Estàs a: > > La Universitat debat sobre els 30 anys d’Espanya a la UE en la segona edició del Desembre Europeu

La Universitat debat sobre els 30 anys d’Espanya a la UE en la segona edició del Desembre Europeu

Desembre Europeu 2016.

Desembre Europeu 2016.

Amb el títol ‘30 anys d’Espanya a la Unió Europea’, la Universitat va organitzar la segona edició del cicle Desembre Europeu entre els dies 1 i 20. Es tracta d´una iniciativa per a fomentar el debat sobre el futur d’Europa com a espai comú d’intercanvi cultural i social.

La programació, que va incloure debats, exposicions, conferències, cinema i teatre, va arrancar dijous dia 1, amb la intervenció de Joaquín Almunia, comissari d’Economia de la Unió Europea entre 2004 i 2009, qui va oferir la conferència inaugural amb el títol de les jornades, ‘30 anys d’España a la Unió Europea’, a la Facultat d’Economia.

El Desembre Europeu va vindre especialment carregat en el capítol de debats i conferències. Divendres dia 2, se celebrà l’edició d’hivern del ‘Café amb Projectes’, on es posaren sobre la taula projectes de ciutadania que aportaren ONG i associacions cíviques com ara Atelier ONGD, amb la iniciativa ‘Joventut unida per una Europa més transparent’; EuropImpulse Training, amb el projecte ‘Keeping Democracy Alive’; Asociación Recreatura, amb la proposta ‘Stay Human’; o Albergue La Surera que, dins del programa LEADER, presentà una idea per a dinamitzar el territori de l’Alt Palància; entre unes altres. El Café va tindre lloc al Col·legi Rector Peset.

Dimecres dia 7, també al Rector Peset, es va fer un diàleg obert sobre la visió d’Europa que tenen els estudiants. Va estar moderat pel president de l’Academic Cooperation Association (ACA), Bernd Wächter. L’activitat, organitzada pel Vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació, va ser en anglés amb traducció simultània.

Hi hagueren dues taules redones els dies 14 i 15. La primera, titulada ‘Al servei d’Europa, valencians a Brussel·les’, comptà amb el delegat del Consell per a la UE, Joan Calabuig, com a moderador, així com amb les intervencions dels especialistes José Luis Iglesias Buhigues, Ricardo Gosalvo i Alfredo Escardino. La segona, que abordà la mirada sobre Espanya dels corresponsals estrangers, va ser una taula de periodistes -amb Aurora Mínguez, de RTVE a París; Martin Dahms, corresponsal de ‘Frankfurter Rundschau’ i ‘Beliner Zeitung’; i Paola del Vecchio, corresponsal d’‘Il Mattino’ de Nàpols i ‘Il Messaggero’ de Roma-, moderada pel professor de Periodisme Francesc-Andreu Martínez Gallego.

Finalment, divendres 16, el professor José Díaz Lafuente presentà l’edició del llibre electrònic ‘Montblanc, recursos educatius sobre la Unió Europea’ del 2016 al Rector Peset. Escrit pel mateix Díaz Lafuente i editat per Faximil Edicions Digitals, amb el suport del Centre de Documentació Europea de la Fundació General de la Universitat de València, aquesta eina digital està disponible en castellà i en català, i la seua descàrrega és totalment gratuïta.

Activitats culturals
D’altra banda, el cinema i el teatre aportaren a la programació el costat més lúdic de la cita amb el Desembre Europeu. Es projectaren quatre films entre l’Institut Français de Valencia i el Col·legi Major Rector Peset: el dia 7, ‘Le mépris’, de Jean-Luc Godard (Itàlia); el dia 13, ‘Concursante’, de Rodrigo Cortés (España); el dia 14, ‘Les lignes de Wellington’, de Valéria Sarmiento (Portugal); i el dia 20, ‘Le Capital’, de Costa Gavras (França). Les pel·lícules es visualitzaren totes en VOSE.

Quant al teatre, el projecte europeu Escena Erasmus de la Universitat de València interpretà l’obra ‘1936-2025: La Guerra Civil Europea’, del 12 al 16 de desembre a la Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau, amb direcció d’Antoni Tordera.

Per últim, dues exposicions tancaren l’apartat cultural. La Sala de la Muralla del Rector Peset va acollir les mostres ‘30 anys de la UE a Espanya’ i ‘Voyage au Senegal’, que s’inauguraren el dia 2 i van romandre obertes al públic, amb entrada lliure, durant tot el cicle.

Tota aquesta programació (d’accés lliure, excepte l’obra teatral que requeria entrada) ha estat possible gràcies a l’impuls del projecte Desembre Europeu, el qual ha comptat amb la coordinació de diversos organismes de la Universitat de València: els vicerectorats d’Internacionalització i Cooperació, i de Cultura i Igualtat; el Col·legi Major Rector Peset; i el Centre de Documentació Europea de la Fundació General de la Universitat de València. A més, hi han col·laborat institucions i organismes públics externs com ara la Direcció General de Relacions amb la Unió Europea i l’Estat de la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de València, l’oficina Europe Direct Valencia i l’Institut Français de Valencia.

Més informació i programa detallat, en el web http://cde.uv.es i a través del ‘hashtag’ #DesembreEuropeu2016

Data d'actualització: 22 de Desembre de 2016

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar