Estàs a: > > ´El pelícano´ d’Strindberg, a La Nau de la Universitat

´El pelícano´ d’Strindberg, a La Nau de la Universitat

Cartell de la representació teatral

Cartell de la representació teatral

La Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau ha acollit els dies 27 i 28 de febrer l´obra ´El pelícano´, d´August Strindberg, interpretada per Escena Cero i dirigida per Tono Berti. L´obra s´emmarca en la programació de l´Aula de Teatre del Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, que ha inclòs una trentena d´obres fins al mes de maig.

En aquesta obra, Strindberg mostra els últims dies d´una família burgesa catòlica que ha anat a menys en el convuls inici del segle passat. Una família en què impera el fred i la fam imposada per una mare que devora tot el que l´envolta. Una família imatge de la societat en què viu. El pelícano és, per tant, una metàfora de l´enfonsament del capitalisme que tant desitjava Strindberg com a socialista militant.

La família apareix ací com la representació capitalista de l´ordre polític i econòmic, i la seua desestructuració pot referir a la necessària pèrdua de l´ordre polític existent per ser substituït pel socialista. Una obra en què Strindberg amaga en la trama del seu pelicà no solament idees d´ordre moral o ètic, sinó una anàlisi política dels seus anhels més íntims.

El pelícano es va estrenar en l´Intima Teatern d´Estocolm el 1907 en un intent d´Strindberg per trobar nous camins en la seua dramatúrgia. L´obra s´adscriu a l´anomenat teatre de càmera que es va materialitzar en l´última etapa dramàtica d´aquest genial autor. En la proposta d´Escena Cero, El pelícano es desenvolupa en un ambient mediterrani al tombant del segle XX. És, en aquest ambient, que el drama familiar adquireix dimensions mítiques a causa del culte a la mare que es professa en aquestes regions.

 

Data d'actualització: 5 de Juny de 2013

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar