Estàs a: > > El catedràtic Javier de Lucas parla de cinema en l’obertura de la XXIX Universitat d’Estiu de Gandia

El catedràtic Javier de Lucas parla de cinema en l’obertura de la XXIX Universitat d’Estiu de Gandia

Javier de Lucas

Javier de Lucas

Javier de Lucas, catedràtic de Filosofia del Dret, Moral i Política de la Universitat de València, ha estat l’encarregat de pronunciar la conferència inaugural de la vint i novena edició de la Universitat d’Estiu de Gandia aquest dilluns en el Jardí de la Casa de la Marquesa. El lema d’enguany és ‘Una mar mentida i certa. Cinema i coneixement’.jpg
La intervenció de Javier de Lucas ha dut per títol ‘Cine: lliçons de llibertat'. A l'acte h ihan assistit el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo; l'alcalde de Gandia, Arturo Torró; i la consellera d'Educació de la Generalitat, María José Català.

La principal novetat d'aquest any rau en l'estructura dels cursos. En total s'han programat 22 cursos de 20 o 10 hores, que tindran una durada de dos dies i mig en el cas dels primers i dos matins en el cas dels segons. D'aquesta manera s'abandona l'estructura dels cursos en una setmana sencera, tal i com s'havia fet fins ara, i s'opta per una concentració de la docència. En aquesta ocasió la matrícula ronda les 600 persones inscrites.

A més, com ve sent habitual, s'han programat taules redones i activitats de nit obertes a la ciutadania de la comarca. Les taules rodones seran a les 20h en la Casa de la Marquesa i abordaran temes com les revoltes àrabs, el islamisme i la dona, la relació entre el cinema i la televisió, l'estat i el futur del cinema espanyol o l'estrés. Totes elles tindran lloc al saló d'actes de la Casa de la Marquesa.

Quant a les activitats de la nit, enguany el cinema serà el protagonista. El primer dia, dilluns 16 de juliol, s'ha preparat una projecció de ‘Les joies del cine mut a la col·lecció de l'IVAC'. Una projecció que es realitzarà amb acompanyament musical en directe, tal i com es feia aleshores. La resta de dies està prevista la projecció de pel·lícules com ‘Ser o no ser', d'Ernest Lubitsch; ‘Con faldas y a lo loco', de Billy Wil; ‘El guateque' de Black Edwards; ‘Rufufú', de Mario Monicelli; ‘El quinteto de la muerte', d'Alexan Mackendrick, o ‘Plácido', de Luís Garcia Berlanga. Totes les projeccions seran a les 22:30 hores en el Jardí de la Casa de la Cultura.

Aquest any la Universitat d'Estiu compta amb una exposició dedicada al cinema, que porta per títol ‘Fotogrames de paper. Cartells de cine de Rafael Raga Montesinos'. La mostra arreplega un centenar de cartells de cine realitzats per Rafael Raga, un dels cartellistes i grafistes espanyols més destacats del segle XX, qui durant molts anys va treballar per a importants productores com CIFESA i PCE. A més, va formar part de la penya El Sifón, que reunia un bon nombre de cartellistes valencians compromesos amb la II República i d'on eixirien coneguts cartellistes antifeixistes de la Guerra Civil. La contesa i la presó van interrompre la trajectòria de Raga. Passats els anys de condemna va haver de signar els cartells amb el pseudònim de Ramón, pel qual seria conegut a partir d'aleshores. En ‘Fotogrames de paper', podem detectar la influència del seu mestre Josep Renau, tot i que l'obra de Raga és més colorista i comercial.

La mostra es pot visitar durant la UEG en horari de 10 a 13 i de 17 a 20 hores en l'Espai d'Art.

Data d'actualització: 17 de Juliol de 2012
Publicat en: Formació, Agenda

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar