Estàs a: > > La Universitat acull per tercera vegada la mostra ‘Fragments’

La Universitat acull per tercera vegada la mostra ‘Fragments’

Davant el desnonament. Foto de Miguel Lorenzo

Davant el desnonament. Foto de Miguel Lorenzo

És la tercera vegada que el Centre Cultural La Nau acull l’exposició de fotoperiodisme ‘Fragments’, que organitza la Unió de Periodistes Valencians. La mostra, que recull els fets més destacats dels últims mesos, arriba a la desena edició i ofereix, fins a l´1 de maig, el treball de dèsset professionals del periodisme gràfic en instantànies que formen la memòria més recent de la vida valenciana.

És la tercera vegada que el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València acull l’exposició de fotoperiodisme ‘Fragments’, que organitza la Unió de Periodistes Valencians. La mostra, que recull els fets més destacats dels últims mesos, arriba a la desena edició i ofereix el treball de dèsset professionals del periodisme gràfic en instantànies que formen la memòria més recent de la vida valenciana.

En aquesta edició participen Miguel Lorenzo, Kai Försterling, José Cuéllar, Germán Caballero, Biel Aliño, Eva Máñez, Juan Carlos Cárdenas, Pablo Garrigós, Marga Ferrer, Miguel Ángel Montesinos, Alberto Sáiz, Jesús Císcar, El Flaco, Aitor Alcalde, Miguel Ángel Polo, Irene Marsilla i Rober Solsona. Coordinen la mostra els fotoperiodistes Biel Aliño, Marga Ferrer i Kai Försterling.

L’acte de presentació ha comptat amb les intervencions del vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, Antonio Ariño; el president de la Unió de Periodistes Valencians Ximo Clemente; el fotoperiodista i un dels coordinadors de l’exposició Kai Försterling; i Raül Climent i Xavi Calvo, responsables del disseny del catàleg realitzat per l’estudi Menta Gràfica.

Tots els intervinents han subratllat el significat especial que té aquesta edició en què, entre el vora mig centenar d’imatges, hi destaquen algunes en negre que simbolitzen els acomiadaments de la professió, les instantànies que no estan perquè els fotoperiodistes no han pogut arribar. Aquest caire funerari també es pot percebre en el catàleg (en format diari) i en el cartell on els textos estan emmarcats en format d’esquela.

En la mostra, que pot visitar-se en la Sala Oberta de l’edifici de La Nau, poden contemplar-se imatges diverses. Un policia exerceix una violència desproporcionada amb un manifestant. Uns diputats juguen amb les seues tabletes en ple debat parlamentari sobre retallades. Un conseller lliura, suposadament, un informe confidencial a un veterà diputat sospitós de desviar fons públics a una trama corrupta. Aquestes tres escenes han succeït en els últims mesos. I les tres van ser denunciades gràcies a unes imatges, les que van captar uns fotoperiodistes. La major evidència que el periodisme gràfic manté tota la seua vigència en aquesta època en la qual tot el que envolta als mitjans de comunicació sembla posar-se en dubte, és que els poders públics han intentat posar límits a la llibertat per a exercir-ho, ja siga prohibint prendre imatges de policies en actuacions polèmiques, o bé limitant que es pot fotografiar o gravar en un parlament o un ajuntament.

Una vigència que, un any més, i en van deu, Fragments-Fotoperiodistes Valencians reivindica. Quan l’ofici d’informar travessa el seu pitjor moment, amb acomiadaments que buiden redaccions, arriba el moment d’insistir: sense periodistes no hi ha periodisme, i sense periodisme no hi ha democràcia.

La mostra romandrà oberta fins l’1 de maig. Horari de visites: de dilluns a dissabte de 10 a 21 hores i diumenges/festius de 10 a 14 hores.

Data d'actualització: 30 d'Abril de 2013

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar