Estàs a: > > Una exposició en La Nau mostra els cartells de la Revolució Cultural Xinesa

Una exposició en La Nau mostra els cartells de la Revolució Cultural Xinesa

Cartells Revolució Xinesa

Cartells Revolució Xinesa

La Universitat de València ha inaugurat a la Sala Oberta del Centre Cultural La Nau l'exposició 'De les mans negres al sol Roig. Cartells de la Revolució Cultural Xinesa'. La Col·lecció de cartells de la Revolució Cultural Xinesa de la Col·lecció d'Art Contemporani de la Universitat de Granada forma part d'un patrimoni universitari importantíssim que projecta l'ampliació del coneixement i la sensibilitat cap a manifestacions socials i culturals de diversa índole.

L'exposició conté 59 peces entre cartells originals i altres objectes com llibres, insígnies, tasses, bandoleres, etc., que il·lustren amb valors estètics la realitat gràfica de la Revolució Xinesa i que suposa un valuós exemple de patrimoni documental, estètic i sentimental. Podrà visitar-se a La Nau fins el pròxim dia 27 de març.

La Universitat de València disposa d'un ric fons de cartells, patrimoni artístic de gran rellevància, en especial pel que fa a un període crític de la història recent d'Espanya: la Guerra Civil. En aquells moments, en efecte, els artistes van posar el seu esforç al servei del compromís social i polític, i van emprar-hi un art especialment apte per a la seua difusió massiva.

Un quart de segle després de l'inici de la nostra guerra, a Xina, la Gran Revolució Proletària va recórrer també al cartellisme per a difondre els principis de la revolució i enaltir la figura del seu lí, Mao Zedong. Pocs, poquíssims, són els aspectes de la societat xinesa dels anys seixanta i setanta que van escapar a l'atenció dels artistes gràfics, com podem veure en la col·lecció de 45 cartells serigrafiats originals que presentem: des de l'òpera als aspectes més polèmics d'aquella revolució, com la reeducació d'intel·lectuals i joves, tot passant per la figura i la presència de la dona en aquells anys, la lluita
de classes, el patriotisme i l'internacionalisme, etc.


En qualsevol cas, i a banda de la innegable trascendència social d'aquests cartells, cal detacar l'extraordinària força estètica de les propostes dels artistes que s'hi exposen. Propostes que descansen, com no podia ser altrament, en la claretat de la composició al servei de la correcta comprensió del missatge, i en la força visual, eina fonamental per a aconseguir que els cartells entren, com es diu habitualment, pels ulls i s'instal·len amb força en la memòria dels receptors.

 


Data d'actualització: 13 d'Abril de 2011

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar