Estàs a: > > L’Acadèmia defensa la seua tasca a la Universitat d’Estiu de Gandia

L’Acadèmia defensa la seua tasca a la Universitat d’Estiu de Gandia

Verònica Cantó. Foto: Juantxo Ribes

Verònica Cantó. Foto: Juantxo Ribes

La Universitat d’Estiu de Gandia (UEG) acull per primera vegada un curs en col·laboració amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), institució amb la qual el CIG realitza activitats al llarg de tot l’any. La seua secretària, Verònica Cantó, ha explicat aquest dimarts que el curs ‘envalencià.ue. El valencià en el context europeu’, té com a objectiu analitzar l’ús de la llengua des de la literatura, la mateixa llengua, la sociolingüística, la cultura i l’educació.

La Universitat d’Estiu de Gandia (UEG) acull per primera vegada un curs en col·laboració amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), institució amb la qual el Centre Internacional de Gandia de la Universitat de València realitza activitats al llarg de tot l’any. La seua secretària, Verònica Cantó, ha explicat aquest dimarts que el curs ‘envalencià.ue. El valencià en el context europeu’, té com a objectiu analitzar l’ús de la llengua des de la literatura, la mateixa llengua, la sociolingüística, la cultura i l’educació.

L’editora i escriptora ha posat de relleu la “necessitat d’avançar en l’ús social del valencià tot i que és cert que en l’actualitat tenim generacions que ja estan molt formades en la nostra llengua”. De fet, ha puntualitzat, “el curs pretén fer veure que en valencià es pot fer de tot. És una llengua de cultura com qualsevol altra. Som els valencians els qui hem de creure en açò i predicar amb l’exemple”.

Pel que fa als sectors crítics amb la tasca de l’Acadèmia, més després de les darreres declaracions del seu president, Ramon Ferrer, ha apuntat que “des del moment en què eres una institució pública i fas un treball estàs sotmés a la crítica. I això és bo. El que és dolent és la crítica que parteix del desconeixement i dels prejudicis. Eixes crítiques no arriben enlloc”.

Cantó ha defensat la tasca de l’AVL. “No hi ha dubte que en el tema de la normativització i la normalització estem fent el nostre camí”, ha dit, tot i que ha reconegut que “com en tot, la crisi econòmica i les retallades també les hem notades: malgrat això tots estan intentant aportar perquè mai es farà prou pel valencià. La seua promoció es pot fer amb imaginació, conscienciant a la gent i contagiant-la”.

José Miguel Sequí: “Cal buscar-ne una fórmula per formar en qüestions sanitàries bàsiques les persones que estan amb xiquets”
El cap de Pediatria de l’Hospital Francesc de Borja de Gandia, José Miguel Sequí, ha coordinat aquesta setmana el curs ‘Maneig de les urgències pediàtriques en l’àmbit extrahospitalari’ que s’ha plantejat amb l’objectiu de donar formació sobre assistència inicial en les situacions sanitàries més freqüents durant l’edat pediàtrica.

Sequí ha explicat que la idea d’aquest curs ix de “l’observació des del Servei de Pediatria de que la població en general té una necessitat de saber com reaccionar davant d’una situació urgent comú en xiquets”. Per això és un curs bàsicament pràctic i dirigit al públic en general i especialment a aquells que tracten amb xiquets.

Sequí ha explicat com d’important és l’assistència en els primers minuts. “Del que es faça en eixos minuts depén moltes vegades que la persona puga o no sobreviure o que les lesions que se’n deriven siguen més o menys greus. Cridar al 112 i esperar que vinguen és una errada. Cal cridar, però mentre s’ha de fer alguna maniobra bàsica. És vital”, ha insistit. Respecte a la possibilitat de que eixe tipus de formació estiga a l’abast d’un major nombre de població, mitjançant projectes com a ara l’infermeria escolar, José Miguel Sequí ha assenyalat que és “evidentment molt positiu”.

Tanmateix, pel que fa al buit formatiu a aquest respecte, ha estat contundent: “Tots sabem el tipus d’escola i l’estructura econòmica que tenim i hem detectat el buit formatiu. Crec que amb un poc d’esforç de les institucions públiques es pot trobar una fórmula que done resposta a aquesta necessitat social”. I ha conclòs: “No és una situació cara, és qüestió de voler fer-ho i de tindre gent predisposada, que de segur n’hi ha”.

Data d'actualització: 16 de Juliol de 2013
Publicat en: Formació

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar