La Universitat, punt de referčncia en atenció a la diversitat funcional
Estás en: > > La Universitat, punt de referčncia en atenció a la diversitat funcional

La Universitat, punt de referčncia en atenció a la diversitat funcional

Esquerra a dreta, Joaquín Izquierdo, Maria Vicenta Mestre i Luis Aparicio

Esquerra a dreta, Joaquín Izquierdo, Maria Vicenta Mestre i Luis Aparicio

La vicerectora d’Ordenació Acadčmica i Professorat, Maria Vicenta Mestre, ha afirmat en l’acte inaugural de les I Jornades sobre Generació de Materials Accessibles per a l’Atenció a la Discapacitat que la Universitat de Valčncia és “el punt de referčncia, dins de l’Estat espanyol, en atenció a la diversitat funcional”, una tasca que realitza a través de la Unitat per a la Integració de Persones amb Discapacitat (UPD) dirigida a l´estudiantat, PDI i PAS.

La vicerectora d’Ordenació Acadèmica i Professorat, Maria Vicenta Mestre, ha afirmat aquest dijous, en l’acte inaugural de les I Jornades sobre Generació de Materials Accessibles per a l’Atenció a la Discapacitat, que la Universitat de València és “el punt de referència, dins de l’Estat espanyol, en atenció a la diversitat funcional”, una tasca que realitza a través de la Unitat per a la Integració de Persones amb Discapacitat (UPD) dirigida a l’estudiantat, el professorat i el personal tècnic que formen la comunitat universitària.

Aquestes jornades, orientades a l’eliminació de barreres i la formació en atenció a la diversitat, es desenvoluparan els dies 30 i 31 de maig en el Saló de Graus de la Facultat de Medicina i Odontologia, en el Campus de Blasco Ibáñez. La trobada, que compta amb la col·laboració de la Fundación Vodafone España, ha reunit 150 persones inscrites entre estudiants, personal docent i investigador, i personal d’administració i serveis.

L’acte d’obertura ha estat presidit per la vicerectora Maria Vicenta Mestre, a qui han acompanyat el secretari de la Facultat de Medicina i Odontologia, Luis Aparicio, i Joaquín Izquierdo, manager de Vendes de les zones de Llevant i Balears de Vodafone España.

Segons ha assenyalat la vicerectora, la UPD, que dirigeix Celeste Asensi, atén en l’actualitat a més d’un miler d’estudiants amb discapacitat matriculats en les diverses titulacions de la Universitat de València. A aquesta xifra s’ha d’afegir un “volum important” d’investigadors, professors i personal tècnic que demanen tant orientació per a formar-se en el tracte en igualtat de condicions a l’alumnat amb diversitat funcional, com suport en els casos de professionals que presenten algun tipus de discapacitat.

“La UPD és un punt de referència perquè altres universitats espanyoles es dirigeixen a aquesta Unitat per a demanar informació sobre les seues actuacions i perquè és pionera en la promoció d’iniciatives en atenció a la diversitat funcional, com l’eliminació de barreres físiques i tecnològiques”, ha explicat. En aquest sentit, la Universitat de València “segueix apostant pel suport i l’atenció a la discapacitat”. “No hem reduït els recursos i per això cada any més estudiants trien aquesta institució acadèmica”, ha asseverat.

Per la seua banda, Joaquín Izquierdo, en representació de Vodafone España, ha manifestat la seua satisfacció per “poder col·laborar amb la Universitat malgrat que siga una època de crisi”.

Luis Aparicio, com a amfitrió de les jornades, ha traslladat a l’auditori el suport de la Facultat que dirigeix, la raó de ser de la qual és “la docència, la investigació i la transferència de coneixement” mitjançant el treball amb els alumnes i els professors en igualtat d’oportunitats.

Programa de les jornades
Divendres, 31 de maig, han tingut lloc tres conferències en les quals s’han analitzat diferents tipus d’accessibilitat. Alejandro Rodríguez-Ascaso, de la UNED, ha parlat sobre accessibilitat electrònica; Inmaculada Coma, del Departament d’Informàtica de la Universitat de València, ha reflexionat sobre l’accessibilitat en pàgines web; i Javier Francés, de la UPD, servei integrat en la Fundació General de la Universitat de València, ha aprofundit en l’accessibilitat digital.

D´altra banda, la ponència d’obertura aquest dijous va anar a càrrec de Marcos Fernández Marín, de l’Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (IRTIC), i tractà sobre la realitat virtual i la realitat augmentada com a eines per a suport a les persones amb discapacitat.

A continuació, se celebrà una taula redona per a debatre entorn de solucions TIC al servei de col·lectius vulnerables en la qual participaren experts procedents de diferents entitats especialitzades i universitats espanyoles. Intervindran Bàrbara Chiralt, de l’Associació Valenciana d’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ADELA); Antonio Pérez, psicòleg especialista en atenció a la diversitat de la Universitat de Múrcia; Javier del Arco, coordinador científic de la Fundación Vodafone España; i Pilar Chanca, psicòloga de l’Associació Asperger d’Astúries.

Afavorir la igualtat d’oportunitats
La UPD és un servei de la Universitat de València, integrat en la Fundació General d’aquesta institució acadèmica i constituït per un equip multidisciplinari l’activitat del qual consisteix a proporcionar atenció, assessorament i suport en matèria de discapacitat a tota la comunitat universitària. La seua missió principal és afavorir la igualtat d’oportunitats entre totes les persones que integren la Universitat a través d’una sèrie d’actuacions arreplegades en programes d’assessorament psicoeducatiu; equiparació d’oportunitats; sensibilització, formació i voluntariat; accessibilitat universal i atenció al professorat.

Des de l’any 2005, la UPD disposa de la certificació del Sistema de Gestió de Qualitat, segons la Norma ISO 9001:2008, i d’una Carta de Serveis elaborada el 2008. En setembre de 2012, la Universitat de València va obtindre el certificat d’Accessibilitat Universal d’Aenor per a la Biblioteca d’Educació María Moliner, un reconeixement emmarcat en el programa Campus Sostenible, finançant pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esport mitjançant el programa d’Accessibilitat Universal i Integració del VLC/Campus.

Així, la tasca desenvolupada per la Universitat de València ha sigut reconeguda en diferents ocasions, entre les quals destaca l’obtenció del Premi a la Millor Organització del Sector Públic, atorgat en el marc dels Tefónica Ability Awards 2012, uns guardons que reconeixen a les empreses i institucions espanyoles per la seua aposta i impuls social en matèria d’atenció a la discapacitat com un valor afegit dins de les organitzacions.

Fecha de actualización: 21 de Junio de 2013

This site uses cookies for statistical purposes and to enhance your navigation. Learn more

Aceptar / Acceptar