Francesc Bayarri.
Malgrat que l’escriptor escriu la novel·la en primera persona, no es tracta d’una autobiografia. És cert que protagonista i autor coincideixen en nom (al personatge principal també li diuen Francesc) i edat, però, més enllà del relat personal, Bayarri aprofundeix en el malestar d’una societat deprimida i angoixada després de la guerra.
Els anys 60 són el punt de partida de la narració històrica, la qual té lloc amb motiu d’un “judici sumaríssim” a la ciutat de València durant els anys de la transició. La guerra civil espanyola dóna lloc a una València negra, trista, reprimida i sense recursos, que Francesc Bayarri descriu amb tot l’encert. En els anys 70, es deixa veure com a una possible ciutat cosmopolita, oberta al món, amb l’esperança posada en el procés de transició d’una dictadura de quatre dècades a una lliure democràcia. El colp d’Estat del 81 també apareix com a un punt d’inflexió en la percepció del món dels valencians, urbanites o llauradors. El govern socialista valencià, els episodis de corrupció destapats durant el mandat del Partit Popular… són intel·ligentment reflexats i criticats fins a la celebració a València de la Copa Amèrica.
Per a sostindre tot aquest univers, l’escriptor es recolza sobre personatges que ell mateix descriu com a “ridículs, quasi sempre alcohòlics, a vegades drogoaddictes, i en ocasions suïcides”, barrejant-ne de reals i d’imaginaris.
L’autor
Francesc Bayarri ha publicat les novel·les ‘L’avió del migdia’ (2002), Premi València de Literatura; ‘Febrer’ (2004), ‘Cita a Sarajevo’, Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians 2007, traduïda al castellà i a l’anglés; i ‘València sic transit’ (2016). També va participar en el llibre col·lectiu ‘Nosaltres, exvalencians’ i ‘País Valencià. Segle XXI. Vint-i-una reflexions crítiques’.
Actualment és cap del Gabinet de Premsa de la Universitat de València. Abans d’incorporar-se a la Universitat, el 1996, va treballar en diversos mitjans i va col·laborar en revistes culturals. Va ser el primer cap d’informatius de Ràdio 9, la ràdio autonòmica valenciana, l’any 1989.
Dia: 12 de desembre.
Hora: 18 hores.
Lloc: Biblioteca Municipal ‘Palau de l’Exposició’ (Galícia 1, València).
Llibre: ‘València sic transit’, de Francesc Bayarri.