Estàs a: > > La música de l’Orquestra Filharmònica i de l’Orfeó Universitari, en el festival Serenates

La música de l’Orquestra Filharmònica i de l’Orfeó Universitari, en el festival Serenates

Orquestra Filharmònica de la Universitat de València

Orquestra Filharmònica de la Universitat de València

En el marc del festival Serenates, el dissabte, 29 de juny, la Secció de Cambra de l´Orquestra Filharmònica de la Universitat va oferir un concert amb el qual aproximà el públic a la música barroca del segle XVII; i el diumenge, dia 30, l’Orfeó Universitari va retre homenatge, a través d’una eclèctica programació, a dos grans de la cultura: Verdi i Estellés.

L’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, que dirigeix Hilari Garcia, i l’Orfeó Universitari de València, al front del qual està Francesc Valldecabres, han protagonitzat, en el Claustre de La Nau, el Festival Serenates, organitzat conjuntament per la Universitat de València i la Subdirecció de Música CulturArts Generalitat, amb el suport de l’Ajuntament de València (Regidoria de Joventut), Fundació Banc Sabadell i Heineken. El dissabte, 29 de juny, la Secció de Cambra de la Filharmònica va oferir un concert amb el qual aproximà el públic a la música barroca del segle XVII; i el diumenge, dia 30, l’Orfeó va retre homenatge, a través d’una eclèctica programació, a dos grans de la cultura: Verdi i Estellés.

El concert de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València va estar protagonitzat per la seua Secció de Cambra en una interpretació atípica: els músics van intervindre com a solistes "per a demostrar la seua qualitat”, afirmà el seu director, Hilari Garcia. El nucli conductor va ser la interpretació de concerts per a solistes múltiples, és a dir, per a dos violes, dos violins, quatre violins…, intervenint com a mínim dos instrumentistes, va explicar Hilari Garcia.

Segons va dir el seu director, la Secció de Cambra s’aproximà al segle XVII amb la interpretació dels grans compositors barrocs europeus com ara Purcell, Vivaldi, Bach o Telemann, “respectant l’estil de l’època d’acord amb els patrons interpretatius barrocs, però utilitzant instruments moderns”.

El concert va ser retransmés en directe per la televisió de la Universitat (http://mediauni.uv.es/tv)

L’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, creada en 1995, ha realitzat nombrosos concerts en diferents auditoris, entre els quals destaquen el Palau de la Música de València, l’Auditori de Saragossa, el Palau de les Arts Reina Sofia de València, l’Auditori de Barcelona i l’Austria CenterVienna.

L’any 1997 va participar en diversos festivals internacionals, entre els quals destaca el FIMU (Festival Internacional de Música Universitària) que va tindre lloc a Belfort (França). En 1998 va participar en la XXVII edició del Concurs Internacional de Joves Orquestres realitzat a Viena (Àustria), on va obtindre el primer premi en la categoria d’orquestres simfòniques. L’any 2002 va fer una gira per Àustria i Eslovènia i va actuar, entre altres llocs, a l’auditori del prestigiós Mozarteum de Salzburg.

Hilari Garcia, director de l’Orquestra des de 2011, ha sigut director assistent de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana (JOGV) i de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València (OFUV) i ha dirigit diverses orquestres nacionals i internacionals com l’Orquestra Simfònica del Teatre Chapí de Villena, l’Orquesta Sinfónica de Albacete (OSA), l’Orquesta de Córdoba, l’Orquesta Filarmónica de la Universidad Nacional de México (OFUNAM), la Symphony Orchestra RWCMD de Cardiff (Regne Unit), l’Orchestre Symphonique HEM Genève (Suïssa) i, recentment, la Palestine Youth Orchestra (PYO), la Joven Orquesta Nacional de España (JONDE) i Joven Orquesta y Coro de Centro América (JOCCA). A hores d’ara pertany al cos de professors de música i arts escèniques, en l’especialitat d’Orquestra.

Commemoració dels anys Verdi i Estellés
L’Orfeó Universitari de València, per la seua banda, va proposar un programa eclèctic que aprofità per a commemorar els anys Verdi i Estellés. Atenent a la naturalesa d’aquesta programació, el concert es va dividir en quatre parts o microconcerts cadascuna de les quals va abordar una àrea temàtica diferent, segons assenyalà el seu director, Francesc Valldecabres. “És important l’obertura del concert amb el Rèquiem de Puccini, concebuda per a retre homenatge a Verdi, així com l’última part, que hem titulat ‘Viva Verdi!’, dedicada exclusivament a l’obra del compositor italià”, va afegir.

‘Creences modernes’ era l’epígraf del primer microconcert amb peces de Puccini, Willan, Stravinsky i McGlynn. El segon, que commemorà l’Any Estellés, portava per títol ‘Hi ha paraules que diuen alguna cosa encara’ i inclou la interpretació d’obra d’Amadeu Vives, Matilde Salvador, Josep Vila i Luis Blanes. ‘Ben lluny i ben a prop’ era el nom del tercer microconcert que l’Orfeó Universitari dedicà als tangos de Piazzolla i Marcos Leite.

L’Orfeó Universitari de València, fundat en 1947, ha obtingut el primer premi en totes les edicions del Concurs Nacional de Cors Universitaris i ha estat seleccionat entre els millors del món per participar en els festivals internacionals de cors universitaris celebrats a Lilla (1956), Nova York (1965), Coïmbra (1973), Manila (1979), Roma (1984), Poznan (2003), etcètera. Ha aconseguit premis en els concursos de Llangollen i Knocke. I el 1984, el primer premi del Concurs Internacional de Cors Universitaris, celebrat a Pardubice (Txèquia). En aquest festival va obtindre, el 1988, el premi al millor cor en les seues deu edicions i va ser convidat a aquest com a cor d’honor el 1994. Ha estat guardonat amb el premi del jurat al festival Vivace 2001, de Veszprém (Hongria), amb la medalla de plata per a cor mixt en els Choir Olympic Games 2006 de Xiamen (Xina) i amb el primer premi d’havaneres i del públic en el LIII Certamen Internacional d’Havaneres de Torrevella 2007.

Francesc Valldecabres és director de l’Orfeó Universitari des de 2012. Ha estat director de l’Orfeó d’Aldaia (actualment, n’és director del 40 aniversari), la Coral de la Universitat Alacant i el Grup, i director assistent del Cor Jove dels Països Catalans. Interessat pel patrimoni valencià, ha transcrit i ha recuperat nombroses obres del segle XVIII, amb una atenció especial a P. Fuentes (1721-1768), els seus misereres i les seues nadales.

Els programes complets es poden consultar en el document adjunt:

Data d'actualització: 2 de Juliol de 2013

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar