Estàs a: > > Tot sobre el seté art: els gèneres i les tendències generals, a la Universitat d’Estiu de Gandia

Tot sobre el seté art: els gèneres i les tendències generals, a la Universitat d’Estiu de Gandia

El cineasta Enrique Urbizu

El cineasta Enrique Urbizu

El curs ‘La imatge, la realitat i nosaltres: què ens conta el cinema actual’, de la Universitat d’Estiu de Gandia, se centra en la reflexió sobre com el cinema parla de nosaltres i la situació actual del seté art, els gèneres i les tendències generals. El curs comptarà amb la presència de tres teòrics i dos cineastes que presentaran la seua concepció particular de la imatge: Enrique Urbizu i Isaki Lacuesta.jpg
La classe del crític cultural Nacho Moreno s'ha centrat aquest dilluns en una anàlisis del cinema comercial, "com funciona, com es distribueix, com es ven". Així mateix, s'ha acostat a les estratègies comercials de Hollywood com principal productora multimèdia. Moreno ha criticat el monopoli absolut de les grans, que amb el temps han imposat només dos gèneres com si foren paradigma de la resta: les pel·lícules d'acció i les comèdies, fins al punt de crear per unió de les dos un gènere intermedi que "evidentment deixa moltes coses de costat, com per exemple les espectadores femenines".

Per la seua banda, Áurea Ortiz-Villeta, professora d'Història de l'Art de la Universitat de València, ha criticat al respecte que "Hollywood ofereix les seues pel·lícules de manera totalitària, ens assalten per totes bandes" i que "compta el món des d'un punt de vista capitalista i neoliberal". Ha defensat que les pel·lícules són més que un producte econòmic, "són un producte cultural" i com tal, encara que siguen comercials, reflecteixen una societat molt concreta i "són producte del seu temps".

La professora ha tingut també paraules crítiques per a la pujada del 21 per cent de l'IVA que grava el cinema, qualificant-la com una "bogeria" i ha advocat per "noves formes per a la indústria", tenint en compte que "internet és una de les claus".

Innovació educativa
D'altra banda, Margarita García Sanchis, tècnica de l'Oficina de Convergència Europea de la Universitat de València i pertanyent a la Unitat d'Innovació Educativa (UDIE), ha parlat del curs Innovació educativa: una mirada sobre metodologies, tecnologies i avaluació. La iniciativa, en el marc de la Universitat d'Estiu, tracta de mostrar al públic les noves ferramentes i les tecnologies aplicades a l'aprenentatge, amb un enfocament pràctic. També vol ser finestra perquè es conega la tasca de la UDIE, a fi de que "se sàpiga que aquest servei està a disposició dels alumnes per a qualsevol consulta", segons ha afirmat García Sanchis.

Esta feina consisteix principalment en "fomentar l'ús de les noves tecnologies en la docència i en la seua promoció i difusió". La UDIE proporciona una sèrie d'ajudes "per a dur a terme projectes d'innovació educativa, organitza anualment les Trobades d'Innovació, publica la revista electrònica "@tic" dos vegades a l'any, col·labora estretament amb el professorat mitjançant el programa CREA'M i estimula els alumnes amb la convocatòria d'ESTIC, l'objectiu de la qual és acostumar-los a les noves tecnologies d'una manera productiva i a l'àmbit acadèmic".

García Sanchis ha vinculat el treball de la UDIE al context actual i al corrent del connectivisme. En aquest sentit, s'ha centrat en els cursos NANET que ofereix la unitat universitària, que l'any passat comptaren amb la presència de George Siemens, un dels màxims representants del corrent.

Les ferramentes que la professora García Sanchis proposa són totes les que caracteritzen la web 2.0: xarxes socials, blocs i pàgines web, intentant potenciar que "tot açò s'utilitze des d'un punt de vista professional i acadèmic".

Data d'actualització: 26 de Juliol de 2012
Publicat en: Formació, Agenda

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar