Estàs a: > > Sabies què el bioquímic Santiago Grisolia es antic alumne de la Universitat de València?

Sabies què el bioquímic Santiago Grisolia es antic alumne de la Universitat de València?

Sabies què?

Sabies què?

Santiago Grisolía (València 1923)
Bioquímic i antic alumne de la Universitat de València


Santiago Grisolía va nàixer a València el 6 de gener de 1923. Estudia Medicina a les facultats de Madrid i València, d'on és un dels deixebles més brillants del seu temps, es llicencia per la Universitat de València (1944) i es doctora a Madrid (1949).
A vint-i-dos anys marxa als Estats Units, quan ja ha publicat diversos treballs experimentals. És el primer alumne graduat del professor Ochoa al Departament de Química de la Universitat de Nova York, on treballa en la fixació de l'anhídrid carbònic, tema que ja no abandonarà mai.
Durant molts anys ha estat professor de bioquímica i biologia molecular a les universitat de Kansas, Chicago i Wisconsin. En aquesta darrera universitat ha realitzat descobriments clàssics en el cicle de la urea de gran importància bàsica i pràctica.
Paral•lelament, continua els estudis de fixació d'anhídrid carbònic i demostra que la citrul•lina és, en realitat, un intermediari de la síntesi de la urea, un fet que també estava en disputa en aquells temps. És acadèmic corresponent de l'Acadèmia de Ciències de Madrid i de Córdoba (Argentina), i de l'Acadèmia de Medicina de Bèlgica. És, a més, catedràtic honorari de la Facultat de Medicina de València i doctor honoris causa per diverses universitats espanyoles i per les de Florència i Siena a Itàlia.
Ha publicat més de quatre-cents treballs científics i una trentena d'articles de divulgació, alhora que ha desenvolupat una ingent tasca docent i investigadora al llarg de molts anys a diversos països europeus i americans.
Actualment és director, des del 1980, de l'International Program of Molecular Citology de la Universitat de Kansas, conseller de l'Institut de Biomedicina de The Cell Surface Research Foundation de Londres, president del Comittee for Scientific Coordination de la UNESCO per al projecte del genoma humà, director i fundador de l'Escola de Formació d'Investigadors a l'empara del Conveni de Cooperació Recíproca establert entre la Universitat de Kansas i l'Institut d'Investigacions Citològiques de València, del qual és director en l'actualitat. El treball de Grisolía s'ha centrat en matèries com l'enzimologia del metabolisme de nitrogen (cicle de la urea i degradació de pirimidines), el metabolisme de fosfoglicerats, el recanvi i degradació intracel•lular de proteïnes i el control de la síntesi de la tubulina al cervell.
El reconeixement més important es produeix el 1990 quan rep el Premi Príncep d'Astúries d'Investigació científica i tècnica juntament amb altres doctors.
A més és designat fill adoptiu de Conca per la Comissió de Cultura, Educació i Turisme, formulat a través de l'Ajuntament de Conca.


http://www.fundacioncac.es/cas/fundacion/catedra/catedra.jsp
http://www.sibi.org/sib/doc/curr/sg.htm
http://centros4.pntic.mec.es/ies.santiago.grisolia/biografiaviejo.htm

 

Data d'actualització: 25 de Juliol de 2012
Publicat en: AMICS, Noticies, Sabies què?

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar