Potries acull unes jornades per a posar en valor el patrimoni de les hortes històriques valencianes
Estás en: > > Potries acull unes jornades per a posar en valor el patrimoni de les hortes històriques valencianes

Potries acull unes jornades per a posar en valor el patrimoni de les hortes històriques valencianes

Les autoritats assistents a la presentació de les jornades.

Les autoritats assistents a la presentació de les jornades.

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València va acollir, el passat 9 de maig, la presentació de les jornades sobre hortes històriques valencianes que han tingut lloc a Potries els dies 15 i 16 de juny. Es tracta d’una iniciativa per a posar en valor i dignificar el regadiu valencià, i fomentar la conservació del patrimoni.

Potries ha estat la seu de les jornades ‘Hortes històriques valencianes: patrimoni viu de la Humanitat’, les quals han estad constituïdes com a un fòrum obert de reflexió, debat, investigació i difusió del patrimoni cultural i natural de les hortes històriques de la Comunitat Valenciana.

El dia 9 de maig, l’Aula Magna de La Nau va acollir la presentació pública d’aquestes jornades en un acte en el que participaren el vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla; el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona; l’alcaldessa de Potries, Assumpta Domínguez; la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó; i el director del Centre Internacional de Gandia de la Universitat de València, J. Emili Aura.

El vicerector Jorge Hermosilla va definir les jornades com a “un exemple d’implicació i complicitat entre totes les institucions públiques valencianes”, participants alhora en aquest projecte. També va destacar la importància del tema que es tractarà, en tant que el regadiu és una qüestió universal que afecta a tots els pobles valencians i va remarcar que aquestes jornades faran una radiografia de la situació del regadiu valencià des de diversos punts de vista: patrimonial, arquitectònic i dels mateixos regants.

Albert Girona, per la seua banda, va assenyalar la motivació de la seu de les jornades, Potries, com a capital cultural valenciana; i va recordar a més el marc d’aquest encontre, l’Any Europeu del Patrimoni Cultural, a la qual cosa va afegir que “és necessari culturitzar els valencians i les valencianes en el patrimoni i la seua conservació”.

En aquest sentit, l’alcaldessa de Potries, Assumpta Domínguez, va mostrar la seua preocupació per la vulnerabilitat del patrimoni i va reconéixer que la seua conservació “depén de totes i de tots”. També va anunciar que el pròxim 31 de desembre entrarà en vigor una nova llei per la qual deixarà de funcionar el reg a manta, un sistema que s’utilitza en l’actualitat en molts pobles, i que un dels objectius de les jornades serà, per tant, estudiar la conservació d’aquest tipus de reg a nivell patrimonial i com fer possible la convivència entre els sistemes antics i els moderns. “Busquem posar en valor els sistemes antics de reg i recuperar la connexió emocional de la gent amb la terra”, va concloure. Les jornades a Potries es completaran amb l’exposició ‘El lligam de l’aigua’, que mostrarà tapissos i instal·lacions relacionades amb la temàtica del regadiu.

En la seua intervenció, la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, va subratllar el paper de les jornades per a “posar en valor el patrimoni com a atractiu turístic” i va reconéixer que aquesta és “una oportunitat per a dignificar el treball dels llauradors i les llauradores en el camp, i una manera de transmetre l’estima per la terra”.

El tancament de la presentació va anar a càrrec del director del Centre de Gandia, Emili Aura, qui va mostrar “la voluntat de la Universitat de València de recolzar Potries com a referent cultural”. Aura també va avançar la programació de les jornades, les quals “busquen estudiar les hortes històriques des de diferents perspectives (la dels regants, els acadèmics, els experts o els professionals) mirant al passat, però també al present i al futur, i posant sobre la taula casos concrets com ara Potries, Vinalopó o Benilloba”.

A continuació, el professor Antoni Furió, catedràtic d’Història Medieval de la Universitat de València, va impartir la conferència ‘La formació de les hortes històriques valencianes’, presentat per Luis Pablo Martínez, representant de la Direcció General de Cultura i Patrimoni.

Unes jornades per a conservar el patrimoni
Les jornades han pretés fomentar la sensibilització de la ciutadania sobre els seus valors, la identificació dels riscs que amenacen la seua supervivència, i la recerca consensuada de solucions per garantir la seua transmissió a les futures generacions.

Els sistemes de regadiu tradicionals posseeixen un elevadíssim valor patrimonial, cultural i natural, i presten valuosíssims serveis socials, econòmics, culturals, paisatgístics i ambientals a les comunitats. La salvaguarda present i futura de les hortes i vegues històriques resulta clau per al manteniment de la identitat, la cohesió i la seguretat alimentària de les poblacions, i d´un medi ambient sa, suport de biodiversitat i agrodiversitat.

Les jornades s´han estructurat a partir d´una sèrie de ponències i taules redones amb la participació de persones expertes de totes les àrees de coneixement i de l´acció social relacionades amb els valors de les hortes històriques, amb voluntat de representació de tot el territori valencià. El programa s´ha completat amb una visita al sistema de regadiu tradicional de la Safor, magnífic exponent dels sistemes històrics de regadiu per sèquies.

La trobada ha esdevingut un espai de referència per a investigadors, regants, responsables polítics, centres educatius, associacions i ciutadania en general, amb la finalitat de promoure la conservació i la valorització del patrimoni material i immaterial relacionat amb l´aigua que corre per les sèquies històriques i les terres per elles regades.

La celebració d´aquestes jornades ha coincidit amb l´Any Europeu del Patrimoni Cultural i de la capitalitat cultural de Potries.

Fecha de actualización: 19 de Junio de 2018

This site uses cookies for statistical purposes and to enhance your navigation. Learn more

Aceptar / Acceptar