Estàs a: > > La taxa d’ocupació dels titulats i les titulades de la Universitat de València és del 75%

La taxa d’ocupació dels titulats i les titulades de la Universitat de València és del 75%

Rosa Marín, Esteban Morcillo i Vicent González Romà

Rosa Marín, Esteban Morcillo i Vicent González Romà

L’OPAL ha presentat aquest dimecres el Tercer Estudi d’Inserció Laboral dels Titulats i Titulades de la Universitat de València (EIL III), del qual es desprén que la taxa d’ocupació en 2013 se situa en el 75%, una dada que ha descendit un 13,9% respecte del segon EIL, finalitzat l’any 2009, moment en què aquesta taxa era del 88,9%.

L’Observatori d’Inserció Professional i Assessorament Laboral (OPAL) ha presentat aquest dimecres el Tercer Estudi d’Inserció Laboral dels Titulats i Titulades de la Universitat de València (EIL III), del qual es desprén que la taxa d’ocupació en 2013 se situa en el 75%, una dada que ha descendit un 13,9% respecte del segon EIL, finalitzat l’any 2009, moment en què aquesta taxa era del 88,9%.

La presentació, celebrada a la Sala de Juntes de l’edifici de Rectorat, ha estat presidida pel rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, i ha comptat amb la presència de la vicerectora de Postgrau, Rosa Marín, i del director de l’OPAL, Vicent González Romà.

Durant la seua intervenció, el rector Esteban Morcillo ha recordat que “la formació és vital per a trobar ocupació”. El rector ha destacat el compromís de la Universitat de València amb l’ocupabilitat dels seus egressats i ha volgut felicitar a totes les persones que fan possible l’existència de l’OPAL. “L’OPAL no és només una eina de cerca d’ocupació. És això, clar, però també ensenya els estudiants a trobar ocupació per ells mateixos: a fer currículum i videocurrículum, a enfrontar-se a una entrevista de treball, a utilitzar les noves tecnologies per a la cerca d’ocupació... I ofereix informació fonamental per a trobar feina i per a que la Universitat puga millorar com a sistema universitari públic en la formació dels estudiants que després s’incorporaran a la vida laboral”.

L’informe de l’EIL, elaborat per l’OPAL, servei integrat en la Fundació General de la Universitat de València, inclou tres estudis realitzats entre 2004 i 2013, cadascú dels quals s’ha dut a terme a través de tres onades. L’EIL I inclou titulats entre 1999 i 2003, l’EIL II entre 2002 i 2006, i l’EIL III entre 2006 i 2010. En els tres casos, les entrevistes es van desenvolupar entre dos i cinc anys després d’obtindre la titulació.

“Amb aquest estudi, l’OPAL pretén proporcionar indicadors d’inserció laboral i analitzar tant la inserció laboral dels titulats i les titulades de la Universitat, com les demandes dels ocupadors que operen en l’àmbit geogràfic de la institució”, ha assenyalat González Romà en l’acte de presentació.

En aquest informe, a més, s’han tingut en compte quatre categories generals d’indicadors d’inserció: la situació laboral en el moment de l’enquesta, l’experiència laboral des de l’obtenció de la titulació, les característiques de la primera ocupació i les característiques de l’última o l’actual.

Així, per àrees acadèmiques, la taxa d’ocupació actual més alta es presenta en els Ensenyaments Tècnics, amb el 89,3% de titulats actius, seguida de Ciències de la Salut (83,9%), Ciències de l’Educació (80,3%), Ciències Socials (72,2%), Ciències Bàsiques (71,4%) i Humanitats (66,2%).

D’altra banda, l’EIL III assenyala que el 94% dels titulats ha tingut alguna experiència laboral des de l’obtenció de la titulació, un percentatge que, encara que disminueix un 3,6% respecte a l’EIL II (97,6%), es manté en un nivell molt elevat. Quant a àrees acadèmiques, els Ensenyaments Tècnics continuen sent els més prolífics, amb el 96,9% de titulats amb experiència laboral. No obstant, aquest percentatge és superior al 91% en totes les àrees.

La primera ocupació
En l’EIL III, el 74,7% dels titulats i les titulades amb experiència laboral va obtindre la seua primera ocupació abans d’acabar els estudis o va tardar un màxim de sis mesos en trobar treball. Aquest percentatge ha augmentat el 3,1% respecte a l’EIL II (71,6%).

Una altra dada positiva en aquest indicador es troba en la relació entre ocupació i titulació. El 71,2% dels titulats va tindre un primera ocupació relacionada amb la seua titulació, un percentatge que també ha incrementat respecte a l’EIL II en un 6,3%. Aquest ajust ocupació-titulació per àrees acadèmiques oscil•la entre el 90,3% en Ciències de la Salut i el 58,5% en Humanitats i també ha augmentat en totes les àrees des de l’EIL II.

Quant a nivell d’estudis, en l’EIL III, el 69,5% dels titulats va tindre la seua primera experiència laboral en una ocupació que efectivament requeria estudis universitaris. Aquest percentatge suposa el 8% més de titulats que en l’EIL II. Dels titulats enquestats en l’EIL III, el 62,1% va trobar una primera ocupació d’alta qualitat -un treball que requereix estudis universitaris i que està molt relacionat amb la titulació-, la qual cosa suposa un increment del 7,7% respecte a l’EIL II. El percentatge de titulats que va tindre una primera ocupació d’alta qualitat per àrees acadèmiques oscil•la entre el 86,1% en Ciències de la Salut i el 52,5% en Humanitats. Es tracta, així mateix, d’un percentatge que ha augmentat en totes les àrees des del període 2007-2009.

Pel que fa a la utilitat de la titulació cursada per a trobar el primer treball remunerat d’alta qualitat, molt relacionat amb la titulació i que demana estudis universitaris, els egressats de la Universitat de València atorguen una valoració de 8,5 (en una escala de 0 res útil a 10 molt útil), una utilitat que es manté estable respecte a l’EIL II.

Ocupació actual o última
El 74,6% dels titulats de la Universitat de València tenia en l’EIL III una ocupació actual o última relacionada amb la seua titulació; l’ocupació del 75,3% requeria estudis universitaris; i el treball del 67,4% era d’alta qualitat.

Aquestes dades són lleugerament inferiors respecte a l’EIL II, mentre que els indicadors d’inserció laboral de la primera ocupació milloren en el darrer estudi.

Desé aniversari de l’OPAL
Amb motiu del desé aniversari de la creació de l’OPAL, s’ha celebrat un acte commemoratiu al qual hi han assistit, entre altres membres de la Universitat, la vicerectora d’Estudis i Política Lingüística, Isabel Vázquez; el gerent de la Fundació General de la Universitat de València, Cristóbal Suria; el director general de la Fundació Lluís Alcanyís, José Manuel Almerich; l’exrector de la Universitat de València Francisco Tomás; i l’exdirector de l’OPAL, José María Peiró.

L’informe del Tercer Estudi d’Inserció Laboral dels Titulats i Titulades de la Universitat de València (EIL III), en aquest enllaç.

Podeu veure un vídeo realitzat per la televisió de la Universitat (Plataforma MediaUni) fent CLIC ACÍ.

Data d'actualització: 9 de Juliol de 2013

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar