Estàs a: > > Una exposició mostra la tasca cultural dels germans Martínez Guerricabeitia contra els totalitarismes del segle

Una exposició mostra la tasca cultural dels germans Martínez Guerricabeitia contra els totalitarismes del segle

Un moment de la inauguració de la mostra a la Biblioteca Valenciana.

Un moment de la inauguració de la mostra a la Biblioteca Valenciana.

La tasca cultural i de resistència que van dur a terme els germans Martínez Guerricabeitia als totalitarismes del segle XX es veu reflectida a l’exposició ‘Fidelitats a contracorrent. El món dels Martínez Guerricabeitia’, organitzada per la Col·lecció Martínez Guerricabeitia de la Fundació General de la Universitat de València i la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu.

A la mostra, que es pot visitar fins el 27 de maig, es poden contemplar més de 200 peces entre publicacions, cartells, quadres i fins i tot els expedients penals dels germans, José i Jesús, que van denunciar la vulneració dels drets humans i van despertar la consciència social en un país i en un món tenallats pels extrems ideològics.

Sempre van anar a contracorrent de les idees dominants en cada moment i van preservar una mirada crítica basada en fortes aspiracions utòpiques.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, va inaugurar el passat 12 de març l’exposició, la qual revisa la biografia dels Martínez Guerricabeitia des de la seua infància, incidint en la influència cultural i moral que va exercir son pare, un autodidacta, a la biblioteca particular del qual no faltaven els tractats de Marx i de Pedro Kropotkin.

Els dos germans van ser massa lliures com per a militar en un partit polític, però Jesús va simpatitzar amb el comunisme i José amb l’anarquisme, i els dos van patir la repressió franquista i van haver d’exiliar-se.

La mostra exposa una àmplia col·lecció de llibres i quaderns de l’editorial Ruedo Ibérico, fundada per José en 1961 a París, els continguts contraris al franquisme de la qual arribaven a Espanya de manera clandestina.

Les publicacions abordaven temàtiques sobre l’esquerra espanyola, els fets quotidians del franquisme, la virginitat i el masclisme, ETA, l’ecologisme, l’anticapitalisme...

Jesús Martínez es va exiliar a Barranquilla (Colòmbia), on va continuar exercint de mecenes i col·leccionista d’art. A l’exposició es mostren 40 quadres de la seua col·lecció integrats en el realisme social de Monjalés, Vostell, Martín Caballero, José Ortega i cartells de Josep Renau i serigrafies de Francesc Jarque, entre altres, que formen part de la col·lecció cedida a la Universitat de València.

Altres materials que s’exposen són els arxius personals i la correspondència que van mantindre amb intel·lectuals del seu moment. A més es projecta un audiovisual amb les vinyetes i caricatures que es van publicar en les pàgines de Ruedo Ibérico amb les signatures de dibuixants com Vasco, Gess, Cattolica i César.

Comissariada per Miguel Corella, José Martín, Francisco Sebastián i José Luis Villacañas, l’exposició està organitzada per la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu i la Col·lecció Martínez Guerricabeitia de la Fundació General de la Universitat de València. A l’acte inaugural assistiren, a més dels comissaris, el gerent de la Fundació General de la UV, Cristóbal Suria; el director d’Activitats de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia, José Pedro Martínez; i la coordinadora de la mostra, Lydia Frasquet.

La recuperació de memòria històrica de l’obra i vida dels germans Martínez Guerricabeitia, des de la Guerra Civil fins a la transició democràtica, ha sigut possible gràcies a les aportacions de l’Arxiu Històric de València, la Biblioteca de la Universitat de València, l’Arxiu del Regne, l’Arxiu General de l’Administració i l’IES núm. 1 de Requena.

L’exposició es completa amb la publicació d’un curat catàleg, produït pel Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València i la Fundació General de la UV-Col·lecció Martínez Guerricabeitia, amb la col·laboració de Banc Santander i Heineken España S.A., dins de la línia editorial ‘Visions de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia’.

L’edició ha anat a càrrec del professor José Luis Villacañas, amb textos de tres dels comissaris –el mateix Villacañas, el biògraf José Martín i Miguel Corrella–; Everilda Ferriols; els coordinadors de la mostra, Lydia Frasquet i Miguel C. Muñoz; i José Pedro Martínez.

Més informació

Visites guiades

Data d'actualització: 15 de Maig de 2018

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar