Estàs a: > > El periodista i escriptor Francesc Bayarri presenta en el Club de Lectura d’Alumni UV el seu últim llibre, ‘València sic transit’

El periodista i escriptor Francesc Bayarri presenta en el Club de Lectura d’Alumni UV el seu últim llibre, ‘València sic transit’

Francesc Bayarri.

Francesc Bayarri.

L’última novel·la del periodista i escriptor valencià Francesc Bayarri (Almàssera, 1961), ‘València sic transit’, editada per la Companyia Austrohongaresa de Vapors, va ser analitzada en el Club de Lectura d’Alumni UV, el passat 12 de desembre, a la Biblioteca Municipal ‘Palau de l’Exposició’. La sessió comptà amb la presència de l’autor que aportà la seua opinió sobre la trama que desenvolupa en el llibre, centrada en la València del segle XX.

Malgrat que l’escriptor escriu la novel·la en primera persona, no es tracta d’una autobiografia. És cert que protagonista i autor coincideixen en nom (al personatge principal també li diuen Francesc) i edat, però, més enllà del relat personal, Bayarri aprofundeix en el malestar d’una societat deprimida i angoixada després de la guerra.

Els anys 60 són el punt de partida de la narració històrica, la qual té lloc amb motiu d’un “judici sumaríssim” a la ciutat de València durant els anys de la transició. La guerra civil espanyola dóna lloc a una València negra, trista, reprimida i sense recursos, que Francesc Bayarri descriu amb tot l’encert. En els anys 70, es deixa veure com a una possible ciutat cosmopolita, oberta al món, amb l’esperança posada en el procés de transició d’una dictadura de quatre dècades a una lliure democràcia. El colp d’Estat del 81 també apareix com a un punt d’inflexió en la percepció del món dels valencians, urbanites o llauradors. El govern socialista valencià, els episodis de corrupció destapats durant el mandat del Partit Popular… són intel·ligentment reflexats i criticats fins a la celebració a València de la Copa Amèrica.

Per a sostindre tot aquest univers, l’escriptor es recolza sobre personatges que ell mateix descriu com a “ridículs, quasi sempre alcohòlics, a vegades drogoaddictes, i en ocasions suïcides”, barrejant-ne de reals i d’imaginaris.

L’autor
Francesc Bayarri ha publicat les novel·les ‘L’avió del migdia’ (2002), Premi València de Literatura; ‘Febrer’ (2004), ‘Cita a Sarajevo’, Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians 2007, traduïda al castellà i a l’anglés; i ‘València sic transit’ (2016). També va participar en el llibre col·lectiu ‘Nosaltres, exvalencians’ i ‘País Valencià. Segle XXI. Vint-i-una reflexions crítiques’.

Actualment és cap del Gabinet de Premsa de la Universitat de València. Abans d’incorporar-se a la Universitat, el 1996, va treballar en diversos mitjans i va col·laborar en revistes culturals. Va ser el primer cap d’informatius de Ràdio 9, la ràdio autonòmica valenciana, l’any 1989.

Dia: 12 de desembre.
Hora: 18 hores.
Lloc: Biblioteca Municipal ‘Palau de l’Exposició’ (Galícia 1, València).
Llibre: ‘València sic transit’, de Francesc Bayarri.

Documents adjunts:
Data d'actualització: 13 de Desembre de 2017

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar