Estàs a: > > València es converteix en capital Erasmus en el 30é aniversari del projecte de mobilitat europeu

València es converteix en capital Erasmus en el 30é aniversari del projecte de mobilitat europeu

Fragment del cartell del cicle Desembre Europeu 2017.

Fragment del cartell del cicle Desembre Europeu 2017.

La Universitat de València va organitzar, del 29 de novembre al 15 de desembre, el cicle ‘Desembre Europeu’ que, en la seua tercera edició, va convertir la ciutat en capital Erasmus. L’exalcalde de València Ricard Pérez Casado va obrir les jornades, dimecres 29, al Col·legi Major Rector Peset, amb una conferència titulada ‘València, ciutat europea’.

Amb l’objectiu de fomentar el debat sobre el futur d’Europa com a espai comú d’intercanvi cultural i social, la Universitat de València acull, des del 2015, el cicle ‘Desembre Europeu’, el qual té com a principal espai de trobada el Col·legi Major Rector Peset. La programació d’aquesta iniciativa inclou debats, exposicions, conferències, cinema i concerts.

‘València, capital Erasmus’ és el lema sota el qual es va desenvolupar aquest ‘Desembre Europeu’, amb motiu del 30é aniversari del projecte de mobilitat europeu Erasmus, ara anomenat Erasmus+. El cicle va estar organitzat a través de diversos organismes de la Universitat de València: Vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació, CM Rector Peset i Centre de Documentació Europea de la Fundació General de la Universitat de València, amb la col·laboració de la Delegació del Consell per a la Unió Europea i Relacions Externes de la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de València i l’oficina Europe Direct València.

La conferència inaugural va anar a càrrec de Ricard Pérez Casado, exalcalde de València, qui reflexionà sobre les polítiques que fan possible dissenyar i entendre València com a ciutat europea. Pérez Casado va ser presentat per la primera tinenta d’alcalde de l’Ajuntament, Sandra Gómez.

Els debats entorn del futur d’Europa continuaren al llarg del mes: dilluns, dia 4, se celebrà, a la Biblioteca de Ciències Socials de la Universitat, una taula redona d’experts en polítiques de la UE que va estar formada per Ernesto Penas, de la Direcció General d’Afers Marítims i de Pesca de la Comissió Europea; Manuel Sanchis i Cecilio Tamarit, de la Facultat d’Economia de la Universitat de València; i Luis Jimena, de la Facultat de Dret de la Universitat de València. Tamarit, director del Centre de Documentació Europea, moderà el debat.

El dia 15 de desembre pel matí, l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives del Vicerectorat de Cultura i Igualtat i la Càtedra Alfons Cucó de Reflexió Política Europea del Centre Internacional de Gandia organitzaren, al Centre Cultural La Nau, la conferència ‘Un espectre ronda el passat: Historitzar les revolucions del segle XX’, que va impartir el catedràtic Enzo Traverso, de la Cornell University.

Dins del mateix marc de l’Escola de Pensament Lluís Vives i també a La Nau, el dia 14, per la vesprada, es presentà el llibre pòstum del filòsof, sociòleg i politòleg José Vidal-Beneyto ‘Celebración de París. Lugares y gentes’. L’acte comptà amb la presència del vicerector de Cultura i Igualtat, Antonio Ariño; Céline Rougier-Vidal, vídua de l’autor, sociòloga i editora del llibre; i l’exalcalde Ricard Pérez Casado.

D’altra banda, tornà l’edició d’hivern de la iniciativa ‘Cafè amb Projectes’, una trobada de responsables dels diversos programes de mobilitat professional, estudiantil o cultural a la ciutat de València. L’encontre va tindre lloc al CM Rector Peset, el dia 12 de desembre.

En l’apartat més lúdic de les jornades hi hagué un cicle de cinema amb dues projeccions a la Sala d’Actes del CM Rector Peset, en el marc dels Premis Lux del Parlament Europeu: el dia 11, ‘Rams, el valle de los carneros’ (Grimur Hákornason, 2015); i el dia 15, ‘El caballo de Turín’ (Bela Tar, 2011). Ambdues projeccions comptaren amb la col·laboració de l’Associació Cultural València Pensa.

Cloenda
La cloenda del ‘Desembre Europeu’ va ser el dia 15, fent coincidir diverses activitats com ara el workshop ‘Educació No Formal: vies alternatives per a una Europa participativa, creativa i solidària’, organitzat per la xarxa EuroImpulse Network a Radio City Bar (Barri del Carme de València). Les persones assistents accediren després a la “biblioteca humana” de projectes europeus per a descobrir històries que generen canvis i contribueixen en la construcció d’una Europa més ciutadana.

A continuació, el grup Madigma va oferir un concert, íntim i alhora salvatge, de música tradicional. Madigma el formen dos germans, Diederik Timmermans (acordió diatònic) i Stefan Timmermans (flauta, gaites i clarinet), que gràcies als seus viatges han pogut descobrir diverses branques de la música tradicional, així com les possibilitats dels seus instruments.

Al llarg de tot el cicle, el vestíbul del Col·legi Major Rector Peset va acollir la mostra ‘60 anys d’Unió Europea’, una exposició realitzada amb la col·laboració de l’oficina Europe Direct València.

+Info: www.cdeuv.es
#DesembreEuropeu2017

Programa complet

Data d'actualització: 18 de Desembre de 2017

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar