Estàs a: > > Joies medievals bibliogràfiques a la Universitat de València

Joies medievals bibliogràfiques a la Universitat de València

Fins el 28 de setembre.
La Nau (Universitat,2).jpg

En Joies de la Miniatura Medieval s'hi presenten més de 20 obres «quasioriginals», reproduccions fidels de còdexs que han sobreviscut al pas del temps i que es troben conservats, com a tresors que són, a les biblioteques més importants del món: Biblioteca Casanatense, Biblioteca Nazionale Marciana, British Library, Biblioteca Nacional de Rússia, Metropolitan Museum of Art de Nova York, Bibliothèque Nationale de França, Biblioteca Nacional d'Espanya, The Morgan Library, The Huntington Library, etc.

M. Moleiro Editor és l'editorial més prestigiosa del món especialitzada a reproduir còdexs, mapes i manuscrits il·luminats únics, veritables obres mestres realitzades entre els segles VIII i XVI.

La Nau, l'edifici que alberga la Biblioteca Històrica de la Universitat de València, una de les més importants d'Espanya pel seu fons de valor incalculable (aplega més de mil manuscrits, centenars d'incunables i altres volums), és un marc excepcional per a aquesta exposició que compta amb el suport de la Fundació General de la Universitat de València. 

En «Joies de la miniatura medieval», segons ha detallat Moleiro, es poden veure reproduccions del Llibre de la felicitat (1582), un luxós còdex del món oriental que va arribar a França per a enriquir la biblioteca de Napoleó Bonaparte; l'Apocalipsi, de 1313, que reuneix el cicle iconogràfic de l'edat mitjana més extens sobre aquest tema; el Tacuinum sanitatis, el tractat sobre salut del qual aprenien prínceps i poosos en l'edat mitja; la Bíblia de Sant Lluís, una joia amb tant valor que Alfons X el Savi la va consiar només digna de reis, a més d'altres obres mestres de la cartografia i la pintura.


Es tracta de còdexs singulars, no sols per la gran bellesa de les seues il·lustracions, sinó també per la seua importància històrica i científica. Els còdexs triats són testimoni d'un temps passat en què el llibre, objecte estimat i exclusiu, tenia una altra dimensió. Finançats per emperadors i reis, naixen per commemorar un esdeveniment extraordinari, ser ofert a un amor suposadament etern però gairebé sempre efímer, o com a símbol d'un po econòmic i polític. La seua realització s'encarrega als pintors més prestigiosos de l'època, que deixen entre les seues pàgines una mostra del seu art.


Les tècniques utilitzades en l'obra de M. Moleiro Editor, combinades amb la saviesa i l'artesania de l'ofici, tenen com a resultat unes reproduccions fidels a l'original (per això són anomenats quasioriginals). Enquanats en pell adobada amb els mètodes d'antany i editats sobre un pergamí vegetal especial fabricat a mà, amb el mateix tacte, gruix i olor que el pergamí original, aquests còdexs reprodueixen tots els matisos de les pintures, el pergamí, els ors, els argents... Un nou original a penes es pot distingir del que van tenir a les seues mans reis i emperadors.


Les edicions són úniques i irrepetibles, rigorosament limitades a 987 exemplars, degudament numerats i autentificats, un a un, amb acta notarial que en dóna fe de l'exclusivitat. A causa d'aquestes característiques, els quasioriginals de M. Moleiro Editor són consiats autèntiques joies que es revaloren amb el temps.

Més informació:

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar