Estàs a: > > Una exposició recorda a La Nau els 60 anys de l´Orfeó Universitari de València

Una exposició recorda a La Nau els 60 anys de l´Orfeó Universitari de València

Orfeó País de Gales, 1960

Orfeó País de Gales, 1960

Sala Oberta, de La Nau (C/Universitat, 2). Fins el 15 de febrer.jpg

 

La Universitat de València ha inaugurat a la Sala Oberta de la Nau l'exposició 60 anys. Orfeó Universitari de València, una mostra molt visual que repassa, a través de música i imatges, el recorregut històric del cor universitari més antic d'Espanya.

Amb aquesta exposició la Universitat de València culmina la sèrie d'actes commemoratius, realitzats durant l'any passat, per a celebrar el seixanta aniversari de la fundació de l'Orfeó.

"Els viatges ocupen un paper molt important en aquesta exposició perquè, sobretot en els seus orígens, era un dels grans atractius que oferia l'Orfeó", explica Irene Llàcer, comissària de la mostra i membre de l'Orfeó. I és que en la dècada dels cinquanta, en plena postguerra i dictadura, les possibilitats extraacadèmiques universitàries eren molt limitades.

En aquesta tesitura, l'Orfeó es presentava com l'opció més cridanera, perquè garantia formació gratuïta i l'oportunitat de viatjar realitzant gires a nivell internacional. El 1954 l'Orfeó Universitari de València va viatjar a Itàlia; el 1965 al Canadà i els Estats Units, on al llarg de vint-i-cinc dies el cor va realitzar la gens menyspreable xifra de catorze concerts per a finançar la seua estada; i el 1979 a Àsia. Tots els viatges internacionals realitzats per l'Orfeó queden il·lustrats en un gran mapa que s'ha instal·lat a la sala.

També s'exposa un cronograma de l'Orfeó que resumeix tota la seua història. Des dels seus orígens, el curs acadèmic 1947-1948, quan un grup d'estudiants de la Universitat de València va fundar el cor sota la direcció de Jesús Ribera, fins l'actualitat.

I com que no es pot il·lustrar la història d'un cor sense música, l'exposició 60 anys. Orfeó Universitari de València arreplega fins a tres audiovisuals en la mateixa sala: un amb entrevistes realitzades -expressament- per a aquesta exposició a orfeonistes, directors o persones relacionades amb el trajecte històric del cor; un altre que il·lustra els viatges de l'Orfeó; i un tercer que repassa l'estreta relació entre la Universitat de València i l'Orfeó Universitari de València. De fet, el primer concert de l'Orfeó es va celebrar al Paranimf de la Universitat el 1948.

Un cor universitari seleccionat entre els millors del món

Al llarg de la seua història, l'Orfeó ha interpretat obres clau del repertori coral. Els primers passos en la interpretació d'obres simfonicocorals arriben de la mà de Jesús Ribera el 1951 amb la Missa de la Coronació de Mozart. Posteriorment, l'Orfeó estrenà a Espanya Alexan Nevsky de Prokofiev i Budaváry Te Deum de Kodály. El cim d'aquesta etapa arriba amb la interpretació de Carmina Burana de Carl Orff el 1960. Sota les successives direccions, el cor universitari valencià ha anat ampliant les seues col·laboracions amb els seus homòlegs i amb l'Orquestra Filharmònica de la Universitat. Actualment l'Orfeó està dirigit per Constantino Martínez.

Com a cor universitari destacat, tant en el pla nacional com en l'internacional, l'Orfeó Universitari de València ha obtingut el primer premi en totes les edicions del Concurs Nacional de Cors Universitaris i ha estat seleccionat entre els millors del món per a

Data d'actualització: 19 de Febrer de 2009
Publicat en: Exposicions, Música

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar