Estàs a: > > Russafa, els Borja, 'Valentia' i les dones de la Segona República, en febrer amb Amics i Antics Alumnes

Russafa, els Borja, 'Valentia' i les dones de la Segona República, en febrer amb Amics i Antics Alumnes

Vista aèria del centre de València

Vista aèria del centre de València

Conéixer a fons la teua ciutat per a poder estimar-la. Aquesta és la raó per la qual el col·lectiu Amics i Antics Alumnes de la Universitat de València ha decidit centrar la programació de febrer en el cicle 'València, per dins i per fora', una proposta que fa un recorregut històric per la ciutat del Túria: comença a Russafa –l’eixample popular–, continua per l’època dels Borja i els punts clau de l’era romana, i acaba amb la València en guerra i les dones de la Segona República.

Conéixer a fons la teua ciutat per a poder estimar-la. Aquesta és la raó per la qual el col·lectiu Amics i Antics Alumnes de la Universitat de València ha decidit centrar la programació de febrer en el cicle València, per dins i per fora, una proposta que fa un recorregut històric per la ciutat del Túria: comença a Russafa -l'eixample popular-, continua per l'època dels Borja i els punts clau de l'era romana, i acaba amb la València en guerra i les dones de la Segona República.

La primera eixida, el 23 de febrer (inscripcions del dia 11 al 15), tindrà per objecte l'eixample popular de València, el barri de Russafa. Ací, el governador musulmà Abd al·lah al Balancí va construir una almúnia coneguda com La ben Plantà: un poble independent fins a 1877, any en què es va unir a la capital. En aquesta excursió, guiada per l'especialista en Història de l'Art Rafael Company, es podrà visitar la placa que commemora la rendició de la ciutat davant Jaume I, l'església de Sant Valero (patró de Russafa) i el mercat, entre altres emplaçaments.

Al mateix temps, el dia 23 de febrer, Amics i Antics Alumnes ha programat una segona visita, aquesta vegada a través de la història dels Borja, una família el llinatge de la qual va aconseguir una categoria universal començant per Calixt III, el primer Papa Borja. Així, des de la plaça de Manises, recorreran, juntament amb Enric Català, expert en Belles Arts, el carrer dels Borja i diferents llocs que tanquen part de la història d'aquesta família en el cor de la ciutat: l'església de Sant Nicolau, la Catedral, el Palau Borja i el Museu de Belles Arts.

La València romana i la ciutat en guerra són les següents propostes d'Amics i Antics Alumnes per al 9 de març (inscripcions del 25 de febrer a l'1 de març). València romana. Un món sota l'asfalt és el títol de la primera d'aquestes eixides, amb la qual es tractarà de conéixer la ciutat a l'origen, tan interessant com polèmic. Sota l'Almoina es descobreixen tresors arqueològics com la làpida commemorativa de la fundació de la ciutat, que es visitarà juntament amb els límits de la muralla romana i el Museu Arqueològic. Tot açò, acompanyats per Josep Belda, professor de Llatí.

Amb Les dones i la Segona República, Amics i Antics Alumnes acomiada les activitats programades per al mes de febrer. Aquesta eixida respon a un nou monogràfic organitzat pel col·lectiu sobre els anys trenta. Des del Parterre, amb l'escriptora i gestora cultural Cristina Escrivà com a guia, es realitzarà un passeig per la València en guerra per a conéixer les seues protagonistes femenines.

Les inscripcions a totes aquestes activitats es poden fer des de la pàgina web d'Amics (www.uv.es/amics) o per telèfon (96 353 10 70). A més, les persones que participen en aquestes visites poden enviar les seues fotografies per correu electrònic a amics@uv.es per a compartir-les en la web de forma gratuïta.

Es pot consultar la programació completa de febrer (dates, horaris i preus) en el document que s'adjunta a baix.

Documents adjunts:
Data d'actualització: 7 de Febrer de 2013

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar