Estàs a: > > La situació dels drets humans del poble sahrauí, a estudi en la Universitat

La situació dels drets humans del poble sahrauí, a estudi en la Universitat

La Universitat ha acollit les Jornades sobre Drets Humans del Poble Sahrauí que s´han celebrat els dies 29 i 30 de maig. L’encontre ha tingut lloc baix els auspicis de la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament, el Patronat Sud-Nord i l’Institut de Drets Humans (IDH), i ha comptat amb el ministre de Cooperació sahrauí, Brahim Mojtar.

El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, ha inaugurat les Jornades sobre Drets Humans del Poble Sahrauí que s´han celebrat a la Universitat de València els dies 29 i 30 de maig. L’encontre ha tingut lloc baix els auspicis de la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament de la Universitat de València i el Patronat Sud-Nord, i l’organització de l’Institut de Drets Humans (IDH), i ha comptat amb la presència del ministre de Cooperació del Poble Sahrauí, Brahim Mojtar.

Durant la seua intervenció, el rector ha destacat que amb aquestes jornades s’obri una oportunitat “d’establir vincles que ens permeten seguir conreant i donant suport la nostra aposta pels drets humans”. En aquest sentit, Esteban Morcillo ha destacat que la Universitat de València “al mateix temps que entén que els seus principis fundacionals tenen a veure amb la docència, l’educació superior, la investigació i la transferència de coneixement, considera que una de les seues missions fonamentals és el compromís amb els valors, amb la igualtat efectiva entre dones i homes, amb la solidaritat, amb la cooperació i amb la sostenibilitat”.

Per la seua banda, el ministre de Cooperació del Poble Sahrauí, Brahim Mojtar, ha agraït als organitzadors la celebració d’aquestes jornades que fan “un poc més visible el tema de la violació de drets humans en el Sàhara occidental, que forma part d’un tot que és la situació del poble sahrauí, de la qual tindrem ací l’oportunitat de parlar amb més detalls”, ha dit.

En efecte, les jornades han abordat, d’una banda, el respecte dels drets humans del poble sahrauí en les zones ocupades pel Marroc i, d’altra, han analitzat les actuacions de les forces de la Missió de les Nacions Unides per al referèndum del Sàhara Occidental (MINURSO). L’objectiu final ha estat sensibilitzar l’opinió pública espanyola sobre la situació dels drets humans del poble sahrauí en les zones ocupades i reclamar dels organismes internacionals que dins de la missió de la MINURSO s’incorpore la supervisió i el respecte dels drets humans de tot el poble sahrauí.

Després de la inauguració, s´ha celebrat una taula redona sobre la situació dels drets humans al Sàhara, que ha moderat el professor Guillermo Palao, director de la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament de la Universitat de València i president executiu del Patronat Sud-Nord, ambdues entitats integrades en la Fundació General d’aquesta institució acadèmica. Han intervingut Smail Debeche, professor de Ciència Política i Relacions Internacionals de la Universitat d’Alger III; de Brahim Dahane, president de l’Associació Sahrauí de Víctimes de Violacions Greus dels Drets Humans (ASVDH); i de Mohamed El Massaoud, membre de l’Associació Marroquina de Drets Humans (AMDH).

Per la vesprada, altra taula redona abordà els últims esdeveniments al Sàhara. Va estar moderada pel professor Javier de Lucas, catedràtic de Filosofia del Dret Moral i Política i investigador de l’IDH, i comptà amb les intervencions de Juan Francisco Soroeta, professor de Dret Internacional de la Universitat del País Basc, que ha estat observador internacional en els recents judicis de Rabat a sahrauís del campament de Gdeim Izik; i de l’advocada Inés Miranda, coordinadora de la Missió d’Observació del Consell General de l’Advocacia d’Espanya per al Sàhara Occidental i defensora de l’activista de Drets Humans Aminatou Haidar. Després, es projectaren el curtmetratge ‘Imagina dormir a casa’, de José Sanmartín Cava, recentment premiat en el festival de curts de Valparaíso; i la pel·lícula ‘Hijos de las nubes, la última colonia’, del director Álvaro Longoria, Premi Goya de 2012 al millor llargmetratge documental.

Dijous, 30 de maig, se celebrà la taula redona ‘La missió de la Minurso: atribucions i responsabilitats’, que va ser moderada pel professor de Patologia de la Universitat de València Javier Boix i en la qual van intervindre Marselha Gonçalves, del Centre Robert Kennedy i Bava Essayed, director general del Centre d’Estudi Estratègic i Polític (Sàhara Occidental).

Creat en l’any 2005, i dirigit en l’actualitat per la professora Consuelo Ramón, l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València ha rebut del Ministeri d’Educació la Menció d’Excel·lència pel seu programa de doctorat Drets Humans, Democràcia i Justícia Internacional. D’altra banda, el Patronat Sud-Nord, Solidaritat i Cultura realitza les seues tasques des de l’àmbit de la cooperació universitària al desenvolupament. Creat en l’any 1991, gestiona la cooperació al desenvolupament de la Universitat de València des de la seua Fundació General.

El programa ´Fes Pinya´ de Ràdio Universitat ha entrevistat als precursors de les jornades, els professors Javier Boix i Ángel Ortí. Podeu escoltar l´entrevista en el següent enllaç: http://mediauni.uv.es/2786

Televisió Universitat ha produït un vídeo de les jornades que podeu veure en aquest link: http://mediauni.uv.es/2802

InfoUniversitat, el periòdic digital de la Universitat de València, s´ha fet ressò de les jornades en un reportatge que es pot llegir ací.

+Info i programa:
http://www.fundacio.es/cooperacio/sudnord/index.asp?pagina=589

Altres webs:
http://idh.uv.es/
www.fundacio.es/sudnord
www.fundacio.es/cursos-cooperacion

 

Data d'actualització: 21 de Juny de 2013

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar