Estàs a: > > La Universitat presenta en una exposició la història de la família Trenor

La Universitat presenta en una exposició la història de la família Trenor

Trenor

Trenor

Amb motiu dels actes commemoratius del centenari de la inauguració de l'Exposició Regional Valenciana del 1909, la Universitat de València organitza entre el 26 de maig i el 25 d'octubre Trenor. L'Exposició d'una gran família burgesa. Aquesta interessant exposició, que es podrà visitar a la Sala Tesaurus de l'edifici històric de La Nau, recupera la figura del principal inspirador i impulsor de l'Exposició Regional Valenciana, Tomás Trenor Palavicino, membre d'una família distingida i burgesa de la València dels segles XIX i XX, originària de Limerick (Irlanda).

Trenor -així, sense accent- és un llinatge d'origen irlandès, que s'assenta a la València del segle XIX i encara perdura. Cap al 1820, un jove industriós i espavilat, Thomas Trenor Keating, arriba a aquesta població. Comercia, fabrica, presta, compra. Adquireix finques i immobles que ell i els seus descendents transformaran i ampliaran: des de la Fàbrica de Sedes de Vinalesa fins al Monestir de Sant Jeroni de Cotalba; des d'habitatges fins a hortes i secans.

Trenor. L'exposició d'una gran família burgesa, de la qual són comissaris Justo Serna i Anaclet Pons, professors d'Història Contemporània de la Universitat de València, recrea la trajectòria d'aquesta dinastia mercantil i industrial (una de les principals del Vuit-cents) prenent com a punt de partida el 1909. No solament es deté ací, però, perquè es mostra la València i l'Europa d'aquell temps.

A través d'un centenar d'objectes de distinta naturalesa: mobles, joguets, documents originals, reproduccions de documents, panells explicatius, fotografies, olis, música, planimetria, contextualitzacions culturals i literàries, a més de produccions audiovisuals i un documental amb entrevistes als descendents d'aquells Trenor, realitzat pel Taller d'Audiovisuals de la Universitat de València, es realitza una recerca històrica rigorosa i de difusió cultural d'aquesta família i de l'Exposició Regional Valenciana, una de les fites més destacades en el desenvolupament social i urbanístic de la ciutat.

"Els Trenor van ser homes de negocis i, com a tals, sempre van estar exposats. És a dir, es van arriscar, es van aventurar, posant els seus patrimonis en la contingència de perdre's o de danyar-se. Ara, en aquesta ocasió, novament s'exposen, encara que de manera diferent. Amb imatges d'un altre temps, amb restes documentals, amb peces del passat, es presenten a si mateixos per ser vistos, posant de manifest algunes parts de la seua vida", comenten els dos comissaris, que des de l'exercici de l'historiador han posat ordre a allò que s'ha conservat, gràcies a la cessió per part de la família, per mostrar així una part d'aquelles vides, construint un relat que, sens dubte, interessarà als espectadors del segle XXI.

Aquesta exposició, que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de València, invita l'espectador abans d'entrar a la sala pròpiament dita. I és que al Claustre de La Nau s'han instal·lat dos vehicles de l'època utilitzats per la família. Com una de les dinasties industrials i comercials més importants del segle XIX, els Trenor són propietaris d'un dels primers automòbils que va circular per la València del 1900. Al Claustre es pot contemplar un cotxe, model Fiat, que pertany als descendents de Feico Trenor Palavicino. I també una tartana, propietat ara de l'Aju

Data d'actualització: 31 de Juliol de 2009

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar