Estàs a: > > El periodista algerià Bouziane Ahmed analitza a Gandia el paper de la dona en la “primavera àrab”

El periodista algerià Bouziane Ahmed analitza a Gandia el paper de la dona en la “primavera àrab”

El periodista Bouziane Ahmed

El periodista Bouziane Ahmed

Bouziane Ahmed, periodista algerià natural d’Orà, obligat a escapar del seu país a Espanya, ha presentat aquest dimecres el curs ‘Islamisme i dona en la primavera àrab’, una qüestió que li afecta molt de prop. Ahmed ha comptat la seua pròpia experiència personal d’exili polític i ha analitzat amb veu ferma la situació del seu país i dels que van experimentar les revolucions socials i polítiques emmarcades dins del terme “primavera àrab”.jpg
Precisament el primer que el periodista ha criticat ha sigut la mateixa denominació. Per a ell, estaríem parlant més d'un "hivern". Ha assenyalat que els islamistes "confiscaren les revoltes de molts joves i acabaren per alçar-se amb el po". Quant aquest respecte, no s'ha anat amb mitges tintes quan ha declarat que "un islamista no pot ser moat". Els Germans Musulmans, segons el periodista, "s'han aprofitat del malestar general, per a perpetuar un projecte social i polític de control de la societat a llarg termini. Un islamista no pot ser moat perquè es basa en la Xaria, un conjunt de normes molt estrictes i tancades i la legislació emana directament del Islam".

Bouziane ha situat l'origen del problema actual en la imposició d'esta religió, que consia "castigadora i hermètica". Després de les revolucions i abolides les dictadures, es podria pensar que els països àrabs han evolucionat cap a la democràcia. El periodista algerià no s'ha mostrat tant optimista: "Segons els islamistes, la democràcia es cosa dels infidels, no té lloc a l'Islam, perquè és el propi Alà qui elegeix els mandataris". Encara que, com ha puntualitzat Bouziane, "no tinguen quasi formació ni estiguen preparats per a governar". Quan se l'ha preguntat què era millor, si els dictadors d'abans o els islamistes d'ara, ha fet una comparació entre patir el còlera o la pesta. Els dictadors "imposaven un po mafiós polític i financer", i els islamistes "estan imposant la seua hegemonia cultural, on no hi ha lloc per a la dona, ni per a les llibertats individuals".

Bouziane ha defensat el paper del periodista per a salvar a la gent, per aconseguir que es respecten els drets de tots. Amb un règim islamista, "les dones es troben sota l'opressió dels homes", i estan sotmeses per la tradició i la religió. Són consiades objectes sexuals, les concerten matrimonis i "estan educades només per a fer fills i servir a la casa". Ha dit que encara que "hi ha espais de resistència que lluiten perquè l'islamisme no s'arrele", només el tres per cent de les dones protesten i s'oposen al sistema establit.

Al respecte d'Europa, ha apostat perquè no intervinga en el conflicte àrab, ja que "provocaria una reacció negativa, tant social com governamental".

Convivint amb els riscos laborals
"La gent ha d'entendre que estem en una societat de risc, que no existeix el risc zero". El geògraf Joaquim Palací i Pablo Giménez, professor titular de la Universitat d'Alacant, han insistit en què els riscos naturals són inevitables, però que s'ha d'aprendre a conviure amb ells i saber minimitzar l'impacte. El curs que han presentat, Convivint amb els riscos naturals, a l'empara del Col·legi de Geògrafs de la Comunitat Valenciana, explica que els processos naturals "poden produir una sèrie de conseqüències que afecten a la vida quotidiana de les persones. Hem d'actuar per a evitar problemes, mitjançant una pedagogia i una forma d'actuar prèvia a la materialització del risc", han advertit.

Giménez ha incidit en què habitem un món en canvi continu, i la clau és saber adaptar-se. També ha denunciat que "el curt termini no serveix de res en temes de risc" i ha demanat valentia als polítics per a no "repetir errors". La Comunitat Valencia és una zona de risc, i com a tal les polítiques de prevenció responen a molts casos però són millorables, tenint en compte que s'han creat nous espais de risc i "hi ha més persones exposades", ha indicat.

Preguntat pels incendis forestals, Giménez ha dit que és "una qüestió de caràcter estructural" perquè existeixen "masses forestals sense ús ni control. S'han invertit més diners en extinció que en prevenció. La prevenció és una inversió molt important i normalment es dediquen diners a altres qüestions que són més rentables políticament. La solució està en la prevenció", han sentenciat els experts.

Data d'actualització: 27 de Juliol de 2012
Publicat en: Formació, Agenda

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar