Estàs a: > > La Nau presenta el llibre pòstum del sociòleg José Vidal-Beneyto

La Nau presenta el llibre pòstum del sociòleg José Vidal-Beneyto

Portada del llibre pòstum de Vidal Beneyto.

Portada del llibre pòstum de Vidal Beneyto.

El passat 14 de desembre, va tindre lloc a La Nau un debat amb motiu de la presentació del llibre ‘Celebración de París. Lugares y gentes’ (Publicacions Universitat de València), obra pòstuma del professor, sociòleg i intel·lectual valencià de referència José Vidal-Beneyto, amb pròleg de Juan Goytisolo. L´acte s´emmarcà en l´Escola Europea de Pensament Lluís Vives.

A l’acte, hi participaren Antonio Ariño, vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València; Fernando Álvarez-Uria, catedràtic de Sociologia a la Universitat Complutense de Madrid; Ricard Pérez Casado, historiador i exalcalde de València; Irene Liberia Vayá, doctora en Comunicació i investigadora especialista en la figura de José Vidal-Beneyto; i Cécile Rougier-Vidal, col·laboradora i vídua de José Vidal-Beneyto, i editora del llibre.

‘Celebración de París’ és la celebració dels cafés, les places i els espais d’una fèrtil creativitat política i artística. José Vidal-Beneyto va adoptar des de molt jove la ciutat de París com a teatre intel·lectual, com a escenari de conspiracions polítiques, mapa d’inesgotables accions culturals i enginy d’una imaginació il·lustrada. La perspectiva de l’autor és la dels homes de lletres, les veus de les quals ressonen en el teixit de carrers de París. Una ciutat que a través dels seus cafés i de les seues places encoratja les aventures de la condició humana i els assoliments del filòsof que es fa a si mateix parlant i escoltant.

El pròleg del llibre està escrit per Juan Goytisolo, després dels atemptats de novembre de 2015. L’obra ha estat editada per la vídua de José Vidal-Beneyto, la sociòloga Cécile Rougier, que va ser també la seua col·laboradora durant 40 anys. Les seues ‘Anotacions’ estan destinades a contextualitzar i restituir la trajectòria que va portar l’autor a París al Nadal de 1948 i de 1949 en el context de la postguerra mundial i del naixement de les institucions europees, la seua arribada a la capital francesa a principis dels anys 50, contra la voluntat del seu pare, per ampliar els seus estudis en filosofia, i des de llavors el seu itinerari intel·lectual i les accions empreses a i des de París fins al final de la seua vida.

José Vidal-Beneyto (Carcaixent, 1927 - París, França, 2010) va ser professor, intel·lectual i home d’acció. Lliure pensador i pensador lliure, va introduir la sociologia crítica a Espanya en temps del franquisme, i va patir els inevitables avatars d’aquells anys. El 1982 va ser nomenat catedràtic extraordinari de Sociologia del Coneixement de la Universitat Complutense de Madrid. Lliure de dependències partidistes i irreductible pensador per compte propi, va tindre un paper destacat en l’organització del «contuberni» de Munic (1962) i en la Junta Democràtica d’Espanya (1975), que el va portar a exiliar-se ambdues vegades a París. És doctor ‘honoris causa’ per la Universitat de València, on va començar els estudis de Dret i Filosofia, completats després a Madrid, París, Cambridge i Heidelberg. Va exercir diferents càrrecs i funcions en l’àmbit europeu i internacional, i va ser soci fundador del diari ‘El País’, del que va ser prolífic col·laborador. Les seues columnes van sostindre fins al final de la seua vida imprescindibles aportacions al debat públic, en particular entorn de l’altermundialització.

Més d’un miler de documents sobre Vidal-Beneyto en obert
La Universitat de València ha impulsat, a través del Vicerectorat de Cultura i Igualtat, un projecte sobre la figura de José Vidal-Beneyto, mitjançant el qual s’ha creat en la plataforma Roderic un repositori digitalitzat que recull més d’un miler de contribucions de l’autor: la seua obra literària, acadèmica i periodística, entrevistes, recerques... Tots els documents poden consultar-se ací.

La presentació del llibre s’emmarcà en la programació de l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives, un projecte cultural, impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Igualtat, amb la gestió de la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com a un espai per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre assumptes d’actualitat. L’Escola, a més, té la participació d’altres actors de l’Administració pública i de la societat civil: Presidència de la Generalitat, Ajuntament de València, conselleries de Transparència, i d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Institut Alfons el Magnànim, Escola Europea d’Humanitats i Caixa Popular.

Data d'actualització: 15 de Desembre de 2017

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar