Estàs a: > > La Universitat de València impulsa una oficina d’empreniment per a estudiants de la Tecnològica de Pereira, Colòmbia

La Universitat de València impulsa una oficina d’empreniment per a estudiants de la Tecnològica de Pereira, Colòmbia

Campanya de difusió del projecte Himigra

Campanya de difusió del projecte Himigra

La Universitat de València, a través de la seua Fundació General, ha impulsat la posada en marxa d’una oficina d’empreniment per a estudiants de la Universitat Tecnològica de Pereira (UTP), Colòmbia, una iniciativa que forma part del projecte Himigra, el principal objectiu del qual és contribuir a potenciar els impactes positius de la migració internacional des de Colòmbia amb perspectiva de co-desenvolupament.
La Universitat de València, a través de la seua Fundació General, ha impulsat la posada en marxa d'una oficina d'empreniment per a estudiants de la Universitat Tecnològica de Pereira (UTP), Colòmbia, una iniciativa que forma part del projecte Himigra, el principal objectiu del qual és contribuir a potenciar els impactes positius de la migració internacional des de Colòmbia amb perspectiva de co-desenvolupament.

"El projecte Himigra és un programa d'empreniment per a fills de migrants, estudiants o egressats, de la UTP, que, a més de sensibilitzar i reflexionar sobre la migració i el desenvolupament de la comunitat, acompanya iniciatives empresarials de manera personalitzada en la seua construcció de pla o model de negoci a través del desenvolupament de les habilitats i de l'esperit emprenedor de les persones i els grups". Amb aquestes paraules explica l'essència d'Himigra Ana María Murillo, alumna del Màster en Cooperació per al Desenvolupament de la Universitat de València.

Ana María Murillo ha coordinat el projecte des de Colòmbia fins el passat mes de novembre, data en què va concloure l'any de durada del programa, que ha comptat amb el finançament del Programa 0,7 Una Nau de Solidaritat, convocat pel Vicerectorat de Relacions Internacionals i Cooperació de la Universitat de València, l'import del qual ha ascendit a 30.000 euros. No obstant això, en aquests moments, "Himigra està sent avaluat per les Nacions Unides com una bona pràctica de desenvolupament local a Colòmbia, ha sigut reconegut per la UTP com una aportació als objectius d'unitat de gestió tecnològica i innovació i una universitat privada està estudiant la possibilitat d'estendre el projecte a tot l'àmbit nacional a través d'una plataforma virtual", anuncia Murillo.

Durant l'any 2012, el programa Himigra ha gestionat 13 iniciatives de 23 persones i ha assessorat indirectament a altres 70, mitjançant un seminari sobre l'organització d'un pla de negoci per a la promoció de l'empreniment i del desenvolupament local en la regió de l'Eix cafeter, a la qual pertany la ciutat de Pereira.

Els estudiants i egressats que s'han beneficiat d'aquest programa són receptors de remeses de la migració internacional, amb edats a partir dels 20 anys i perfils molt variats, des d'enginyers industrials fins a professionals de l'esport, passant per especialistes en gastronomia, per exemple. "Himigra significa per a la societat colombiana un gir d'actors, doncs sempre s'han vist els migrants com els protagonistes i responsables del benestar, però ara són reconeguts els seus fills", assenyala la coordinadora del programa. Tot açò ha propiciat que aquests últims "reflexionen sobre la gratitud que ha suposat rebre una educació superior amb les remeses socials i és el seu deure, ara, ajudar als seus pares, a la comunitat migrant i, en general, promoure la innovació i el desenvolupament", afegeix.

Aquesta oficina d'empreniment, una realitat gràcies al programa Himigra, compta amb un banc de projectes dissenyats pels estudiants i les seues famílies que pretén enllaçar amb altres alternatives ja existents en la ciutat de Pereira i en la mateixa UTP. Aquesta serà la base per a una segona fase d'Himigra, consistent en la creació d'un fons d'inversió en el qual, a més de les remeses internacionals, contribuiran empreses i ens governamentals. En el futur, en una tercera fase, està prevista la formulació d'altres projectes en el finançament dels quals podran participar més organismes i, fins i tot, governs internacionals.

Chokolathura, un exemple d'empreniment
Brenda Torres i Laura Ortiz són dues enginyeres industrials, titulades per la UTP, que van començar l'aventura de crear la seua empresa de xocolates quan eren estudiants per a finançar-se la carrera, una història de la qual s'ha fet ressò la publicació colombiana El Tiempo. Van començar fent bombons en una casa de Pereira, quan anaven a la universitat, i han acabat fundant Chokolathura, una empresa de xocolates que té el seu origen en la cuina de la casa de Laura. "Ens va tocar eixir de la meua casa perquè teníem tantes comandes que ens vèiem obligades a estar allí tot el dia", comenta.

Van investigar els orígens de la xocolata i tot al voltant d'aquest aliment per a seguir avant amb el seu projecte a un nivell empresarial. Un amic dissenyador els va ajudar amb la publicitat i la imatge corporativa i, en l'actualitat, Chokolathura té els seus propis venedors. L'objectiu: convertir-se en una casa especialitzada en xocolates.

La creació de Chokolathura, un projecte empresarial assessorat per l'oficina d'empreniment de Pereira junt amb molts altres, ha sigut possible gràcies a totes les institucions participants en el programa Himigra: a més de la Universitat de València a través de la seua Fundació General, també de múltiples entitats colombianes locals.


Data d'actualització: 11 de Febrer de 2013

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar