Estàs a: > > La Universitat de València recorda a La Nau els 40 anys del Festival Ensems

La Universitat de València recorda a La Nau els 40 anys del Festival Ensems

Exposició sobre els 40 anys del Festival Ensems.

Exposició sobre els 40 anys del Festival Ensems.

La Universitat de València va presentar el passat 12 d´abril l’exposició ‘Tal com sona. ENSEMS, 40 anys (1979-2018)’, que es pogué visitar fins el 6 de maig a la Sala Oberta del Centre Cultural La Nau. L’exposició, que donava compte de la trajectòria del festival, va estar produïda per l’Institut Valencià de Cultura i el Vicerectorat de Cultura de la Universitat de València.

La mostra es presentà en una roda de premsa que comptà amb la presència del vicerector de Cultura, Antonio Ariño; Marga Landete, directora adjunta de música i de cultura popular de l’Institut Valencià de Cultura; i els comissaris, Jorge García i Toni Picazo.

La mostra pretenia donar compte de la trajectòria del festival a través d’una selecció de cartells (una trentena) fotografies (mig centenar), partitures, programes de mà, publicacions i enregistraments sonors i audiovisuals interpretats en Ensems, entre altres documents, procedents de col·leccions públiques i privades. Pel que es refereix a l’autoria d’aquests documents, destacava el primer cartell del festival, obra de Nacho Criado, així com també la presència de dones tant en la fotografia (Concha Prada, Esther Cidoncha, Maque Falgás, Tania Castro i Paula Felipe), com en la comunicació gràfica (Nines Palau, Marisa Gallén, Patricia Bolinches i Sara Navarro).

Ensems és el festival espanyol més antic entre els dedicats a la música contemporània i d’avantguarda i ha tingut un paper molt destacat en el context nacional i internacional. El festival ha estrenat a Espanya obres de Cage, Carter, Dusapin, Feldman, Ferneyhough, Henze, Hindemith, entre altres, i ha oferit estrenes absolutes de la majoria dels compositors espanyols i valencians de l’òrbita contemporània.

Així mateix, ha convocat sobre els seus escenaris grups i solistes tan destacats com l’Arditti String Quartet, Les Percussions de Strasbourg, Stefano Scodanibbio, Terry Riley, Gavin Bryars, Renaud Capuçon, Quatuor Diotima, Francesco Tristano, Roberto Fabbriciani, Alva Noto o The Hilliard Ensemble, al costat d’un bon nombre d’intèrprets valencians o de la resta de l’Estat.

Ensems va nàixer el 1979 per iniciativa de Llorenç Barber. Les accions musicals, la música conceptual, l’electrònica i tota una sèrie de propostes seguint l’estela de John Cage que traspassaven els límits habituals del concert (molt d’acord amb l’esperit de rebel·lia que sacsejava el país) van dominar durant les primeres edicions, organitzades pel grup Actum, al qual es dedica una secció a l’exposició. Fundat el 1973 pel mateix Llorenç Barber, Actum va ser un col·lectiu pioner de l’experimentació musical, sonora i escènica.

En els seus 40 anys d’existència, Ensems ha sigut el catalitzador imprescindible de la música contemporània a València, al llarg dels quals ha sabut construir un públic apassionat, intergeneracional i heterogeni. La seua organització, privada al principi i després pública, ha recaigut en l’historiador de la música Pep Ruvira i els compositors Llorenç Barber, Rafael Mira, César Cano, Joan Cerveró i Voro García, que dirigirà l’edició de 2018.

Hui Ensems afronta el seu quaranté aniversari, com a punt de trobada de la memòria i el present de la música contemporània obert a l’avenir.

Més informació

Data d'actualització: 7 de Maig de 2018

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar