Estàs a: > > Escena Erasmus estrena a La Nau un espectacle amb motiu del 80 aniversari de València, capital de la República

Escena Erasmus estrena a La Nau un espectacle amb motiu del 80 aniversari de València, capital de la República

Un moment de 1936-2025. La Guerra Civil Europea ha empezado.

Un moment de 1936-2025. La Guerra Civil Europea ha empezado.

‘1936-2025. La Guerra Civil Europea ha empezado’ és l’últim espectacle del grup de teatre Escena Erasmus de la Universitat de València. L’espectacle, dirigit per Antoni Tordera, s’estrenà el passat 12 de desembre i es representà fins al dia 16 a la Matilde Salvador de La Nau.

L’espectacle abordava els conflictes i problemes de l’Europa actual, però posava la mirada al 1936, en concret en el moment en què València era capital de la República i les dones brigadistes van tindre una importància especial. El nou muntatge traçava un paral·lelisme entre les dones d’aquell moment i la joventut enrolada en ONG a l’actualitat.

El passat 7 de desembre, el Centre Cultural La Nau va acollir la conferència de premsa de presentació de l’obra, que va comptar amb les intervencions d’Antonio Ariño, vicerector de Cultura i Igualtat, d’Abel Guarinos, director de CulturArts, el director de l’espectacle, Antoni Tordera i un dels directors del projecte Escena Erasmus, Josep Valero.

L’espectacle, que tenia una durada aproximada de 90 minuts, s’inscrivia en el programa d’activitats amb què la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura i Igualtat, commemora el 80 aniversari de la proclamació de València com a capital de la Segona República i que té la col·laboració de diverses institucions, entre les quals hi ha la Direcció General de Cultura de la Conselleria de la Generalitat Valenciana, de CulturArts Teatre i Dansa, de la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de València i de l’Aula de Teatre de la Universitat de València.

Durant les seues intervencions, tant el vicerector de Cultura com el director de CulturArts subratllaren la importància de donar suport a projectes com aquest que intenten fer memòria històrica i comprometre amb els problemes més actuals. “La pregunta que podríem fer-nos a través de l’espectacle és on són ara aquells brigadistes internacionals i segurament podríem posar la mirada en els joves i els estudiants Erasmus que promouen una Europa internacional i oberta contra els populismes”, assenyalà Ariño.

El director del projecte Escena Erasmus, Josep Valero, va manifestar que amb aquest espectacle pretenen reivindicar una altra Europa, l’Europa de les persones, enfront d’aquella que ens imposen els mercats, temàtica que ha esdevingut distintiva d’aquest projecte i que ja va inspirar altres espectacles anteriors.

“El punt de partida irrenunciable és la memòria, però és una indagació sobre el futur i volem provocar al públic amb un títol que al·ludeix al fet que la guerra civil acaba de començar”, va explicar Antoni Tordera, director d’un espectacle.

Un total de 20 actors i actrius (estudiants Erasmus d’un càsting de 120), més de 20 seqüències i un edifici de la Nau “ocupat” per l’escenografia per a aquest nou espectacle, ja que encara que es representava a la sala de teatre de l’edifici (sala Matilde Salvador), la Capella de la Sapiència recreava un hospital de guerra i el Claustre acollia també diverses instal·lacions, entre les quals es va reservar un espai per a les ONG durant la representació de l’obra de teatre. L’espectacle començava a la Capella i les 60 persones que podien assistir diàriament eren conduïdes després a la Sala Matilde Salvador pel repartiment.

En la seua ja dilatada trajectòria, el projecte Escena Erasmus de la Universitat de València es fonamenta en la creació teatral amb estudiants Erasmus que estudien a la institució, seleccionats cada any mitjançant càsting, amb espectacles que s’han exhibit per Espanya i, des del 2014, pels pobles petits valencians (programa ‘Les Petites Europes’). Escena Erasmus és una iniciativa gestionada per la Companyia de Teatre CRIT que, entre altres, va merèixer el 2011 el Premi Europeu Carlemany de la Joventut atorgat pel Parlament Europeu per a la promoció de la joventut a escala europea a través de la cultura.

Data d'actualització: 17 de Desembre de 2016

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar