Estàs a: > > L’escola de cinema arriba a la Universitat d’Estiu de Gandia

L’escola de cinema arriba a la Universitat d’Estiu de Gandia

Alumnes, a la Universitat

Alumnes, a la Universitat

‘Una escola de cine’ és el títol del curs que coordina Liliana Carbó i que imparteix Jaume Martínez, professor titular de Didàctica i Organització Escolar de la Universitat de València, en el marc de la vint i novena edició de la Universitat d’Estiu de Gandia (UEG), fins divendres, 19 de juliol. ‘El món per un forat’ és una altra proposta de la UEG que aproximarà els alumnes a una visió cinematogràfica de la ciència.jpg
Jaume Martínez ha ressaltat el paper del cinema per a representar una determinada manera de veure l'escola i per a establir la funció del mestre. "El cinema ens compta una manera de fer escola". Ha presentat la seua conferència, aquest dimarts, com una reflexió sobre escola i societat, insistint en què "no pot haver una escola d'esquenes a la vida" i en què "l'alfabetització ens ajuda a ser persones lliures". Sense cultura no es pot tindre esperit crític, ha assenyalat, i ha lloat la capacitat que té el cinema per a narrar, així com el seu potencial educatiu. L'escola pot servir-se del cinema, i al contrari. "Espere que haja un cine compromés que s'atrevisca a mostrar l'absoluta deterioració en què es troba l'escola pública per les últimes polítiques".

Bonafé ha sigut, així mateix, molt crític amb la privatització de les escoletes de Gandia. Ha declarat que "qualsevol tipus de privatització escolar és una forma de convertir el coneixement en mercaia", posa en perill el lliure accés de tothom a l'educació i és per a ell "radicalment immoral". Liliana Carbó, per la seua banda, ha definit la mesura com "una verdaa llàstima" perquè el servei públic no busca el lucre i ha declarat que "darrere de tot açò n'hi ha ideologies". No obstant, ha cridat a l'escola pública a no perdre la il·lusió i el compromís. En referència a la manifestació en l'acte d'obertura de la UEG, ha manifestat que no sabia si era el lloc més adequat, però que és humà i comprensible manifestar-se on es té més ressò, i ha lamentat la dolenta situació de moltes persones afectades per les retallades.

Una aproximació a la visió cinematogràfica de la ciència
Lluís Pascual, professor titular de Genètica de la Universitat de València i Manuel Moreno, professor titular de Física i Enginyeria Nuclear de la Universitat Politècnica de Catalunya, han oferit aquest dimarts unes pinzellades del curs El món per un forat: una aproximació a la visió cinematogràfica de la ciència.

Pascual, coordinador del curs, ha definit amb poques paraules el contingut del curs, centrat en el tractament que el cinema dóna de la ciència en tots els seus camps: física, química, biologia o matemàtiques, i en com detectar els errors i els encerts que contribueixen a formar la imatge popular de la ciència. "S'ha de difondre la necessitat de que cinema i ciència vagen de la mà, però com toca, recolzant-se l'un a l'altre".

Moreno, per altra banda, ha centrat la seua intervenció en la física al cinema i, en concret, al cinema de superherois. "El cinema ens pot ajudar a entendre el món en el que vivim". La ciència, ha assegurat, "és un patrimoni de tothom" i el cinema pot ajudar a entendre-la. Ha criticat els estereotips del científic al cinema, com el científic boig i l'aventurer, però ha remarcat que amb les sèries de televisió el panorama està canviant, perquè no busquen tant "l'espectacle condensat".

Lluís Pascual ha qualificat el moment actual per a la ciència espanyola com "terrible", després d'una època d'expansió internacional. Ha denunciat la poca consiació que actualment es té sobre la ciència i la pèrdua de talents que es veuen obligats a eixir del país per a aconseguir treball. En referència a les retallades del Govern en I+D, ha assegurat que "es pot recórrer el camí dels ajustos d'una manera més equilibrada".

Manuel Moreno s'ha referit a la divulgació científica i a la mesura presa per Londres d'obligar a difondre els resultats de la investigació pública, per a afirmar que "el coneixement que s'obté ha d'estar a disposició de tot el món" i que "la ciència hauria de ser pública".

Data d'actualització: 23 de Juliol de 2012
Publicat en: Formació, Agenda

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar