Estàs a: > > Vicente Claramonte: “Europa ha perdut pes polític i econòmic però té molt a dir en el sentit cultural”

Vicente Claramonte: “Europa ha perdut pes polític i econòmic però té molt a dir en el sentit cultural”

El professor Vicente Claramonte. Foto: Juantxo Ribes

El professor Vicente Claramonte. Foto: Juantxo Ribes

Vicente Claramonte, professor de Lògica i Filosofia de la Ciència de la Universitat de València, ha coordinat el curs ‘Fonaments culturals d’Europa’, que ha finalitzat aquest dimecres. Al curs s’ha analitzat el paper que ha tingut la filosofia durant el desenvolupament de la idea d’Europa des dels orígens del mite fins a l’actualitat. Al seu juí, Europa “és un projecte inacabat que encara està en procés de formació”.

Vicente Claramonte, professor de Lògica i Filosofia de la Ciència de la Universitat de València, ha coordinat el curs ‘Fonaments culturals d’Europa’, que ha finalitzat aquest dimecres. Al curs s’ha analitzat el paper que ha tingut la filosofia durant el desenvolupament de la idea d’Europa des dels orígens del mite fins a l’actualitat.

A juí de Claramonte, Europa “és un projecte inacabat que encara està en procés de formació”. El professor Vicente Claramonte ha arribat així a una conclusió precisa: “Estem davant d’una realitat complexa i inacabada”, ha asseverat.

En relació al títol del curs, el professor Claramonte ha explicat que “és evident que sí existeixen fonaments culturals, nexes de cohesió importants a Europa. Entre ells en trobem tres bàsics: la filosofia, la religió i la ciència moderna”. Pel que fa la filosofia, ha posat de relleu l’aportació de la Grècia antiga a la cultura occidental i també el dret romà. Quant a la religió, ha especificat que la cristiana, i fins i tot l’església com a potència política i jeràrquica, “ha sigut vital per al desenvolupament de la identitat europea. Ha tingut un pes específic a l’hora de configurar ideològicament el marc de cohesió de les diferents nacions”. Darrerament, l’aportació de la ciència moderna, al seu parer, “és el que ha donat una projecció de la identitat europea a altres nínxols geogràfics fora d’Europa, que a més ha canviat fins i tot la comprensió i la configuració del món”.

En resposta a la pregunta de si és Europa una realitat sòlida o no, Vicente Claramonte ha estat contundent: “Sí ho és. Europa és un dels agents polítics i econòmics que no poden deixar-se de tindre en compte en la comprensió global del món”. Tot i això, ha puntualitzat: “Evidentment no és com abans, que era el centre de generació del món. Eixe paper l’ha perdut sobretot des del punt de vista polític i econòmic però en el sentit cultural té molt a dir”.

Segons ha dit Claramonte, la diversitat cultural és la que fa que Europa “tinga molta riquesa. I la fa mereixedora de continuar sent considerada com un nucli generador de valors importants. La contrapartida és que eixa complexitat de tradicions culturals tan diferents fa que siga més complicat harmonitzar decisions, sobre tot a nivell polític perquè hem de reconciliar tradicions molt arrelades”.

Data d'actualització: 18 de Juliol de 2013
Publicat en: Formació

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar