Estàs a: > > La Universitat reafirma el seu compromís amb la Cooperació Universitària al Desenvolupament

La Universitat reafirma el seu compromís amb la Cooperació Universitària al Desenvolupament

Inauguració de la jornada.jpg

Inauguració de la jornada.jpg

La Universitat ha celebrat aquest dimarts la tercera Jornada de Cooperació Universitària al Desenvolupament, amb l’organització de la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament de la Universitat de València. Amb aquesta jornada, la Universitat ha analitzat i ha donat difusió a les activitats que es desenvolupen en aquest àmbit dins de la institució acadèmica, i s´hi han elaborat propostes de futur.jpg
L'encontre va estar inaugurat pel rector Esteban Morcillo i la directora general d'Integració i Cooperació de la Generalitat Valenciana, Herminia Palomar, a qui va acompanyar en la taula la vicerectora de Relacions Internacionals i Cooperació, Olga Gil. L'acte va comptar amb la presència del president de Coordinadora Valenciana d'ONGD, Carles Xavier López; el gerent de la Fundació General de la Universitat, Cristóbal Suria; i el delegat del rector per a Cooperació i director de la Càtedra UNESCO, Guillermo Palao, coordinador també de les jornades, entre altres.

Esteban Morcillo va reconéixer que encara que "en aquests moments vivim temps de crisi", la Universitat de València "s'ha de reafirmar en el seu compromís amb la cooperació al desenvolupament", i es va referir als Estatuts per a recordar que els objectius de la institució acadèmica són "la pau i la contribució al progrés humà i dels pobles". "Eixe és el nostre compromís institucional", va sentenciar.

Així mateix, el rector va animar els assistents a continuar en la seua tasca de gestió i difusió de la cooperació internacional dins de l'àmbit universitari. "És important mantindre un cert optimisme dins de la crisi global en què ens trobem i no perdre de vista allò que representa el model social europeu". "La Universitat de València és la matriu del conjunt del sistema universitari valencià i per això hem de reforçar el nostre compromís per mantindre'ns com a punt de referència", va afegir.

Herminia Palomar, per la seua banda, va remarcar que "la investigació i la formació són les variables que mesuren el desenvolupament dels països del Sud" i és per aquest motiu que les universitats, generadores i transmissores del coneixement, desenvolupen un paper fonamental quant a cooperació. Palomar també va insistir en la necessitat de potenciar els recursos humans dels països receptors a través de les directrius de la "cooperació tècnica".

La vicerectora Olga Gil va presentar la primera ponència de la jornada, que ha anat a càrrec de Nuria Castejón, secretària tècnica de l'Observatorio de Cooperación Universitaria al Desarrollo de la CRUE.

Castejón va analitzar la Cooperació Universitària al Desenvolupament a Espanya, per a la qual cosa va utilitzar les darreres xifres en aquest àmbit, pertanyents als anys 2010 i 2011. "La cooperació universitària és l'única que continua creixent dins del sistema de cooperació espanyol, perquè cada vegada hi ha més universitats que reporten dades i que ho fan millor", va assenyalar Castejón. L'experta també va explicar que "les activitats més fortes en cooperació universitària són la formació, la sensibilització, les beques i els programes de mobilitat per a estudiants de països en vies de desenvolupament, la cooperació interuniversitària i la investigació".

Durant el matí, es va debatre sobre la formació en Cooperació Universitària al Desenvolupament en la Universitat de València. Aquesta taula redona va comptar amb les intervencions de Guillermina Font, catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Facultat de Farmàcia; Albert Ferrando, de la Facultat de Física; Rafael Chaves, de la Facultat d'Economia; i Luisa Melero. Va moar el debat Alfred Giner, cap de secció del Centre de Postgrau.

També es van exposar diversos projectes per a la cooperació universitària al desenvolupament de la Universitat. L'encontre, moat per Carlos Pomer, cap del Servei de Relacions Internacionals i Cooperació, va reunir a Luisa Cervera, del departament de Química Analítica de la Facultat de Química; Cristina Vidal, de la Facultat de Geografia i Història; Elvira Palafita, de l'Asociación Casi Médicos en Ayuda Sanitaria (ACMAS); i Joan Bou, president de l'ONG Escoles Solidàries i participant pel Projecte Watan.

Ja per la vesprada, es va celebrar una nova taula redona, aquesta vegada sobre Sensibilització i educació per al desenvolupament en la cooperació universitària de la Universitat de València. Va moar el delegat del rector per a Estudiants, Daniel González Serisola, i van intervindre la vicedegana de la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació, María Jesús Perales; Albert Millet, de l'Observatori del Refugi; Francisca Ginés, documentalista d'InfoSud, el centre de documentació del Patronat Sud-Nord; i Inmaculada Verdeguer, professora del departament de Treball Social i Serveis Socials de la Facultat de Ciències Socials.

Va concloure la jornada la vicerectora de Relacions Internacionals i Cooperació, Olga Gil.

Han col·laborat amb la Càtedra UNESCO, organitzadora de la jornada, el Vicerectorat de Relacions Internacionals i Cooperació, la Delegació del Rector per a Estudiants, el Servei de Relacions Internacionals i Cooperació, el SEDI, la Fundació General de la Universitat de València i el Patronat Sud-Nord.

Data d'actualització: 30 d'Octubre de 2012

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar