Estàs a: > > Exposició sobre els tresors de l’Orde de Montesa amb motiu del seu 700 aniversari

Exposició sobre els tresors de l’Orde de Montesa amb motiu del seu 700 aniversari

Exposició Ex Bibliotheca Regalis Conventus Montesiae. Els llibres Orde de Montesa a la Universitat de València, a La Nau. Foto: Josep A. Collado.

Exposició Ex Bibliotheca Regalis Conventus Montesiae. Els llibres Orde de Montesa a la Universitat de València, a La Nau. Foto: Josep A. Collado.

La Universitat de València va inaugurar, el passat 11 de desembre, al Centre Cultural La Nau, l’exposició ‘Ex Bibliotheca Regalis Conventus Montesiae. Els llibres de l’Orde de Montesa a la Universitat de València’. La mostra ha estat produïda pel Vicerectorat de Cultura i Igualtat, i la Biblioteca Històrica de la Universitat de València amb la col·laboració de l’Institut Valencià de Conservació i Restauració de Béns Culturals (IVC+R).

Aquesta exposició pretén mostrar part dels llibres ingressats a la Universitat procedents de la biblioteca del convent de Montesa i celebrar el 700 aniversari d’aquesta Orde.

El 21 de maig de 1836 el rector de la Universitat de València, Francesc Villalba, signava l’original i la còpia de l’inventari de llibres que ingressaven a la biblioteca de la Universitat procedents del convent de Montesa. Al voltant de 600 títols s’incorporaven a la institució acadèmica, juntament amb els fons d’altres institucions desamortitzades, tots els quals van servir per a inaugurar la biblioteca pública de la Universitat l’any 1837. Aquesta exposició, comissariada per Francisco M. Gimeno Blay, mostra part d’aquestes esplèndides obres en el moment que se celebra els set segles de l’Orde de Montesa.

L’objectiu de l’exposició, que es pot visitar a la Sala Duc de Calàbria fins el pròxim 14 de gener, és donar a conéixer una breu mostra dels llibres ingressats a la Universitat de València procedents de la biblioteca de l’Orde de Montesa. En l’origen aquesta llibreria es trobava al castell de Montesa, destruït per un sisme el 1748. Després del desastre, els llibres que van sobreviure van ser traslladats al Palau del Temple de València. A aquests, s’hi van afegir els adquirits per Vicente Blasco García entre 1767 i 1771, de manera que van conformar una biblioteca que constitueix un fidel reflex del context cultural de la València de la segona meitat del segle XVIII. Es tracta d’una col·lecció erudita, on poden trobar-se des de literatura eclesiàstica fins als grans representants de l’humanisme espanyol del segle XVI o les figures de la ciència històrica del XVII.

La procedència dels llibres es reconeix gràcies als ex-libris que conserven, ja siguen impresos o manuscrits. La major part són etiquetes apegades a l’interior de la coberta de davant o en els fulls de respecte del començament del llibre. A més d’informar sobre el propietari, aporten dades de cabdal importància per a descobrir l’“orde dels llibres”, és a dir, per a conéixer de quina manera estava organitzat el “saber” en la biblioteca del convent. Altres han conservat el testimoniatge silenciós de notes manuscrites en què es recorda la propietat dels llibres per part d’alguns montesians distingits, entre els quals cal esmentar el rector Vicente Blasco García i Francesc Estruch.

L’exposició ha sigut dissenyada seguint l’ordenació per matèries ideada pel bibliògraf i erudit alemany Oliver Legipont. Aquest sistema, que divideix el coneixement en quatre classes (teològica, filosòfica, històrica i jurídica) i en 18 matèries, és coetani al moment en què Vicente Blasco va adquirir la majoria d’exemplars de la llibreria de Montesa i va servir com a model per a l’organització de la biblioteca universitària després de ser reoberta el 1837.

Més informació i horaris de visita

Data d'actualització: 22 de Desembre de 2017

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar