Estàs a: > > L´obra de l’escriptor Josep Piera, en imatges a través d’una exposició a La Nau

L´obra de l’escriptor Josep Piera, en imatges a través d’una exposició a La Nau

La Universitat de València honora l’autor valencià mitjançant les pintures de F. V. Nogueroles
Una de les tasques essencials de la Universitat de València és honorar les persones que han contribuït a la difusió de la nostra cultura i llengua. L'exposició Naufragi del temps. Josep Piera i FV Nogueroles, que es podrà contemplar a la Sala Oberta de La Nau, l'edifici històric de la Universitat de València, fins al 23 de novembre, persegueix precisament aquest objectiu.

El professor de la Universitat de València, Ferran Garcia-Oliver, responsable de l'exposició, explica que aquesta s'emmarca dins un seguit d'actes programats per commemorar el 40è aniversari de la trajectòria literària de Josep Piera. F. V. Nogueroles, a qui se li va demanar de participar-hi, va acceptar el repte d'assumir en pocs mesos una mirada pictòrica sobre l'obra literària de l'escriptor de Beniopa.

En particular, F. V. Nogueroles (Gandia, 1965) ha escollit el darrer llibre de Piera, Puta postguerra, una autobiografia que arriba fins als anys setanta del segle XX, com a eix central del treball: "De la mateixa manera que l'escriptor agafa primer unes impressions per després plasmar-ho en els seus escrits, jo he intentat seguir aquest procés, llegint el llibre de Piera i fent un esborrany de les lectures". Totes aquestes impressions per mitjà dels pinzells es podran contemplar en els quans que ocupen les vitrines de la sala. "Les imatges no tenen una altra pretensió que la impressió que proporciona la pintura", apunta el pintor.

A més, Nogueroles ha elaborat, també específicament per a l'exposició, tres pintures de gran format sobre Piera. La primera fa referència a El cingle verd, obra amb la qual Piera obté el premi Josep Pla en 1981; la segona, sobre el cim del Montdúver, i mostra les primeres llums del matí fitant cap a Eivissa: els límits de costa representada són la platja de Gandia i el massís del Montgó, i la tercera, un retrat de Piera.

El pas del temps és un tema recurrent en l'obra de Piera, una qüestió que també té una importància cabdal en tots els dibuixos que es podran contemplar a La Nau.

Josep Piera (Beniopa, 1947) és un escriptor amb una obra densa, plural, reconeguda. Piera ha treballat, tal com va dir un altre poeta, per llegar-nos els mots. I des del primer moment s'entossudí per viure, com a escriptor, per aquesta normalitat, malgrat que les condicions no sempre han estat favorables. El poeta i escriptor Josep Piera, l'obra literària del qual és una de les més brillants i tenaces de la nostra literatura, mereixia ja un reconeixement públic i col·lectiu, que s'ha materialitzat en un homenatge que se celebra en aquest any de 2008.

La qualitat de la seua obra el situen des de molt jove com uns dels representants més destacats de la Generació dels 70 al País Valencià. Impulsor d'activitats culturals -"L'Any del Tirant"- i de revistes literàries -Cairell-, va guanyar el 1979 el premi Carles Riba de poesia, amb El somriure de l'herba, i publicà més tard títols com Brutícia (1981), Maremar (1985) o Dictats d'amors (1991), una recopilació de la seua obra en vers.


La trajectòria com a narrador comença amb la novel·la Rondalla del retorn (1977), gènere que canviarà poc després per la narrativa del jo. Entre intimistes i memorialístics, els seus llibres expliquen sovint viatges per endinsar-se al mateix temps en la naturalesa personal de l'ésser humà contemporani. D'aquest vessant seu són, entre altres, els llibres El cingle verd (1

Data d'actualització: 17 de Desembre de 2008

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar