Estàs a: > > El Patronat Martínez Guerricabeitia prorroga fins al 7 de juliol l’exposició de Jaume Ribas

El Patronat Martínez Guerricabeitia prorroga fins al 7 de juliol l’exposició de Jaume Ribas

Jaume Ribas, al seu estudi

Jaume Ribas, al seu estudi

El Patronat Martínez Guerricabeitia (PMG) de la Fundació General de la Universitat de València prorroga fins al pròxim 7 de juliol l’exposició ‘Jaume Ribas. 1990-2011’, una retrospectiva impactant, comissariada per Rosa Queralt, dedicada a l’obra d’aquest artista, fidel i lliurat al llenguatge de l’abstracció. També s’amplien fins a aquest dia els tallers didàctics i activitats complementàries.

El Patronat Martínez Guerricabeitia (PMG) de la Fundació General de la Universitat de València prorroga fins al pròxim 7 de juliol l’exposició ‘Jaume Ribas. 1990-2011’, una retrospectiva impactant dedicada a l’obra d’aquest artista, fidel i lliurat al llenguatge de l’abstracció. Una exposició que aproxima al públic vint anys d’investigació sobre el llenguatge artístic –el de la no figuració– duta a terme pel mateix pintor. També s’amplien fins a aquest dia els tallers didàctics i activitats complementàries.

Comissariada per Rosa Queralt, amb aquesta mostra, que es pot visitar al Centre Cultural La Nau (Sala Martínez Guerricabeitia), comença la col·laboració amb el prestigiós Centre d’Art Tecla Sala de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

Les obres que es poden veure en aquesta ocasió no pertanyen a la col·lecció del PMG i la mostra s’inscriu en la línia de treball del Patronat anomenada ‘Trobades amb la col·lecció’, àmbit que explora les trajectòries d’artistes que pertanyen o, com en aquest cas, poden pertànyer a la col·lecció donada a la Universitat de València en 1999 per la família Martínez García d’una mostra sobre no figuració, un llenguatge artístic que no és molt habitual a la col·lecció però que encaixa perfectament amb ella. Per a dur a terme aquesta mostra, com ja és habitual, el PMG ha comptat amb el patrocini del Banco Santander i la col·laboració de la Fundación Cruzcampo.

L’exposició de Jaume Ribas (Granollers, 1944) permet fer un recorregut per les pintures, els dibuixos, els gravats i els llibres de l’artista. Més d’una vintena d’obres, algunes de les quals de gran format, revelen els senyals identitaris de la seua producció: abstracció, cromatisme i formes geomètriques. Unes obres impregnades per la formació teològica i filosòfica de Ribas, que inviten el públic a la reflexió d’una realitat interior. “El que som i el que fem està condicionat pel nostre passat”, explica l’artista en el catàleg de l’exposició. Una declaració d’intencions que resumeix com s’emparenta el bagatge vital amb la composició pictòrica. Ribas està molt satisfet d’exposar a València perquè a més és la seua primera exposició a la ciutat i en ella es pot recórrer tota la seua trajectòria artística.

La mostra recull les primeres obres, les realitzades en 1990, moment en què l’artista defineix ja el seu territori amb l’aparició d’alguns senyals identitaris que caracteritzaran la seua producció futura: l’ús de la línia que crea formes geomètriques bàsiques per a establir una relació figura-fons i l’experimentació amb el color; un segon cicle el componen les àrees de color a manera de grans plans geomètrics, i finalment, les obres des de 2009 fins a l’actualitat, que està representada per una selecció d’obres en què les línies, a més de crear les formes geomètriques, s’enllacen o se superposen. Una mostra que permet acostar-se a la interpretació personal que Ribas realitza de l’abstracció, amb un paper preponderant dels elements que constitueixen el llenguatge de la seua pintura: la sensibilitat al color, i les formes i els signes sobre el llenç.

A més de les pintures s’hi inclouen apunts: xicotets dibuixos que sorgeixen espontàniament i que poden donar lloc a pintures de gran format. També s’han incorporat al conjunt alguns exemples dels llibres d’artista editats amb la col·laboració d’especialistes en diferents àmbits, amb la finalitat de donar a conéixer, amb la major profunditat possible, la trajectòria de l’artista durant les dues últimes dècades.

Amb la finalitat de difondre al màxim aquesta exposició i pel caràcter pedagògic que caracteritza el PMG, i també les exposicions produïdes al Centre Cultural La Nau, es faran visites guiades i tallers didàctics d’aquesta exposició. La pàgina web del PMG (http://www.uv.es/cmg) explica com participar en ambdues activitats gratuïtes.

Data d'actualització: 11 de Juny de 2013

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar