´La cooperació de la Universitat de València a les teues mans´, ´Universitat solidària. Cooperació de la Universitat de València´ i ´Yacimiento de La Blanca (Guatemala): 10 años de patrimonio cultural para el desarrollo´).

El Patronat Sud-Nord ha participat en les III Jornades de l’Observatori de Cooperació Universitària al Desenvolupament ´Universidades y la nueva agenda internacional para el desarrollo´ (Granada, 6 i 7 de novembre 2014) i en les reunions del Grup de treball de cooperació de la Xarxa Vives.

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar