Estàs a: > > El Cant de la Sibil·la es representa a la Catedral de València

El Cant de la Sibil·la es representa a la Catedral de València

Imatge arxiu.

Imatge arxiu.

La Catedral de València va acollir el passat 25 de novembre, per cinqué any consecutiu, el Cant de la Sibil·la. Com a preludi al concert, el Centre Cultural La Nau va ser l´escenari, el dia anterior, d´una taula redona en què diversos especialistes explicaren les particularitats i la història del cant profètic valencià.

En l’acte van intervindre l’historiador de l’art de la Universitat Autònoma de Barcelona Eduardo Carrero; l’escriptor i professor de la Universitat de València Vicent Josep Escartí; la musicòloga Maricarmen Gómez, de la Universitat Autònoma de Barcelona; i el musicòleg i director de Capella de Ministrers, Carles Magraner.

El conjunt Capella de Ministrers, dirigit per Carles Magraner, interpretà la versió valenciana del Cant de la Sibil·la, com a preludi al Nadal, juntament amb el Cor de la Generalitat, dirigit per Francesc Perales i l’Escolania de la Mare de Déu dels Desemparats, dirigida per Luis Garrido.

Per cinqué any consecutiu, la Catedral de València va acollir aquest cant profètic, un drama paralitúrgic que fins al segle XVI s’escenificava la nit de Nadal a diferents catedrals de la Península, sobretot a l’Antiga Corona d’Aragó. En un concert celebrat el 2012, i amb l’objectiu de restaurar aquesta tradició i reflexionar sobre la vinguda de Crist al món i el més enllà, Capella de Ministrers va recuperar el Cant de la Sibil·la de la Catedral de València, un tresor del patrimoni musical i religiós valencià perdut durant cinc segles, en procés de la seua declaració BIC, i que ara torna amb tota l’esplendor del Segle d’Or valencià a la seu metropolitana.

La representació disposà de nou per a la seua interpretació dels instruments rèpliques dels àngels músics dels frescos de l’altar major de la Catedral, del 1472. Així mateix, Alejandro Estellés, el xiquet solista de l’Escolania de la Mare de Déu dels Desemparats, cantà des del púlpit interpretant la Sibil·la i el seu profètic cant sobre el Judici Final. A més, minuts abans del concert, el Gremi de Campaners Valencians interpretà els tocs de matines de la consueta de 1527, recuperats també el 2012 per primera vegada des del Concili de Trento (1545-1563). Per la seua banda, ASSAIG, Grup de Teatre de la Universitat de València, i l’Associació d’Amics del Corpus escenificaren, supervisats pel director de l’Aula de Teatre de la Universitat de València, Pep Sanchis, el Sermó dels Profetes, un drama paralitúrgic del cicle del Nadal que es representava abans del Cant de la Sibil·la.

Aquest concert ha estat organitzat conjuntament per diverses institucions: el Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, Capella de Ministrers, l’Institut Valencià de Cultura, el Capítol de la Catedral Metropolitana de València, el Gremi de Campaners Valencians, el Grup de Teatre Assaig, l’Escolania de la Reial Basílica de la Mare de Déu dels Desemparats, el Cor de la Generalitat Valenciana, l’Associació d’Amics del Corpus de València, la Fundació Bancaixa, la Diputació de València - Museu d’Etnologia, INAEM i l’Associació Cultural Comes.

Data d'actualització: 28 de Novembre de 2016

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar